Borhűtő – minden, amit tudni kell róla!

/ december 28, 2016/ Hűtőszekrény

Borhűtő? Kell az nekem egyáltalán?  Nos, mindenki maga dönti el…ha szeretné a borospalackokat úgy tárolni, hogy a benne lévő nedű mindig optimális feltételek között „élhessen”, no és persze van hová tenni, akkor a válasz egyértelmű igen! Árban lehet ügyeskedni, mert kiviteltől és felszereltségtől – és persze márkától – függően jelentős eltéréseket lehet tapasztalni. A nagyméretű borhűtők mellett egyébként elérhetőbb áron juthatunk mini változathoz, melyeket már harminc-ötvenezer forint körül találhatunk, kiváló minőségben.

A különböző méretű borhűtő modellek a vörös, fehér, rozé és egyéb borok számára biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, hiszen a különböző típusú borok más és más tárolási igényekkel rendelkeznek.

Miben támogat egy jó borhűtő?

Minden bornak más igénye van a hőmérsékletre, vagyis: Nekünk nem mindegy, hogy milyen bort, milyen hőmérsékleten fogyasztunk. Ezekben a speciális borhűtőkben lehetőség van a borokat különböző hőfokon tartani, ami tulajdonképp a lényeg. Az alsó polcon mindig a rozé borokat tartjuk. Felette a fehérborok foglalnak helyet, méghozzá a szárazak. Itt a hőmérséklet 10 és 12 fok között kell, hogy legyen. Felette a vörösborok „fekszenek”, 14 fokon, és a legfelső polc a testes vörösborok lakhelye lesz, melyek fogyasztása 16 fokon ajánlott.

Hogyan működik a borhűtő?

A borhűtők tervezésénél mindig az a cél, hogy az italok a legoptimálisabb helyen legyenek tárolva. Ezért UV szűrős üvegajtókkal ellátottak, melyek fényelnyelő képességgel rendelkeznek. Belső részük általában matt fekete színű, ami olyan, mint egy pince belseje – kicsit átadja az érzést is. A belső világítást úgynevezett „hideg fényű csővel” oldják meg. A levegő a hűtők belsejében szag-por- és gombamentes, amit egy speciális szűrőbetét biztosít. A tároló-polcok kezeletlen trópusi fából, vagy más nemes fából készülnek, melyeken mozdulatlan állapotban lehetnek a borok, így nem tud felrázódni az üledék a palack belsejében. És persze eszméletlenül jól néz ki.

A borokat mindig fekvő állapotban tároljuk, mert jobb, ha parafa dugó a borral érintkezésben marad (így nem szárad ki a dugó) Ügyeljünk arra is, hogy az ital a lehető legkisebb mennyiségben kapjon fényt! Szóval a borhűtő elé ne állítsuk be a neonvilágítású akváriumunkat.

A borhűtő kiválasztása energiaosztályok szempontjából

Fontos, hogy az energiafogyasztása a borhűtőknek kb. megegyezik a hasonló méretű, hagyományos hűtő társaival, viszont kevésbé hatékonyak. Ezért látunk a webáruházakban A, B, C energiosztályú borhűtőket, szemben a „normális” hűtők A++ és A+++ besorolásaival. Ez normális és rendben van. Persze érdemes „A” energiaosztályút választani ebből is, ha a nekünk megfelelő méretben kapható.

Egy dolgot semmiképpen se felejtsünk el a borhűtőkkel kapcsolatban sem. Murphy-től idézzük ismét: „Ami elromolhat, el is romlik”

Előzzük meg a bajt Kiterjesztett Garancia vásárlásával. Bár a legtöbb borhűtőre két év garanciát vállalnak a gyártók, de többet nem. Egy jó bor ennyi idő alatt be sem érik. Ha elromolna a borhűtőnk, akkor a javítás kifizetése helyett inkább gazdagítsuk gyűjteményünk még néhány palackkal – a javítást pedig fizesse a Vásárlói Gondoskodás.

Számolja ki mennyibe kerül 2 helyett 5 év garancia a bármilyen hűtőre, győződjön meg róla, hogy megéri:

Kiszámolom a garancia díját >>