Hűtő – hogyan kell beüzemelni?

/ április 12, 2017/ Hűtőszekrény, Karbantartás

Egy új és jó minőségű hűtő vásárlása nem olcsó mulatság, ezért amellett, hogy a mindennapokban is figyelünk a megfelelő használatára, már a hűtő beüzemelésnek is vannak íratlan szabályai.

A hűtő beüzemelése előtt mindenképpen olvassuk el a használati útmutatót, különös tekintettel a beüzemelés és karbantartás kritériumaira.

Egyes hűtők hátulján fémrács adja le a hőt.

Ellenőrizzük a hűtő csomagolását

A készülék házhoz szállítása és annak a csomagolásból való kibontása után ellenőrizni kell, hogy nem sérült-e meg a hűtőgép. Ezután a legfontosabb – amire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet – a használati útmutató elolvasása. Az abban leírtak betartásával ugyanis minden lehetséges meghibásodást megelőzhetsz.

Nem mindegy hova kerül a hűtő

Egy hűtőgép elhelyezését illetően csak úgy, mint a beüzemelés tekintetében, néhány dologra mindenképp érdemes odafigyelned. Ilyen például, hogy a készüléket ne napra állítsd, illetve ne tűzhely vagy fűtőtest közelébe tedd.

A stabilitás miatt a készüléket sík talajra kell állítanod, úgy, hogy biztosítva legyen a hűtőgép alatt és mögött a levegő keringése. Értsd: ne told rá teljesen a gépet a falra. Vagy épp a falhoz kell tolnod és odlalt kell helyet hagynod. Ez a hűtő típusától függ.

Ha nem tudod eldönteni, hogy a hűtőd milyen típusú, azaz a falhoz told vagy mellette hagyj helyet, akkor hívd fel az ügyfélszolgálatunk: +36 1 44 33 666, segítünk eldönteni.

Beüzemelni egy hűtőgépet nem túl bonyolult, ellenben körültekintően kell eljárnod.

Kénytelen vagy várni, ha nem akarsz bajt

Szakemberek szerint ugyanis a hűtő felállítása után érdemes várnod néhány órát (van, aki szerint egy egész napot is), mielőtt áram alá helyezed. Erre azért van szükség, mert a hűtőgép kompresszorának kenőolaja egy térben van a hűtőcsövekben lévő gázzal.

Mivel a mozgatás során a hűtőt folyamatosan döntik, emelik és forgatják, ezért az olaj a csövekbe folyhat. Meg kell várni, amíg az olaj visszacsurog oda, ahova való.

Ezután a hűtőszekrénybe csak a polcokat kell beraknod, majd a hőfokszabályozót beállítanod.

A normális hőmérséklet a hűtő számára a 2-7 fok, a fagyasztó pedig mínusz 10 és mínusz 22 között ajánlott.

Amikor a hűtőt először kapcsolod be, felesleges a hőfokszabályozót a legalacsonyabb fokra tekerned, ugyanis ettől nem fog hamarabb lehűlni.

Jó tanácsok hűtő beüzemeléshez

Későbbi használat során pedig fontos, hogy a szellőző nyílások mindig tisztán legyenek tartva, rendszeresen leengedve és kitisztítva.

A hűtőgép rendszeres karbantartása évekkel meghosszabbíthatja az időt, amíg hiba nélkül működik. Mégis, mit tennél, ha a garanciaidő után elromolna? Tudtad, hogy átlagosan 42 804 Ft megjavítani egy hűtőt? Köss Kiterjesztett garancia szerződést a hűtődre, mert szinte biztosan kevesebbe kerül, mint egy javítás.

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel, akiknek új a hűtője, vagy szerinted rosszul állították be, segíts nekik ezzel az aprósággal!