A mosógéped megéri az ötéves kort?

/ január 18, 2017/ Karbantartás, mosógép, Szerviz

…avagy milyen időközönként cseréld le a mosógéped? Manapság már hiperszuper mosógépek hada várja, hogy hazavidd, nem igen lehet választani a jobbnál jobb márkák és a szélesebbnél szélesebb tudással bíró típusok közül. De vajon, melyik legyen a te mosógéped? Kiválasztod, megveszed, aztán telnek az évek és szembesülsz azzal a ténnyel, amit Murphy nálad már sokkal korábban tudott: „Ami elromolhat, az el is romlik.”


A mosógéped szakszerűen beüzemelésének első lépése a használati útmutató elolvasása. A második pedig a szakember segítségének igénybevétele, hiszen, ha a bekötésnél hibázunk, arra a garancia sajnos nem terjed ki.

Tekintve, hogy a mosógépben mozgó alkatrészek is vannak, fokozottan érvényes a mosógépekre kedvenc Murphy idézetünk: „Ami elromolhat, az el is romlik.”

Melyek lehetnek a mosógéped leggyakoribb hibái?

Összeszedtük a legtöbbet előforduló mosógép panaszokat az ügyfélszolgálatunk hibabejelentéseiből. A teljesség igénye nélkül, márkák felsorolása nélkül, vagy márkasajátosságok ismertetése nélkül.

Néhány alkatrész jöjjön elöljáróban, amelyek meghibásodása szinte elkerülhetetlen előbb-utóbb:

Fűtőszál, ajtózár, csapágy, lengéscsillapító, üstszáj-gumi, dob, tápegység vagy épp a vezérlőpanel. Aztán jönnek a „rejtélyes” tünetek…

1. A mosógéped zajosan működik

Nem kell így lennie, ezért joggal gyanakodhatunk valamilyen idegen tárgyra a mosógép belsejében. A leggyakoribb, hogy egy eltévedt gomb, vagy fülbevaló, esetleg aprópénz kerül a zsebekből mosás közben a gépbe. Ezeket néha magunk is ki tudjuk piszkálni egy csipesz segítségével, de, ha nem menne, akkor jobb, ha szakemberhez fordulunk, nehogy nagyobb kárt tegyünk (akár magunkban, akár a mosógépben).

Ha erről nincsen szó, akkor viszont a tipikus „csapágyas” jelzőre gyanakodhatunk, esetleg az ékszíj töredezettsége, illetve elöregedése okozhat hangos működést. A szivattyú is lehet hangosabb, ezt viszont csak a mosás végén, a szivattyúzás program közben „csíphetjük nyakon”.

Ellenszer: Azért hogy ne legyen egyre hangosabb az évek folyamán a mosógépünk rendszeres karbantartással védekezhetünk. A karbantartás a fenti hibák előfordulásának esélyét is csökkenti!

2. Áll a mosógéped dobja

Van, hogy hiába várjuk, nincs pörgés-forgás. Pedig kellene, hogy legyen, ezért ez is egy komoly probléma, ha nem mozdul a dob. Általában olyankor fordul elő, ha az ékszíj elszakad. Nagyobb baj is lehet a dob állásának a forrása, mégpedig a motor meghibásodása.

Kivédése: Az ékszíj szakadás és a motor tönkremenetele elleni legjobb védekezés, hogy sohasem terheljük túl a mosógépet. Tartsuk be a használati utasításban leírt ruha és mosószer mennyiségeket. Mindig.

Olyan is előfordul, hogy beszorul a dob, így megmozdítani egyáltalán nem lehet. Ilyenkor komoly károsodás keletkezhet a mosógépben, tehát feltétlenül szerelő kezeket igényel az átvizsgálás. Ilyenkor a szorulást az előző fejezetben olvasható idegen tárgyak okozzák 90%-ban. Persze vannak kivételek.

3. Vízkő okozta meghibásodások

Az egyik leggyakoribb kellemetlenség. A fűtőszál vízkövesedése, folyamatos gyengülése, majd „szakadása” a leggyakoribb.

A másik hiba, amit vízkő okozni szokott, a különböző helyeken bekövetkező dugulások. Eldugul a vízkőtől bármelyik része a mosógépnek. Mosószertartótól (itt jön be a víz) a szivattyúig (és itt megy ki). A kettő között kész vízkő bányákra találhatunk, ha nem teszünk semmit ellene.

Mit csinálj a vízkő ellen: Van két speciális cikkünk is erről. Cikk 1, cikk 2. Röviden: tisztítómosás!

Mikor számítsak a hibákra?

Fent felsorolt meghibásodások persze csak példák, még rengeteg hiba előjöhet az öt éves szülinap betöltése előtt. Sőt persze már az egy-két éves garancia lejárta után. Ez is bekerülhetne Murphy törvénykönyvébe, bár lehet, hogy benne is van, picit átfogalmazva, pl. így: „A mosógép tuti, hogy a garanciaidő lejárata után egy héttel romlik el.”

Nos, a lényeg, hogy a fent említett gépbajok mind javításra szorulnak, a javításoknak pedig, nincs mese, költségük van. Nem csak az alkatrészek kerülnek pénzbe, hanem a kiszállás és a munkadíj is. Ez így rendben is van, hiszen a szolgáltatásért mindenütt fizetni kell.

Gyakori hibák a mosógépek esetében, amikor a mosás zajjal jár, áll a dob, vagy vízköves a készülék.

Ami azonban az anyagi részt illeti, egy idő elteltével – pláne, ha a hibák egyre gyakoribbak – úgyis úgy döntünk, hogy nem költünk a gépre többet, inkább beruházunk egy újra. Megjegyezzük, hogy némely esetben tényleg ez tűnik a legkézenfekvőbb és legokosabb megoldásnak.

Konklúzió – avagy mit tegyek Murphy ellen?

A Vásárlói gondoskodás egy szuper lehetőség azoknak, akik a leírtakkal már szembesültek, illetve azoknak, akik most kívánnak új mosógépet vásárolni. Már sok helyen leírták, ahogy mi is leírtuk párszor….mégsem elégszer:

Hosszú távon a legolcsóbb lesz a legdrágább mosógép. Ez fokozottan érvényes mondás akkor, amikor saját bőrünkön tapasztaljuk értékeink elvesztését.

Nem kell így lennie, legalább is nem idő előtt. Ha bebiztosítjuk háztartási gépeinket, bebiztosítjuk pénztárcánkat, tehát saját magunkat is. Finoman szólva: megfontolandó.