Izzad a hűtő? Angol tudósok bizonyították!

/ március 31, 2017/ Hűtőszekrény, Karbantartás

Biztosan észrevettétek már, hogy minél melegebb van kint, annál több a vízcsepp a hűtő belső falán. Izzad a hűtő??? Teljesen jogos a kérdés!

A hűtő tönkremegy a kiszivárgó víztől, így mindig tartsuk szárazon. A belsejében keletkezett töröljük fel.
Angol tudósok bizonyították, hogy a hűtőben azért látunk vízcseppeket a hátsó falon, mert izzad a hűtő. Minél melegebb van, annál több az izzadság. A No-Frost hűtőkkel is előfordul, hogy izzadnak, pedig ezeknek nem lenne szabad. Nyáron, amikor nagyon nagyon meleg van, akkor a hűtők nem bírják bent tartani az izzadságot és akár folyhat is belőlük a víz!

Sokan tapasztalunk ilyet! Ráadásul az öregebb hűtők kevésbé bírják a meleget, mert jobban izzadnak!

Persze, hogy izzad„, válaszolná meg kérdésünket egy logikusan gondolkodó gyermek – hiszen minél melegebb van, annál több „izzadságcsepp” van a hűtőszekrény belsejében!

Április 1. utánra

Hagyjuk a komolytalanságot, tegyük félre a tréfát. A hűtő hátsó falán és aljában látható cseppek a felgyűlő nedvesség nem pedig az izzadság, de nem is jó dolog. A pára, ami lecsapódik a hűtő belsejében előbb megfagy, de később felenged és vízcseppekként jelentkezik.

A háztartásokban megtalálható hűtők működési elve okozza a hátsó fal párásodását, azonban a hűtőben összegyűlő víz veszélyes a hűtőre nézve, tönkre is teheti azt!

Így teszi tönkre a pára a hűtőnket

A hűtőben összegyűlő víz folyamatos jelenléte nem higiénikus. A vírusok, baktériumok imádják a nedves közeget és szépen szaporodnak benne. Azonban tisztaságmániások sem tudhatják le a problémát egy legyintéssel, mert a baktériumok elszaporodása csak a jéghegy csúcsa.

A sok nedvesség a hűtőben elsősorban akkor veszélyes, amikor annyi gyűlik össze, hogy kifolyik a víz az ajtónál. Ilyenkor a folyamatosan csepegő víz az ajtó gumija mögött, a hűtő peremén szivárog le a földre. Ilyenkor annyit veszünk észre, hogy pár csepp víz, esetleg kisebb tócsa van a hűtő alatt. Gyorsan feltöröljük és elfelejtjük – sokszor az okát sem keressük.

Azonban ez a szivárgó víz tönkreteszi hűtőnket. A hűtő fém fala a víztől rozsdás lesz. Ahol leszivárog a víz pont ott van a hűtő ajtajának gumiját melegen tartó fűtőszál. Ez a fűtőszál a rozsdától tönkremegy és nem melegít tovább. Azért kell melegíteni a hűtőajtó gumiját, hogy a gumi a hűtőben lévő hidegtől ne merevedjen meg, mert akkor rosszul zár az ajtó, nem szigetel megfelelően.

A rosszul záró hűtőajtó még több párát enged a hűtőbe, ami tovább rontja a helyzetet. Ráadásul a motort is jobban terheli, hogy az egész konyhát a rosszul záródó ajtajú hűtőnkkel tartjuk hűvösen…

Amikor egy ismerősünknél járva észrevesszük, hogy a hűtő alja rozsdás, jusson eszünkbe, hogy ezt megelőzhettük volna.

A hűtő könnyen rozsdásodhat ha akár egy pár csepp víz kap akkor is

Ebből a pár vízcseppből…

A hűtő berozsdálhat ha folyamatosan lecsapódik a víz

…ez a rozsda lesz!

Hogyan előzzük meg a hűtő rozsdásodását?

Április elsején kötelező megemlíteni a legegyszerűbb módot: ne használjuk, sőt meg se vegyük, így garantáltan nem lesz baja.

Az ugratáson túl is van megoldás.

A legegyszerűbb, hogy rendszeresen kitöröljük a hűtő belsejét. Hiába vettünk No-Frost hűtőt, amiben elvileg nincs pára, mégis előfordul, hogy nedves a belseje. Kitörölni egy száraz ronggyal pedig ingyen van és 2 perc. Új hűtőt venni… na az más.

A második trükk, hogy igyekszünk minél kevesebbszer kinyitni a hűtőt és nem teszünk bele forró ételt. Így kevesebb pára lesz a hűtőnkben.

A harmadik tanács, hogy félévente engedjük le a hűtőt teljesen. Mi a Business Box útmutatója alapján szoktuk csinálni, mert olyan mint egy jó recept – csak követni kell a lépéseket.

Teljes védelem

Persze minden hibától nem védhetjük a hűtőnket. Viszont a fenti módszerekkel rengeteget tehetünk az ellen, hogy ne mi magunk nyírjuk ki a hűtőnket.

A véletlen meghibásodások esetére pedig ott a Kiterjesztett garancia. A jótállás a legtöbbször hamarabb lejár, mint kellene. A Kiterjesztett garanciával akár 5 évig is nyugodt lehet, a készülékét ingyen javítják majd a szakszervizek.

Megnézem a Kiterjesztett garancia csomagokat