Háztartási gép vásárlása: Eltérő piacra gyártott termékek tulajdonságai

/ február 22, 2017/ Inspiráló

Néhány érdekes tényt ismertetünk most azzal a céllal, hogy mindenkinek lehetősége legyen átgondolni, hogy milyen az a háztartási gép, amelyet érdemes vásárolnia.

Eltérő számos háztartási gép, melyekkel találkozhatunk a világ különböző pontjain, ami abból fakad, hogy mosási, étkezési szokások is nagyban eltérnek más-más országban.

Eltérő lehet egy-egy háztartási gép tulajdonsága a világ különböző pontján

Nem mindegy ugyanis, hogy földrajzilag hová, mondjuk, hogy melyik kulturális régióba terveznek egy háztartási eszközt. A felhasználók szokásai ugyanis nagyon eltérőek lehetnek, bátran mondhatjuk azt is, hogy lényegében mindenhol mások. A tervezők pedig a szokásoknak, körülményeknek megfelelő gépeket terveznek.

A víz minősége, vagy épp az áramszolgáltatás, annak terheltsége és még a levegő is teljesen más.  Az emberek átlagsúlyáról nem is beszélve. Gondoljunk csak a Távol-Keleten élő emberekre, mennyire különböznek tőlünk például testfelépítésben! Így aztán nyilvánvaló, hogy étkezési szokásuk, vagy épp a háztartás vezetési normájuk is merőben különbözik egy európai emberétől. Tehát nem mindegy, hogy egy kínai márkát vásárolunk vagy európai „fogyasztáshoz” tervezett gépet, hiszen lényeges, hogy azt eredetileg mely régióba szánták!

Nézzünk néhány példát a mosásra, mosógépekre:

Kínában például egy család maximum háromfős, az ott érvényben lévő „Egy gyermekes” törvény miatt. Magasságuk, súlyuk is jóval kisebb a magyarországi átlagnál – és ez nem rasszizmus, hanem tény. Tehát jóval kevesebb a mosnivaló, és a ruhák súlya is lényegesen kevesebb. Náluk egy heti mosandó ruhaadag nem haladja meg az öt-hat kilogrammot, míg nálunk ugyan ez a mennyiség három naponta kerül mosásra.

Ráadásul Távol-Keleten hagyományosan a közösségi mosás, mosoda az elterjedt, csak az utóbbi évtizedben kezdett átalakulni a mosási kultúra a „nyugati”, otthonmosós példát átvéve. Így egyenlőre ez a háztartási gép nem annyira elterjedt a háztartásaikban.

Más régiókban, például a Közel-Keleten szintén a közösségi mosás terjedt el, de szép lassan átalakul a piac és megjelenik az európai szokás: mosógép a lakásban. Azonban kevesebbet mosnak és más fajta ruhákat hordanak – részben. A globalizáció ezt is átalakítja. A ruhamárkák és a divatcikkek általánossá válnak az egész bolygón, de a mosógép tervezők ezt még nem tudhatták, amikor az utóbbi pár év mosógépeit kellett tervezniük.

Vegyünk megint másik helyet, az USA-t. A fogyasztói társadalom bölcsője, biztos tőlük érkezett a fürdőszobai mosógép is, gondolnánk. Hát nem! Az USA-ban jellemzően a házak – lakások alagsorában elhelyezett hatalmas 12-15 kg kapacitású, felültöltős gépekben mosnak jellemzően. Egy héten egyszer. Mindent egyszerre. Színeset a szagossal, ahogy mondani szoktuk 🙂 Írtunk is korábban róla, mennyire kirívó volt amikor Steve Jobs „európai” mosógépet vett.

Mi a helyzet nálunk?

Vegyünk nehezebben érthető különbséget: Nyugat-Európa (Németország, Franciaország, skandináv országok) és Közép-Európa (mi és a szomszédaink) között is van különbség. Míg nyugaton drága a víz, addig nálunk az árammal vannak gondok. Németországban például félnek a magas vízszámlától (jogosan), míg nálunk 1-2 plusz mosást talán észre sem veszünk a vízszámlában, van aki csapvízzel locsolja a háza előtti füvet (!).

