OLED tévé – A jövő képernyője?

/ április 15, 2017/ Inspiráló, Okoseszközök, TV

Rengeteg cikk van az OLED tévé működéséről és szépségéről. Mi is tanuljuk 2015 óta hogyan működik ez az új technológia. A fizikai alapját már értjük, de még nem tudtunk OLED tévét venni: egyelőre borsos az ára. Vajon megéri? Aki szép képet akar végtelen kontrasztaránnyal, annak a válasz kötelezően igen.

Az OLED és a LED tévé paneltechnológiája között kis eltérés, van, ám ez az apróság - az organikus alapú fénykibocsátás - hatalmas technológiai fejlődés kulcsai is egyben.

Miben különbözik az OLED tévé és a LED tévé?

Sokan azt kérdezzük először, hogy „Miben különbözik az OLED és a LED?” az egy „O” betűn kívül. Röviden: szinte mindenben. Az OLED technológia sokkal inkább a plazma TV működésével mutat hasonlóságot, mint a LED-ével. Hosszabb magyarázathoz el kell kalandoznunk egy kicsit a technológia világában.

A OLED tévé

Az OLED jelentése angolul Organic Light-Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda. Itt jöhet a felismerés, hogy a LED (Light-Emitting Diode) is fénykibocsátó dióda. De itt hiányzik az „O”, azaz Organic (szerves) kifejezés, amely lehetővé teszi azt az óriási technológiai ugrást, amely megkülönbözteti az OLED-et a LED-től.

 • A LED fénykibocsátóban félvezetők (pl. szilícium) adják a fényt.
 • Az OLED esetében azonban a fénykibocsátás szerves vegyületek felhasználásával történik. Épp úgy, mint ahogy a szentjánosbogarak világítanak.

A LED és LCD tévé, valamint az OLED tévé paneltechnológiája többek között abban is eltér, hogy ez utóbbiak a hagyományos RGB, azaz piros-zöld-kék diódák mellett egy negyedik fehér fényt kibocsátó diódát is tartalmaznak pixelenként..

 • A különböző szerves anyagok (pl.: fluor- és foszfor-tartalmú vegyületek) más és más színű elektrolumineszcens tulajdonsággal rendelkeznek.
 • Ez azt jelenti, hogy a kijelző nem csupán beszínezi a háttérvilágítás fehér fényét (ld.: LED TV), hanem elektromos áram hatására maga a kijelző minden egyes pixele képes világítani.
 • Ráadásul a pixeleket alkotó szerves vegyület összetételétől függően akár több színben is.
 • A milliárdnyi színárnyalatot pedig 3, 4 vagy 5 alapszínből keverik össze a többrétegű pixelek, attól függően, hogy az egyes alapszíneket tartalmazó alpixelek mekkora áramerősséget kapnak.

Az OLED TV minden egyes pixelében (Ultra HD felbontás esetén több mint 8 millió pixel) legalább 3 ilyen fénykibocsátó dióda van. Azért 3 (vagy több), mert az egyszerűbb színárnyalatokat a vörös, kék és sárga alapszínekből hozzák létre, a speciálisabb árnyalatokat pedig más színek felhasználásával finomítják.

Tudtad? Az OLED alapját adó kémia felfedezéséért Nobel-díjat kaptak a feltalálói: Alan J. Heeger, Alan G. MacDiarmid, Hideki Shirakawa

Az OLED tévé paneltechnológiája és a miniatürizációs trend

A szerves és szervetlen dióda még egy lényeges dologban eltér egymástól: a méret, amire le tudják kicsinyíteni. A LED-et nem sikerült pixelméretűre lekicsinyíteni, a LED csupán arra alkalmas, hogy a pixeleket tartalmazó kijelző mögé elhelyezzenek egy megvilágítást, mint egy lámpát. Így készül a LED/LCD TV (lásd fenti ábra).

Az OLED esetében viszont olyan apró diódák is készíthetőek a szerves vegyületekből, hogy minden OLED pixel egy-egy színesen világító dióda.

Emiatt hasonlít nagyon a plazma tévére, ahol minden egyes pixel mögött egy gázbuborék volt, ami áram hatására kigyulladt és a megfelelő színnel világított. A plazma technológiának az a hátránya, hogy a gázbuborék idővel elfárad, elöregszik, így évek alatt egyre többet veszít az eredeti fényeréből.

