Minden, amit tudni akartál az Aquastop kiegészítőről

/ február 8, 2017/ mosógép

Manapság a jobb fajta mosógépek bekötőcsövén megtalálható egy kis „bumszli”, mely egy igen fontos biztonsági eszköz. Nézzük hát, mit is tud az Aquastop! „Utánunk a vízözön, de semmiképp se nálunk legyen!”

Az Aquastop a mosógép bekötőcsövére szerelhető kiegészítő, mely a cső sérülése esetében elzárja a vizet, így megakadályozza, hogy az elárassza az egész lakást.

Miért lehet szükség az Aquastop kiegészítőre?

Elkerülendő az otthoni fürdőzést, melyet a mosógépből ömlő víz nem kívánatos mellékhatásaként tapasztalhatnánk, mindenképp érdemes Aquastop-ot használni. Ha épp mosógép, vagy mosogatógép vásárlás előtt állunk, akkor pedig eleve olyan készüléket érdemes vásárolni, amelynek a bekötő csövéhez jár az Aquastop.

Valóban nagy segítség, hiszen megóvhat bennünket egy elárasztott helyiség okozta óriási bosszúságtól és anyagi veszteségtől. Tovább megyünk, nem csak magunkat, hanem szomszédunkat is mentesíthetjük az eláztatott plafon megjavíttatása alól, növelve ezzel népszerűségünket a társasházban, s még arra is jó esélyünk lesz, hogy továbbra is köszönjenek nekünk reggelente.

Mire jó az Aquastop pontosan?

A lényege ennek a kis „segédeszköznek” az, hogy képes elzárni a vizet bevezető csövet még a csapnál. Ha ez a cső véletlenül megsérülne, bekövetkezne a rettegett dolog: a víz elöntené a fürdőt vagy a konyhát, ahol a gépet elhelyeztük.

Márpedig a cső sérülésére van esély. Éppen ezért nemcsak az Aquastop használatát javasoljuk, de azt is, hogy új mosógép esetében rögtön a vásárlás után, régi mosógép esetében pedig a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal kössünk kiterjesztett garancia szerződést.

Az Aquastop megbízhatósága garantált. Már a legkisebb szivárgás esetén is érzékel, és azon nyomban leállítja a vízellátást a csőben és így készülékben is, Ugyanakkor nem akadályoz bennünket mindennapi rutin teendőink elvégzésében sem a ruhák mosása, hiszen az aquastop lehetővé teszi számunka, hogy a mosógépet magára hagyjuk, és eközben biztonságban érezzük magunkat.

Nagyon nagy előnye a biztonsági szelepnek továbbá, hogy így a vízbevezető csapot már nem kell nyitni-zárni, nyugodtan hagyhatjuk állandóan nyitott állapotban.

Az Aquastop működése

Ez a biztonsági berendezés egy dupla mágnes szelep. Amikor netán a készülékből, vagy épp a csőből a víz szivárogni kezdene, akkor az Aquastop azonnal megszünteti a gép vízellátását, tehát lezárja a bekötőcsövet, közvetlenül a vízcsapnál.

Fontos tudni róla, hogy a mágnes szelepek a gép kikapcsolt állapotában zárva vannak, ami azt jelenti, hogy magában a rendszerben sincsen nyomás. Ez azok számára jó hír, akik hosszabb időre elutaznának, de a vizet nem zárják el központi csappal, mert a vízszivárgás miatt mégsem kell aggódniuk.

Ha olyan mosógépet, vagy mosogatógépet vásároltunk, melynek nem alkatrésze az Aquastop biztonsági rendszer, akkor lehetőség van arra is, hogy külön vegyünk egyet és azt utólag szereljük rá a bekötő csőre.

Aquastop felszerelése

Felszerelése egyáltalán nem bonyolult, mindössze néhány percet vesz igénybe, de a fentiekből is látható, hogy megéri a fáradtságot, hiszen a biztonságunk és nyugalmunk mindennél fontosabb.

Az Aquastop felszerelésre rendkívül egyszerű, csak arra ügyeljünk, hogy sose toldjunk össze két rövidebb csövet.
Ha a tömlőt a vízcsapra rögzítettük, ellenőrizzük, hogy a csatlakozásnál nincs-e szivárgás, nyissuk ki ehhez a csapot teljesen. Ha megsérülne a rugalmas tömlő, akkor a mosógép hálózati csatlakozóját azonnal távolítsuk el a konnektorból és zárjuk el a csapot! Csak ezután cseréljük ki a tömlőt!

Ha az Aquastop tömlő túlságosan rövidnek bizonyulna – előfordul, hogy alapból csak 1,5 méter hosszút adnak hozzá – akkor kihívhatjuk a szakszervizt, vagy magunk is kicserélhetjük azt, egy hosszabb csőre – de semmiképp se toldjunk össze kettőt.

Aquastopot feltehetünk a már meglévő csövünkre is, ennek módja, hogy ez (3/4”-os) közcsavarral hozzá illesztünk egy szabványos befolyó-csövet, ami elé az aquastop-ot beillesztjük. Nem kell nagy költséggel számolnunk, jóval olcsóbb, mintha szakembert hívnánk, és majd meglátjuk, hogy maga a szerelés igazán egyszerű.

Létezik úgynevezett „teljes Aquastop” funkció is, bár ez ritkább és csak egyes mosógép modelleknél megtalálható, amiről a szakboltokban érdeklődhetünk. Ennek lényege, hogy a totál aquastop azt is érzékeli, ha magában a gép belsejében folyik ki a víz. Ilyenkor a mosást a biztonsági rendszer azonnal megszakítja. A mosógép jelzi is a hibát, de ezzel egy időben be is kapcsolja a szivattyút.