Viszont a mi régiónkban nagyobbak az elektromos áram feszültségértékeinek megengedett eltérései az alapértéktől. (elnézést, próbáltunk úgy fogalmazni, hogy ne bántsunk meg senkit. Nehéz bizonyítani ugyanis, hogy nálunk jobban ingadozik az áram, mint nyugatabbra.) Az eltérő elektromos szabványokat EU szinten szabályozzák, hamarosan az áram nálunk is ugyanolyan lesz, mint nyugatabbra.

Hallottam már mosógép szervizmérnöktől, amikor azt mondta, hogy a magyar piac ugyanolyan, mint a német, csak árérzékeny. Szerintünk nem árérzékenyek vagyunk, hanem a távoli jövőbe nem merünk befektetni a rossz tapasztalataink miatt. Amikor veszünk egy drága, de megbízható mosógépet a távoli (10+ évek!) jövőbe fektetünk. Egy olcsó géppel a következő 2-3 évre készülünk fel. Ugyanakkor készüljünk fel arra is, hogy 2-3 év múlva újra mosógépet kell majd vennünk, tehát 5-6 év alatt a duplán költünk ugyanarra!

Hűtőszekrényt sem egyformán használjuk

Az elv ugyan az. Mivel a Távol-Keleten, mondjuk, Kínában kevesen vannak egy családban, nyilván való, hogy kevesebb emberre főznek – már, ha főznek. Ugyanis ott – kulturális okokból – nagyon kevesen hódolnak az otthoni főzésnek. Ezért egy egészen kicsi hűtőszekrény is elegendő számukra, esetleg aprócska fagyasztóval. A lakások is kisebbek, tehát hely sem lenne a hatalmas hűtőknek.

Nálunk viszont merőben más a helyzet. Mi igen nagy számban otthon készítjük ételeinket, sok háziasszony az esetek nagy többségében napi rendszerességgel főz. Ezen kívül a nyáron megtermelt, vagy megvásárolt zöldségeket, gyümölcsöket és sok húst is, fagyasztva tárolunk. A Távol-, de akár Közel-keleti felhasználás számára gyártott hűtőszekrény nem kifejezetten szerencsés választás számunkra, hiszen nagyon kevés a hely a hűtő részben, a fagyasztó nagyságáról nem is beszélve.

A Távol – vagy épp a Közel-Keletre tervezett gépek lényegesen olcsóbbak a többi piacon lévő készülékekhez képest. Azonban, nem árt tudni, hogy ezek a gépek teljesen más igénybevételre lettek kitalálva és megtervezve, hiszen merőben mások a helyi szokások, mint pl. nálunk Magyarországon. Ha hűtőszekrény vásárlásra szánjuk rá magunkat akkor érdemes az erről szóló „Hűtőgép vásárlás okosan” című cikkünket is elolvasni.

A sort folytathatnánk az összes háztartási gép elemzésével – az eredmény ugyanaz lenne: nem érdemes megvásárolni a más kulturális háttérrel, szokásokkal rendelkező országokba tervezett készülékeket.

Hogyan állapítsam meg hová lett tervezve a kiszemelt háztartási gép?

Ehhez ismerni kellene az összes gyártó épp aktuális típusszámát és a készüléket, amit a típusszám jelöl. Ez szinte lehetetlen feladat. Azonban vannak szerencsére segítő támpontok.

  • „EU”, „HU” jelölésű készülékkel nem nyúlhatunk mellé.
  • A kirívóan olcsó, a többihez képest kis kapacitású készüléket ne vegyük meg. (3 terítékes mosogatógép, 4 kg töltetű mosógép, 20 literes hűtő, stb.)
  • Típusszámban keressünk ország vagy régió kódra emlékeztető elemet. Ha egy tévéből van 42VT678300-EU és 42VT678300-ECO is, akkor előbbit válasszuk, hiába olcsóbb a másik.
  • Nézzük meg a gyártó magyarországi honlapját, hogy ott is megtalálható-e az adott készülék.
  • Kérdezzük meg a Business Box ügyfélszolgálatot, hogy érdemes -e a kinézett készüléket megvásárolni.

 

Vásárlási tanácsot szívesen adunk mindenkinek. Hívja Ügyfélszolgálatunkat vagy kérjen segítséget e-mailben, chaten vagy akár Facebook üzenetben!