Miért nincs már plazma TV? Mi a baj velük?

/ április 7, 2017/ TV

Néhány éve a legnépszerűbb tévé típus a plazma TV volt. Mára eltűnt a boltok polcairól. Miért tűnt el? Hova lett? Utána jártunk miért ne keresse tovább a köddé vált plazma tévéket.

A plazma tévék népszerűségének és az irántuk mutatkozó vásárlói kedv csökkenése mögött álló okokat kutatjuk cikkünkben.

A plazma TV előnyei

Ami a plazma TV mellett szólt elsősorban, az nem más, mint a rendkívül gyors képfrissítési idő, a nagy látószög és a magas kontraszt. Magyarul betyárosan szép képe volt a plazma tévéknek.

A plazma készülék a legkirályabb (volt) a fekete árnyalatok megjelenítésében, tehát a valósághoz közelítő képet adott. A plazma technológiájának köszönhetően a fekete szín (és a kontraszt) ezeknél a készülékeknél összehasonlíthatatlanul szebb és élethűbb volt, mint az többi tévénél.

A válaszidő azért lényeges, mert az minél gyorsabb, annál élesebb képet kapunk gyorsan mozgó képek esetén. A sokak által ismert – és nem szeretett – szellemképet (motion blur) is elfelejthetjük, ami a lassú megjelenítésből adódik.

Aztán itt van a látószög, ami a harmadik – szerintünk – lényeges szempont, ha mondjuk nagy a család, széles a kanapé, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk szemből nézni a tévét. A plazma előnye ilyenkor az LCD tévével szemben az, hogy nézhetjük oldalról, de fura igényünk szerint még akár alulról, vagy felülről is plazmánkat. Persze ezt bármelyik tévével megtehetjük, de azt lehet mondani, hogy a plazmatévénél ugyan azt a képet, ugyan azt az élességet fogjuk tapasztalni mindenhonnan, mivel igen nagy a képpontok saját fényereje a készülékben.

Ami a plazma TV ellen szól

Nyilván hátrányai is voltak a plazmának, de az igazság mégis az, hogy akinek volt, az szerette. Előnyei sokszor nagyon is képesek ellensúlyozni a hátrányokat, és ezekkel a hátrányokkal nem igen szoktak foglalkozni, akik mellette döntöttek.

Amitől leginkább tartottunk, az bizony a beégés. Mármint abban az értelemben, hogy a képpontok – a foszfor bevonatnak köszönhetően – sajnos beéghetnek, mivel hosszú ideig ugyanazt a színt mutatják. Ám ennek megelőzése is ismert, mégpedig az, hogy az álló képeket nem nézegetjük túl hosszú ideig, hiszen így esélyt sem adunk a hiba előfordulásának. Erre egy példa, hogy párunk cuki fotóját ne hagyjuk a képernyőn egész éjszaka, bármennyire is édes, nézzük őt inkább élőben sokáig!

A fényerő szintén elbizonytalanító tulajdonság lehet, ha plazmát szeretnénk. Ugyanis a plazma TV fényereje az évek során egyre jobban csökken, majd szinte teljesen fénytelenné válna a képernyő – persze ilyen sokáig senki sem használta a plazma tévéjét. Ugyanis a fényerő csökkenésével szürkéssé, színtelenné vált a kép és ekkor már az új tévét keressük és nem a megszürkült képű TV-t nézzük…

A gyengülő fényerő akkor szembetűnő, ha túl sok a fény, ahol mondjuk több a napfény a helyiségben tévézéskor. (Azért nem árt elgondolkodni, hogy ki néz tévét rendszeresen verőfényben.) Ennek orvoslására a redőnyt, vagy a sötétítőfüggönyt szoktuk javasolni, csodákra képes.

A másik ellenérv, amit emlegetni szoktak, az a készülék súlya. Nos, valóban nem a legkönnyebb és az igazság az, hogy nem is a legvékonyabb. Persze, ha nem mozgatjuk sokat, nem helyezgetjük át hetente másik helyre, akkor ez igazán nem a leglényegesebb szempont.

A végére hagytuk az árat. A plazma technológiához használt gázok, vegyi anyagok drágábbak, mint az LCD technológiánál használt anyagok. Emiatt a plazma kijelzők előállítása is drágább volt, nem véletlen, hogy a gyártók leálltak vele. A plazma TV fogyasztása is magasabb a modern LCD társainál, a villanyszámlákon szokott látszani a lecserélése…

Már a googleben sem keressük a plazma TV-t, 2009 májusa óta többet keressük a LED TV -t…Plazma tv és LED tv ábra mutatja mi volt népszerű régebben és manapság

Hol a plazma?

Eltemettük. A plazma TV gyártásához szükséges technológia, a felhasznált anyagok, a súly miatti drágább szállítás, a gyakori hibák, a magas áramfelvétel és a rövid idejű élettartam miatt a gyártók megszüntették a gyártást.

A plazma TV nagy előnye, a tűéles és fényesen is színhű kép az OLED tévékben születik újjá. Már lehet is kapni néhány prémium kategóriás OLED TV-t. Aki vágyik erre a minőségre, megveheti, igaz egyelőre borsos áron.

Mi várjuk, hogy olcsóbb legyen az OLED TV és felakaszthassuk a nappaliban a falra. Addig is segítünk választani az elérhető tévékből, például ezzel a cikkel:

Hogyan válasszunk TV-t?