A választék óriási, de nem csak a TV méret a lényeg!

/ március 22, 2017/ Inspiráló, TV

Olvasási idő: 5 perc

A XXI. században – bátran állíthatjuk – egy átlag családtól  kezdve a legtehetősebb rétegekig televíziója mindenkinek van.

Noha kezdjük egyre inkább mindenfelől azt hallani, hogy ingereinkre nincsenek éppen jó hatással a tévékben futó műsorok, vagy még a híradók sem. Abban egyet érthetünk, hogy mára a tévé a modern civilizáció alapvető „kellékekévé” nőtte ki magát.

Ha nem nézünk híradót, mert nem akarunk annyi szörnyűséget hallani és inkább olvasgatunk, egy-egy jó film azért igazán jó program lehet, különösen ha moziba sem akarunk kimozdulni. A mai okostévék elszakítanak a hagyományos TV műsortól és igazi otthoni szórakoztató központok lettek.

Szó, ami szó, tévé az kell!

Okostévék tekintetében órási a választék, és nem mindegy, mekkora átmérőjű televíziót vásárolunk.

Van, aki kitiltja a hálószobából, van, aki kifejezetten ott nézi, elalvás előtt is bekapcsolja. A nappaliban viszont bárkinél megtaláljuk, méghozzá frekventált helyen. Közös baráti filmnézéseknek épp úgy, mint a gyerekek mesenéző hétvégi-délelőtti programjának szintén a nappali színhelye, ahol a tévé egy elengedhetetlen otthoni “kiegészítő”.

Mekkorát vásároljunk?

A félreértések elkerülése végett, még mindig a televíziókról beszélünk!

Az, hogy nekünk épp melyik az ideális méret, azt magának a lakásnak a méretei, főként a tévé és a hely, ahonnan nézzük közötti távolság határozza meg. Általános jó tanács, hogy legalább 3-4 méterről nézzük a TV-t, ne rontsuk a túl közelről nézéssel a szemünket. Nagyon messziről meg nem látunk semmit, legyen akármekkora a képernyő.

Mindenki magának döntse el, hogy mekkora képet akar nézni. Nappaliba általában jó döntés az óriás kivitel, ám a háló- vagy gyerekszobába nem ajánlatos túl nagy képernyőt választani.

TV a nappaliban

A legelterjedtebb és a legtöbb nappaliban látható TV ma 42″-os. A 42″-os tévét azonban 5-6 méterről már rossz nézni, kicsi. Így akinek igazán nagy nappalija van és távolról nézi a TV-t, kénytelen nagyobbat venni.

Sokan kedvelik az 50″-os méretet, akár közelebbről, 3~4 méterről nézve. Ha a fejünket nem kell forgatni ahhoz, hogy lássuk a képernyő két szélét, akkor nagy gond nem lehet, de azért gondolkodjunk reálisan és ne vegyünk hatalmas TV-t, ha szűk a tér.

A 60″ és afeletti tévék már elvileg óriásinak számítanak, ám az ár és a méretek között természetesen egyenes arányosság van.

Azt is figyelni kell, ha az nagyok közül választunk, hogy a nagy mérethez társuljon hasonlóan megemelkedett felbontás is, máskülönben a kép minősége hagyni fog maga után némi kívánnivalót. Így viszont pont a lényeg sikkad el, s a mozizás valódi élménye elmarad, élvezhetetlenné válik a tévézés is.

Ideális TV méret kis helyiségekben

Kisebb helyiségben, például hálófülke vagy kis gyerekszoba nem tudjuk elég távolra helyezni a szemünktől a tévét. Másrészt az amúgy sem nagy térben, jóval több helyet foglal el, mint amennyit kellene egy nagy TV. Hálóba tehát kisebb, 32″-os vagy akár kisebb lehet a megfelelő, vagy maximum a 40-43 colosak. Annál nagyobb – a tapasztalatok szerint – nem kell.

A TV készülékek méretezése

A TV képernyőjének két ellentétes sarka közötti képátlót szokták megadni, mint a TV mérete. A tévé méreteit általában „col”-ban és cm-ben is megadják.

Cikkünkben „col”-t használunk, hiszen ez a legelterjedtebb, de kicsit hibás elnevezés. Ugyanis a „col” magyarul, hivatalosan „hüvelyk”. Németül Zoll-nak mondják, ezt vettük át kicsit pongyolán colként, de leírni így nem lenne szabad. Maga a mértékegység az angolszász inch-ből származik és azért hüvely a fordítása, mert eredetileg egy hüvelykujjnyi távolságot jelentett. Nem, ne kezdjük el a hüvelykujjunkkal méregetni a TV-ket a boltban 🙂

A col / inch / Zoll / hüvelyk jelölése: ”

1″ = 2,54 cm. A 2,54-es váltószámból következik, hogy általában nem egész szám lesz a képernyő átmérője centiméterben. Például a 42″-os TV 106,68 cm. Ezt vagy 106 vagy 107 centiméterként írják ki.

