TV dekoder tipusok: DVB-T, DVB-S, DVB-C

/ január 13, 2017/ Inspiráló, Okoseszközök, TV

A DVB-T a földfelszíni, a DVB-C a normál kábeltévét, DVB-S pedig a digitális adást jelenti.Digitális vagy analóg adás? Nem tudja mit jelent a DVB-T, DVB-C és társaik? Itt a legegyszerűbb leírás a TV vételről és típusokról.

A legtöbben nem értjük, hogy mit jelent a DVB-t, DVB-C felirat TV címkéjén és azt sem tudjuk milyen adást nézünk. Pedig fontos beszélnünk róla, mert igenis van választási lehetőségünk!  Mivel pár évvel ezelőtt már az ingyenes földfelszíni adást is átállították digitálisra, ezért nem árt megismerni ezeknek a technológiáknak legalább a nevét.

Mi volt a lényege az analóg vételnek?

A analóg adás technikai lényege, hogy a műsor az antennánkig hagyományos (analóg) rádióhullám formájában érkezik. Ezek a rádióhullámok, a hullámok mérete és sűrűsége hordozza magában magát az adást. Ugyanúgy, mint a hagyományos rádióadás.

Minden tereptárgy vagy más rádióhullám, ami a műsort szóró központ és a saját antennánk között van, gyengíti vagy akár megváltoztatja ezt a hullámot. Akár egy nagyobb épület vagy a szomszéd mikrohullámú sütője is zavarhatja a TV adásunkat! Emiatt lesz a kép szemcsés, szellemképes vagy csíkos, a hang sistergő és emiatt el is mehet az adás teljesen.

Nyilván emlékezünk rá páran, hogy gyermekkorunkban olyan adásokat is volt szerencsénk látni, amikor sistergő pontok hada lepte el a képernyőt, mintha a Mézga család jövőbe látó videotelefonja lenne egyenesen MZ/X-hez bekötve…. No persze nem akkor, amikor Géza bácsi és családja történetét néztük, hanem mondjuk a tévé torna alatt is. Ennek oka egy közelben elhaladó nagyobb teherautó is lehetett, ami megzavarta a vételt.
Ilyen „malőr” a digitális jeladásnál már nem fordulhat elő.

Miben más a digitális sugárzás?

A legfőbb – vagy talán az egyetlen, de annál számottevőbb – különbség, hogy nem a rádióhullámok közvetlenül hordozzák magukban az adást, mert a műsor az digitálisan van kódolva és a készülékünk ezt dekódolja. Ha gyenge a jel vagy valami megzavarja azt, akkor is teljes értékű adást tud dekódolni a készülékünk, mert az adás minősége nem függ a rádiójel erősségétől.

DVB-T

Amennyiben az adás földfelszíni (angolul Terrestrial, innen a „T”), azaz – hasonlóan a régi rádióhullámos adáshoz – antennával tudjuk fogni a műsorokat, de szükségünk van egy úgynevezett beltéri egységre is, ami a dekódolást elvégzi.

A manapság elérhető televíziókészülékek már nagyrészt dekóderrel (DVB-T) felszereltek, ezeknél nincs is szükség külön beltéri egységre. Ám ezzel még csak az ingyenes adásokat tudjuk nézni.

Többen kérdezték Ügyfélszolgálatunktól hihetnek-e azoknak a hirdetéseknek, weboldalaknak, amik azt ígérik, hogy egyetlen antennával ingyenesen fogható lesz minden TV csatorna. Ezeknek a hirdetéseknek ne dőljünk be. Magyarországon jelenleg csak a Mindig Tv sugároz ingyen csatornákat, most épp 12-őt. Ezek főleg a közszolgálati csatornák, ezért is lehet őket ingyen fogni. Ha ennél többet szeretnénk, valamelyik TV szolgáltatóhoz kell fordulnunk.

Amennyiben az ingyenesen fogható csatornák számunkra nem elegendőek, de maradnánk a DVB-T szabvány használatánál és az antennás tévézésnél, akkor a következőre figyeljünk oda:

Amikor televíziót vásárolunk, győződjünk meg arról, hogy kártyaolvasóval – mégpedig Conax vagy CI kártyaolvasóval rendelkezzen. Ennek hiányában nem tudunk fizetős adásokat nézni, mivel ide kell majd behelyezni a szolgáltatótól igényelt és kapott kártyánkat. A legismertebb így működő szolgáltató a MindigTV.

Fontos, hogy a Mindig TV MPEG-4 szabványú kódolást használ, tehát nem elég, ha a TV készülékünk ismeri a DVB-T szabványt, az MPEG-4 szabványt is ismernie kell. A legtöbb 1998 után forgalomba hozott TV már ismeri az MPEG szabvány 4-es verzióját, de néhány TV gyártó még akár 2014-ben is csak a 2-es verzióval látta le a tévéit, érdemes ellenőrizni a TV használati utasítását mielőtt antennához kötjük!

DVB-S

Persze a műholdas tévéadások is digitálisak, ezt hívjuk Satellite-nek (és innen az S). A legtöbb magyar szolgáltató ad ilyen adást, de nagyon fontos tudnunk, hogy ezek csak a szolgáltató beltéri egységével (Set-Top-Box) működnek. Pedig vannak TV készülékek, amelyekbe DVB-S vevőt szereltek. Hiába, mert nem tudjuk kihasználni a nagy szolgáltatóknál itthon.

