Segítség, megfagyok! – Hűtő által okozott halál?

/ április 13, 2017/ Használati utasítás, Hűtőszekrény

Olvasási idő: 3 perc

A téma elég komoly, mert kisállatok és csintalan gyerekek ragadtak be a hűtőbe és fagytak halálra.

kutya a hűtőben kotorászik

Biztosan mindannyian hallottatok már arról, hogy az USA-ban fokozottan kell vigyázni, milyen tárgyakat, vagy háztartási készülékeket árul valaki. A használati utasításokban – nekünk, magyaroknak – sokszor igen vicces dolgokat is írnak, de egyáltalán nem véletlenül.

Macska a mikróban

Számos sztorit lehetne említeni, a lakóautókban lévő kávéfőző esetéről, (Állítólag vezetés közben valaki – otthagyva a kormányt – indult kávét főzni, ugyanis nem tudta, hogy a kettőt együtt nem lehet, persze lesodródott az útról és balesetet szenvedett. Perelt és nyert, mivel a használati utasítás nem írta, hogy kávégép használat közben ne menjen az autó) vagy épp arról, hogy tilos macskát a mikróban szárítani. Pedig a tengerentúlon ilyen dolgok bizony megtörténnek, legalább is számos helyen hallani lehetett korábban is és ma is, az ilyen malőrökről.

Lehet, hogy csak legendák, de a lényeg, hogy az emberi elme (vagy annak hiánya) elképesztő dolgokra képes. Ezt belátva – a gyártók ma már ódákat írnak a használati utasításokba. Egy roller útmutatóján például a minap azt olvastuk: „Ne használja, ha nem érzi jól magát!” Oké, köszönjük, betartjuk! Bizonyára nem véletlenül írták rá, esetleg valaki szédülhetett rollerezés közben és talán valami baleset történhetett vele, mert nem tudta, hogy rosszullét esetén nem illik kimenni a forgalomba. Nem tudjuk, mi történt, mindenesetre a papíron rajta van, úgyhogy a felelősség, ha baj van, már nem a gyártóé.

Végtelen hosszúságú használati utasítás

Manapság már a használati útmutatók olyan hosszúak, és annyi mindenre felhívják a figyelmünket, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket. (Ez egyébként a gyógyszeres dobozokban található – mellékhatásos – cetlin is megfigyelhető, lassan a cetli szót inkább lajstrom-ra kellene módosítani.) Az álmunk az lenne, hogy ne kelljen megtörténnie tapasztalati úton katasztrófáknak ahhoz, hogy a használati utasításokba bekerüljenek. Ugyanis így csak azok az esetek kerülnek be, melyek rosszul végződtek. Inkább általános, de a józan észre építő utasításokat várnánk a gyártóktól.

Mielőtt kirázna bennünket a hideg, beszéljünk a hűtőajtókról!

Régen a hűtők reteszes zárral csukódtak, egészen addig, amíg valaki be nem mászott és kis híján ott is maradt. Az USA-ban az 50-es években több ilyen haláleset is történt. 1958-tól már a hűtőszekrényeknél előírás – nálunk is – a mágneszáras működés. Ehhez azonban arra volt „szükség” ezek szerint, hogy valaki beszoruljon a hűtőbe. Pedig józan ésszel nem gondolnánk arra, hogy valaki belülről szeretné mustrálni, mi is van a frigóban, de a józan ész persze nem gondol arra, hogy pl. a gyerekeknek ez nem olyan egyértelmű. Ők igen is mindent szeretnek közelről megvizsgálni, kíváncsiságuk – korukból adódóan – természetes.

Nos, ahhoz, hogy a csintalan lurkó kis tudjon onnan jönni, mindenképp szükséges, hogy belülről is nyitható legyen a hűtőszekrény. Hiszen még a bajba esett pici gyerek hangját sem igazán hallanánk, mert a hőszigetelő gumirétegnek köszönhetően a hangja is bent marad, nem észleljük segélykiáltásait.

Az esetek kapcsán az USA-ban még 1956-ban bevezettek egy biztonsági szabályozást, a Refrigerator Safety Act-ot. Innentől kezdve a hűtőknek nem csak kívülről, hanem belülről is nyithatónak kell lenniük!

Persze nem volt mindegy a mágnes zárak erőssége sem, ezt is pontosan be kellett állítani ahhoz, hogy valóban nyitható legyen belülről, de kívülről zárva is biztosítsa a megfelelő záródást. A pontos értékek beállításához a Newtoni elveket alkalmazták, s ennek alapján állapították meg az ideális és biztonságos erősséget.

Fenti történet is bizonyítékul szolgál arra vonatkozóan, hogy igen is nagyon körültekintőnek kell lenniük a tervezőknek, gyártóknak, hogy a háztartási berendezések valóban biztonságosak legyenek, és arra is, hogy emberi élet ne kerülhessen veszélybe sohasem azok használatából adódóan.

A háztartásokban többen élünk, generációnként különbségek vannak életmódunk, élettapasztalatunk és egyáltalán a viselkedésünk között. A biztonság kell, hogy legyen a legfontosabb és olyan dolgokra is gondolnunk kell, amire nem is gondolunk, hogy gondolnunk kellene.

Gondolkodjunk, méghozzá okosan! A hűtőben megfagyni legalább már nem fogunk…

Azonban a biztonságunk nem csak életünk vagy egészségünk biztongását jelenti, hanem anyagi biztonságot is. A hűtőnk és minden háztartási gépünk egy folyamatosan ketyegű bomba a pénztárcánkra nézve. Ha elromlik egy készülék, sok pénzbe kerül a javítása.

A Kiterjesztett garanciával és a Baleseti garanciával azonban felkészülhetünk előre készülékeink elromlására, hogy ne váratlanul érjen nagyobb kiadás.

[mc4wp_form id=”3076″]

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post