Nem egységes, hogyan számolják a képátlót, pláne ezt centiméterre hogyan váltják át a gyártók és boltok. Ezért javasoljuk, hogy a TV szélességét nézzük az adatlapon, amikor összehasonlítunk két, méretben hasonló modellt. Pláne akkor ezt a számot nézzük, amikor szűkös a hely és el kell döntenünk: el fog-e férni a TV a neki kiszemelt helyen a szekrényen vagy a falon.

Számít az 1″ különbség?

Fontos: 1″ képátló különbséget két, egymás mellé tett tévén a legtöbben nem veszünk észre. Összehasonlítás nélkül, csak úgy ránézésre pedig esélytelen rájönni, pontosan mekkora a képátló. Ezért 1″ különbség miatt ne dontsünk egyik vagy másik TV modell között. Nem számít. Mindegy, hogy 42″ vagy 43″.

Erre sokan fogják írni, hogy NEM mindegy, pedig igazából az. Pláne, ha a kisebb TV-nek szebb a képe. Vagy nagyobb a kép kontrasztja. Vagy egyszerűbb kezelni. Vagy kényelmesebb a távirányítója. Igen, még ezek az apróságok is inkább számítanak, mint 1″ különbség a képernyő átlójában.

Az okostévék esetében alig vesszük észre az 1 colnyi különbséget, így teljesen elhanyagolható.

Fotó: cnet.com

Óvatosan a pixelekkel!

Nem kell bedőlni mindennek, a sokat állító feliratoknak! A hibátlan képminőség elérése érdekében természetesen nagyon fontos, hogy milyen felbontással rendelkezik a TV, főleg nagyobb képátló mellett. Ám, létezik az a tartomány, ami felett már gyakorlatilag nem észlelhető a különbség, hacsak nem az árban, de ott nagyon.

TV felbontások:

  • SD: 480 pixel széles, elavultabb TV adók, régi tévék felbontása
  • HD: 720 pixel széles, újabban így sugározzák a modern TV csatornákat digitális adásban,
  • FHD vagy FullHD: 1080 pixel széles, egyre elterjedtebb az interneten, Blu-Ray minőség
  • UltraHD vagy UHD: A 4k verziója 3840 (ami majdnem 4000, innen a 4K) pixel széles, tűéles
  • Van 8K verziója is az UHD-nak, ezt még csak kiállításokon mutagatják a gyártók.
    TV kép felbontások

Jelenleg (2017 tavasz) a FullHD és az azt szép lassan leváltó UltraHD (UHD) között válaszhatunk. 40″ alatt fel se merüljön az UHD, mint opció, mert ilyen kis méreteknél felesleges. A legokosabb döntés, ha Full HD televíziót szerzünk be, de a 24-32″ közötti méretben talán a sima HD felbontás sem fog csalódást okozni – főleg ha a sima kábeltévét vagy valamilyen műholdás tévé adást nézünk.

40-43″ közötti méretben már elgondokodtató az UHD felbontás. Rá kell tudnunk, hogy tartalom még kevés van ilyen felbontásban. Ha csak a „sima” tv adást nézzük, akkor még pár évig felesleges ilyen TV beszerzése. Internetes tartalmak, Blu-Ray filmek már jönnek ki ilyen felbontáson.

Miért baj, hogy nem olyan felbontású a másor, mint amit a TV tud?

Egyszerű: A TV nem egy pici képet fog mutatni a képernyő egyik sarkában, hanem szétnyújtja a kevés képpontból álló képet a sok képpontból álló TV képernyőn. Egy adásbeli képpont 3-4 tévébeli képpontot is lefoglal. Viszont nem biztos, hogy jó méretarányban, ezért homályos, elmosódott lesz a kép. A modern tévé készülékekben lévő szoftver próbálja ezt a szétnyújtást (skálázásnak hívjuk) úgy megcsinálni, hogy a végeredmény élvezhető legyen, de soha nem lesz igazán szép a kép, ha a másor nem megfelelő felbontású.

 

Ne feledjük, hogy a tévé sem az a tárgy, amit két havonta cserélünk, figyeljünk oda a design-ra is, hiszen elvileg évekig lesz a lakás dísze, ezért a külcsín, a stílus és a szín is fontos szempont lehet. A káva szélessége, amin sokat javítottak az elmúlt években a gyártók. Egyre keskenyebben, sokszor el is tüntetik teljesen.

Maguk a TV készülékek is egyre véknyabbak, könnyebbek. Ez okozhat meglepetéseket, érdemes tovább olvasni a következő cikkünket ide kattintva a könnyű modern TV veszélyeiről.

Veszélyes könnyű TV-k

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post