Azonban ha DVB-S képes a TV-nk, akkor érdemes rákérdezni, lehet, hogy már előre léptek és használhatjuk dekódoló kártyával a saját TV-nk beépített „beltéri egységét” – így egy eszközzel kevesebbet kell használnunk a tévézéshez. Ennyivel is kevesebb kütyü fogyasztja otthon az áramot és egy távkapcsolónyival egyszerűbbé válna az életünk.

DVB-C

A C betű itt a Cable – kábel szóból származik. A DVB-C egész egyszerűen a hagyományos kábeltévét jelenti. Ne cseréljük össze a jóval fejlettebb IPTV-vel, ami internetes technológia, mindjárt le is írjuk hogyan működik.

A DVB-C azonban pont ugyanolyan, mint a DVB-S vagy a DVB-T, csak az adás nem rádióhullámokban jön, hanem kábelben. Ha a tévénk tudja ezt a szabványt, akkor igyekezzünk elérni a kábeltévé szolgáltatónknál, hogy beltéri egység helyett csak egy kártyát adjanak, amit a saját tévénkbe helyezve nézhetjük a műsort. Érdemes megnézni azért, mit tud a szolgáltató által ajánlott Set Top Box, lehet, hogy okosabb, mint a tévénk menürendszere és kényelmesebb a használata.

IPTV

Még egy lehetőséget megemlítünk, ez pedig nem más, mint az IP (Internet Protokoll) alapú tévénézés. Az IPTV szintén igényel egy beltéri egységet, mivel ez is digitális adás. Itt a szolgáltató központjával az interneten is használat IP cím technológiával kötik össze a beltéri egységünket. Működéséhez nagyjából elég annyit tudnunk, hogy kábelen „fogjuk”, épp úgy, mint az internetet, de jóval több lehetőség rejlik a technológiában. Ez a szolgáltatás egyébként egyre nagyobb népszerűségről ad tanúbizonyságot, nyilván nem véletlenül, hiszen sokkal több kényelmi funkciót tud nyújtani, mint a hagyományos digitális adások. (pl élő műsorújság betekintővel, sport eredmények mutatása az adás felett vagy filmkölcsönzés (streamelés))

Ma ez a modern tévézés

Az IPTV esetén a technológia lehetővé teszi a közvetlenül nekünk szánt, személyre szabott műsorok vételét. Csak még nem működik egyik szolgáltatónál sem. Ennek az “előszele” az IPTV beltéri egység menüjében található videókölcsönző szolgáltatás, ahol az általunk kiválasztott filmeket nézhetjük meg. Ne tévesszük össze az IPTV-t a TV-re kötött közvetlen internet eléréssel! Írtunk már erről is és állítjuk, hogy ez a jövő!

Foglaljuk össze!

Nagyon jó dolog a digitális tévénézés, számos pozitív tulajdonságai közül például a műsorok rögzítésének lehetősége – további felvevő egység igénybevétele nélkül is. Persze ezt sem tudja minden készülék, de az újonnan vásárolt okos tévék egészen biztosan – egy külső merevlemezzel vagy pendrive-val kiegészítve. Az adást profi tévénken képesek vagyunk megállítani is.

Meg kell említeni egyébként, hogy néhány szolgáltatónál a beltéri egység is lehet merevlemezzel ellátott, így ezeknél is lehetőségünk van bizonyos kényelmi funkciókra – ilyen például az adás rögzítése, illetve megállítása is.

Ki kell számolni, hogy a szolgáltató felvevős beltéri egységének havidíja a jobb vagy a TV árában kifizetni a plusz funkciót. Ismerve a smart TV-k és kevésbé okos tévék közötti szinte 0 Ft-os árkülönbséget, egyértelműen az okosabb TV vásárlására szavazunk. Persze hátrány lehet, hogy be kell tudni állítani és meg kell tanulni használni a TV felvétel funkcióját.

A digitális adások képaránya a nagyobb szolgáltatóknál már 16:9-es, így eltűnnek a fekete csíkok a képernyő széléről. A szintén általánossá váló HD felbontás miatt kimondhatjuk, hogy valóban élvezetes képminőséget élvezhetünk a TV elé ülve.

Mire figyeljek ha új TV-t szeretnék

Ha TV vásárlását tervezi, mindenképp gondolja át mielőtt elkezdené keresni a konkrét készüléket, hogy milyen technológiával kapja a TV adást. Ennek kiderítésében segítségére lehetünk akár mi is – akár a TV szolgáltatója. A következő lépés eldönteni, hogy maradjon-e a mostani adás minőség vagy jobbat szeretne? Ugyanis ez korántsem csak a TV készüléken múlik.

Amikor már kiderült, hogy a TV-nek milyen szabványú adással kell majd megbirkóznia a fentiek közül, akkor kezdjen el válogatni az arra képes készülékek közül. Nagyon kellemetlen meglepetés, amikor a tűéles képet adó, hatalmas, új TV-t beállítjuk a helyére és amikor mindent összedugunk csak hangyaháborút látunk!