Az OLED TV esetén is van ilyen öregedési hatás, de ott állítólag jóval kisebb, annyira, hogy ezt nem is igazán fogjuk megérezni, hiszen egy új OLED TV maximális fényereje bőven több, mint elegendő. Olyan ez, mintha az új autónk eredeti végsebessége 300 km/h lenne, de mi soha nem hajtanánk 130-nál gyorsabban. Hosszú évekig észre sem vennénk, ha az autónk évente vesztene 3%-ot maximális sebességéből. De majd 10 év múlva meglátjuk…

Miért váltsuk le LED tévénkét OLED-re?

 • Mert szebb a képe.
 • Mert kevesebbet fogyaszt.
 • Mert idővel az előállítása olcsóbb lesz, így nagyobb méretű TV-t (kijelzőt) vehetünk ugyanannyi pénzért.

Szebb kép

A képe azért szebb az OLED kijelzőnek, mert minden pixel külön-külön világít. Vagy nem világít egyáltalán, és így lesz a fekete igazi fekete. Ahol nem kell színnek vagy fénynek lenni, az nem sötét vagy sötétebb, hanem fekete, hiszen nem is világít. Emiatt a kontrasztarány (a legvilágosabb és a legsötétebb pixel közötti árany) végtelen, hiszen a fekete pixel nem világít egyáltalán míg a szomszédos pixelt pedig milliárdnyi színben láthatjuk.

Kisebb fogyasztás

Azért fogyaszt kevesebbet, mert míg a LED kijelzők az egyenletes háttérvilágítást szűrik, az OLED kijelzőknek nincs folyamatos háttérviláégítása és pixelei alig használnak áramot a sötétebb és fekete színeknél. Már várjuk a szakmai fórumokban a kommenteket arról, hogyan kell sötétre állítani az OLED kijelzőt, hogy minél kevesebbet fogyasszon. Inkább azt javasoljuk, hogy állítsuk be szépre a kijelzőt és kapcsoljuk le a villanyt, azzal többet lehet spórolni.

Az OLED tévé kijelzőtechnológiája rendkívül rugalmas, szinte bármilyen szögben hajlított panelre rányomtatható

Hogyan készül az OLED tévé kijelzője?

 • Az OLED kijelző panelt nyomtatják. Nem az otthoni vagy irodai lézernyomtatóval, de hasonló technikával készíti a gyártósor a kész paneleket, mint az otthoni tintasugaras nyomtatónk.
 • Az OLED kijelző tehát nagyon hasonlít egy fotonyomtatásra, csak nem festéket nyomtatnak rá, hanem elektromosságra érzékeny, színesen világító szerves diódákat.
 • Igen, az OLED kijelző még hajlékony felületre is nyomtatható, így a felhasználási területei határtalanok. A nyomtatáson alapuló egyszerű gyártástechnológia pedig lehetővé teszi a nagy tömegben ezért olcsó előállítást.
 • Az OLED tévé gyártásának egyszerűsége abból is fakad, hogy a nyomtatott kijelzőn kívül már csak egy elektronika (gyakorlatilag egy miniszámítógép) szükséges ahhoz, hogy kép is megjelenjen.

Izgatottan várjuk, hogy pár tízezer forintért vehessünk egy egész falat beterítő OLED tévét.

Az OLED tévé hátrányai

Azt már tudjuk, hogy az OLED hajlítható, mivel a kijelző önmagában, háttérvilágítás és tartóelemek nélkül is képes képet mutatni. Ez jó dolog, számtalan helyen használják majd a jövőben.

Valódi hátránya az OLED tévének, hogy érzékeny a vízre. Ez persze nem érdekes, ha a nappalinkba szánjuk az OLED tévét. Viszont nem tudhatjuk még, hogy mennyire lesz érzékeny a párára…

Mivel az OLED egy új technológia és nincsenek (nem is lehetnek) hosszú távú tapasztalataink, ezért minél hosszabb garanciaidőt érdemes választani az OLED tévéhez. Érdemes tehát a gyártói garancián túlmutató kiterjesztett garancia szerződést kötni, valamint a baleseti garancia lehetőségét is szem előtt tartani.

Mi is vennénk magunknak ilyen tévét, sőt egyik kollégánk már a konkrét típust is kinézte. Biztosak vagyunk benne, hogy idővel minden nappaliba bekerülnek ezek a TV készülékek.

Már megvetted az OLED TV-d, de kevésnek érzed a garanciaidőt? Számold ki mennyibe kerül meghosszabítani 5 évre >>