Milyen mosógépet vett Steve Jobs?

/ december 14, 2016/ Inspiráló, mosógép

Steve Jobsot sokan az elmúlt évszázad legelőrelátóbb gondolkodójának nevezik. Szinte a jövőbe látott és nagyon tudta, hogy mi az, ami majd évek múlva fontos lesz egy-egy termék használójának. Mindeközben a viselkedését „kukacosnak”, nehezen kezelhetőnek írták le a vele dolgozók. Ezért is olyan nagy dolog, amit a mosógép választásról elmondott. Egyben kitűnő példa a módszere arra, hogyan válasszunk megfelelő háztartási gépet. Steve Jobs – az alaposságáról híres és már-már kényszeresen maximalista „utánajáró” – kutatómunkájának köszönhetjük a megerősítést kedvenc mosógép márkánkban. Most kiderül, miért szereti ugyanazt Steve Jobs és még sok-sok tudatos vásárló – ha mosógépről van szó.

A maximalizmusáról híres Steve Jobs is Miéle mosógépet vásárolt. Az Apple vezér számára nyilván a technikai, és műszaki részletek mellett a gazdaságosság volt a legnyomósabb érv.

Steve Jobs-tól azt kérdezték 1996-ban, hogy van-e valami, amit olyan jól megterveztek, olyan jó a designja, hogy még őt is inspirálja.

Erre Jobs elmesélte, hogyan vásárolt mosógépet

“Design-ja nem csak egy új kis kütyünek lehet. A családunk nemrég vett egy új mosógépet és szárítógépet. Nem volt valami jó a régi gépünk, ezért sok időt töltöttünk vele, hogy egy jobbat keressünk. Kiderült, hogy az amerikai gépek mind rosszak nekünk! Az európaiak jobb gépeket gyártanak – igaz azokkal kétszer annyi idő kimosni a ruhákat.

Kiderült, hogy az európai gépek negyedannyi vizet használnak és mégis kevesebb mosószer marad a mosás végén a ruhákon. A legfontosabb, hogy nem teszik tönkre a ruhákat. Kevesebb mosószert használnak, sokkal kevesebb vizet; de a ruhák mégis tisztábbak lesznek és hosszabb távon is megőrzik ujszerű állapotukat.

Elbeszélgettünk a családdal, hogy milyen szempontok közül kell választanunk. Sokat beszélgettünk a mosógépek designjáról és azokról az értékekről, amit a gép a családnak adhat. Azzal törődjünk csak, hogy a mosás készen legyen egy óra alatt? Vagy törődjünk inkább a ruháinkkal mert szeretjük azokat lágyan és tisztán felvenni és sokáig hordani? Esetleg törődjünk azzal is, hogy kevesebb vizet használjunk? Két hétig beszélgettünk ezekről minden este a vacsoraasztalnál. Minden irányból körbejártunk ezt a témát és közben végig designról, a mosógépek célszerű tervezéséről beszélgettünk.

Végül a Németországban gyártott Miele mellett döntöttünk. Nagyon drágák, de csak azért mert kevesen veszik őket. (Legalábbis az USA-ban.) Valóban csodálatos ahogy készítik őket. Ez a két gép azon kevesek közé tartozik az utóbbi évek vásárlásai közül, aminek tényleg örülünk. A Miele mérnökök hatalmas munkát végeztek, amikor megtervezték ezeket a mosógépeket és szárítógépeket. Többre értékelem ezeket a gépeket, mint a legtöbb high-tech dolgot, amivel az elmúlt pár évben találkoztam.”

Eredeti cikk a Wired magazinban

Mi alapján választ mosógépet Steve Jobs?

Tehát nem kis időbe telt, míg végére ért a kutakodásnak, és minden -számára fontos – szempontot figyelembe véve döntött a Miele mosógép megvásárlása mellett. A családdal közösen persze, hiszen csak így derülhetett ki, hogy mire is van igazán szükségük.

A 4 fő szempont, amit figyelembe vettek, pont ugyanazok a hétköznapi szempontok voltak, amikkel mi, átlagemberek is találkozunk:

  • Legyenek tiszták a ruháink
  • Maradjanak jó minőségűek a ruháink, ne menjenek tönkre a mosástól
  • Használjunk minél kevesebb vizet / áramot
  • Legyen kész hamar a mosás ill. a szárítás.

A Jobs család felismerte, hogy a mosás gyorsasága elhanyagolható a többi szemponttal szemben.

Miért éppen a Miéle mosógép mellett döntött Steve Jobs?

Steve Jobs Miéle mosógépet vásárolt, és el is árulta, hogy miért döntött a márka mellett.

Jobs a következő „felfedezést” tette, melyeket alá is támasztott bizonyítékokkal, amikor próbának vetette alá a mosógépeket. A Miele márka nem kevesebb előnnyel bír, minthogy negyed annyi víz felhasználásával képes ugyan annyi ruhát kimosni, mint hasonló kategóriájú és árú amerikai „társai”. Teszi mindezt úgy, hogy közben jóval kevesebb mosószert használ el, mint a közel azonos típusú és mechanikájú amerikai mosógépek.

Tegyük hozzá, a Miele mosógépek a Magyarországon kapható átlagos mosógépeknél is kevesebbet fogyasztanak, nem kell a Amerikáig menni egy kis vízpazarlásért.

Ami még talán ennél is fontosabb, és Steve kutatásai is bizonyítják, hogy a Miele a ruhák szöveteit nem roncsolja, tehát azok tartóssága, minősége és külleme, lényegesen hosszabb ideig marad kifogástalan, mondhatni a vásárláskori állapotú.

Ez nagyon fontos szempont, hiszen így nem csak energiát spórolunk meg a márka választásával, hanem ruháinkat is megóvjuk a mosáskor egyébként óhatatlanul tapasztalható károsodástól. Ezt a képsségüket a Miele mosógépek a különleges dob kialakításnak és dob mozgásnak köszönhetik.

A tiszta ruha nem lesz kész hamar. Ezt Steve Jobs is felismerte. Írtunk róla korábban mi is: az igazán tiszta ruhához idő kell.

Sokan a mosógépek küllemét tartják a legfontosabb dolognak, szerintünk viszont – noha a Miele is kifogástalan design-nak örvend – sokkal fontosabb a ruhák állapota a mosás után, illetve az energiamegtakarítás, mint a hipermodern küllem.

A ruhák lényegesen puhábbak és tartósabbak lesznek, ami valójában a mosás lényege lenne – tulajdonképpen nincs is miről beszélni, ha erről a témáról van szó. Nem értjük, miért nem azon elvek alapján választ bárki is mosógépet, amiket Steve Jobs is követett.

Természetesen mindenki belátása szerint dönt, ez csupán egy érdekesség a mosógépek világából, egy vélemény, mely sokunk számára lehet segítség, ha mosógép választásra adjuk a fejünket.

Egyet jó megjegyezni: Nem hiába vett Steve Jobs is Miele mosógépet.

Milyen mosógép való nekem? Ha nem biztos benne, kérje Ügyélszolgálatunk segítségét ide kattintva:

 

Segítséget kérek a mosógép választásban