Az örökké csodaszép kerámia főzőlap titka!

/ március 8, 2017/ Használati utasítás, Karbantartás

A kerámia főzőlap igen népszerű eleme a konyhai berendezéseknek, és egyre elterjedtebb Magyarországon is. Elegáns külleme minden konyha dísze, de az elhanyagolt, karcos vagy piszkos felületű főzőlap inkább szégyene a helyiségnek. Ahhoz, hogy valóban csillogó maradjon, nem árt néhány alapvető szabályt betartanunk!

Hasznos tanácsok arra, hogy hogyan tisztítsuk kerámia főzőlapot karcmentesen

A kerámia főzőlap tisztán tartásának receptjei – néhány gyakorlati tanács

Amikor nem annyira erős a szennyeződés, akkor mindig hatékonyabb és – nem utolsó sorban – sokkal könnyebb a tisztítás. Ami a lényeg: maradandó károsodás nélkül tisztíthatunk, ha minél hamarabb belekezdünk!

A kerámia főzőlap tisztítását érdemes már kisebb szennyeződések esetén elkezdeni, mert így még károsodás nélkül takaríthatjuk meg.

A sérülések elkerülése érdekében mire figyeljünk oda a kerámia főzőlap esetén

Figyeljünk arra, hogy hegyes, éles, illetve kemény tárgyat soha ne érintkeztessünk a kerámia főzőlap felületéhez! Továbbá érdemes betartani:

  • Ne használjuk tárolóként – pakolásra – a lapot, illetve ne a felület felett, vagy pláne ne azon (!) pucoljunk zöldséget, válogassunk rizst, mert ezek a lehulló darabkák is megkarcolhatják a főzőlapot!
  • A keretre, vagy a szenzor felületére ne rakjuk a főzéskor felmelegedett edényt!
  • Figyeljünk oda, hogy pl. cukorszemcsék, vagy egyéb ételmaradék ne éghessen rá a főzőlapra, mert annak felülete ezáltal felpattogzik, s meglehetősen csúnyává, néhány esetben használhatatlanná válhat!
  • Sérült aljú edényt soha ne tegyünk a felületre, pillanatok alatt megkarcolja a lapot, amit eltüntetni már nem lehet!
  • Sem sütőtisztítót, sem erős, vagy fém felületű szivacsokat ne használjunk, illetve súrolószert se, mert ezek pillanatok alatt megkarcolhatják a kerámiát!

Jó, jó, de akkor mit  lehet használni egyáltalán?

Erős szennyeződéskor, mindig a kerámialap tisztítására alkalmas eszközöket és tisztítószereket használjuk, olyat, ami kifejezetten erre a célra lett kitalálva, különben tényleg megnézhetjük magunkat! (meg a tűzhelyet is, bár azt ilyenkor már nem szívesen nézegetjük)

Egy ráégett ételmaradék, vagy erősebben „ragaszkodó” szennyeződés esetén érdemes kerámia kaparót használni. A kis eszköz arra is kiválóan alkalmas, hogy a még forró felületről eltávolítsa a friss szennyeződéseket. Fontos azonban, hogy használatkor a rajta lévő penge teljes felületével érintkezzen a kerámialapra! Ellenkező esetben egy szempillantás alatt felsértheti a felületet, és épp azt érjük el, amit elkerülni szerettünk volna.

Az is lényeges, hogy a főzőlap tisztítására alkalmas, tehát az odakozmált szennyeződés eltávolítására, nem pedig a keret tisztítására! A kereten használni nem túl okos ötlet, mindenkit óva intenénk ettől! (Ennek ápolására és tisztán tartására a legmegfelelőbb a sima, mosogatószeres szivacs!) Ha a penge már elhasználódott, mindenképp ki kell cserélni! Az életlen penge hasonló eredmény a főzőlapnak, mint az életlen borotva a bőrnek!

Amikor a kerámia kaparóval eltávolítottuk a szennyeződést, célszerű a főzőlapot egy nedves ruhával, majd utána egy száraz kendővel is áttörölni. Ez után következhet az ápolás. (Utóbbi akkor célszerű, ha mondjuk az napra a főzést már befejeztük.)Miután a főzőlapról kerámia kaparóval eltávolítottuk a szennyeződést, célszerű a főzőlapot egy nedves ruhával, majd utána egy száraz kendővel is áttörölni

Ápolás = örök csillogás

Az ápolás abból áll, hogy felkenünk egy speciális tisztító- és ápoló tulajdonságokkal bíró szert  (kiskereskedelmi forgalomban is kapható) a kerámialapra, ami egy úgynevezett filmréteget alakít ki a felületen. Ez nem csak az ápolás miatt fontos, hanem azért is, mert ellátja a főzőlapot egy szennytaszító réteggel is, mely megkönnyítheti a későbbi tisztítást. Emellett a felület nagyon szép, csillogó fényűvé válik.

Ha a kerámialapon igen gyakran tapasztalható elszíneződést vélünk felfedezni, annak kifejezett tisztítási módja lehet az ecetes víz vagy citromlé. Egy kis ideig hagyjuk rajta a felületen, majd töröljük le. Amennyiben ez már nem használ, akkor speciális szert szükséges beszereznünk, ami kifejezetten az elszíneződésekre „gyógyír”.

Az elszíneződésekre érdemes olyat választani, amit nemesacél felületek kezelésére is használnak, mert humánusabban bánik a kerámia felülettel, illetve ez szünteti meg a leghatékonyabban a nem túl szép, színes foltokat a főzőlapon.

Aktualizált cikkünkben többek között arra is kitérünk, hogy milyen típusú edényeket nem szabad használni a kerámia főzőlapon.