Az okosotthont magára hagyhatja, ha nyaralni megy

/ április 26, 2017/ Okoseszközök, Smart Home

Olvasási idő: 3 perc

Ferinek elege van, mert a felesége állandóan azt kérdezgeti tőle, hogy biztosan bezárták-e az ajtót, és hogy tuti kiüríti-e a szomszéd a postaládát? Biztos, hogy félig leeresztve hagyták az egyik redőnyt?  Nincs más árulkodó jele, hogy nincsenek otthon? A helyszín nem a város legjobb plázája és nem is a kabarészínpad, hanem egy napsütötte tengerpart. Mennyivel jobban járt volna a pár, ha okosotthona lenne! A nyaralás idejére biztosan kitörölhetnék a civakodás szót a szótárukból.

Klasszisokkal jobb úgy hazaérni, hogy a féltve őrzött értékek nem indultak vándorútra enyveskezű rablók tehergépkocsijának rakterében, hanem minden az eredeti helyén várja a lakás tulajdonosait.

Ha tehát hosszabb időre maradsz távol az édes otthontól, elég egy okostelefon, és bármikor bekukkanthatsz a te kedves okosotthonodba. Csöppet sem kell aggódni, hiszen, ha bármi történik, jelzés érkezik róla a telefonodra. Nyaralhatsz, szórakozhatsz, kikapcsolódhatsz anélkül, hogy közben le kellene rágnod a tíz körmödet. Persze, mielőtt utoljára csörrenne a kulcs a záron, győződj meg arról, hogy a házban és a ház körül elhelyezett kamerák működőképesek.

Az okosotthont bátran magára hagyhatja, ha nyaralni megy, ugyanis mindent nyomonkövethet, ami a négy fal között történik.

Akinek okosotthona van, örök gyerekként játszhatja el, hogy igenis otthon ül pizsamában, és nézi a tévét. A szimuláció akkor indul, amikor csak szeretnénk. Ha pedig egy tolvaj épp ellenőrző körúton jár, messzire elkerüli majd az otthonunkat. Miért is ne tenné, hiszen van mozgás a házban: lehúzzák a redőnyt, felkapcsolják a villanyt, bekapcsolják a tévét. Sőt, a  növényeket sem kell félteni a kiszáradástól: a kerti – automata – locsoló is teszi a dolgát.

Az okosotthon egy esetleges csőtöréstől is megvéd, ha fel van szerelve egy folyadékszintmérő. Szerencsére nem arról kapsz értesítést, hogy úszik az egész ház, hanem arról, hogy a rendszer elzárta a szelepeket, és minden a legnagyobb rendben van.

Egy smart home a lehetőségek végtelen kombinációit kínálja számodra. A locsolásigényes szobanövények okos cserepekben szívják fel az éltető vizet, amit buja virágzással hálálnak meg. Ha van internetkapcsolatod, és megfelelő telefonos applikációd, a bőrig ázott haverodat is be tudod engedni száraz fedél alá, és méltán pályázhatsz a legjobb vendéglátó címre. Még akkor is, ha éppen egy sörözőben ülsz.

Fontos levelet vársz? Beszélhetsz kaputelefonon a postással, amíg meglököd a hintát a gyermekednek a játszótéren.

Az okosotthon előnyeit természetesen akkor tudod a legjobban kiélvezni, amikor épp otthon ülsz. A lehetőségeknek szinte csak a fantáziád szabhat határt.

Okosotthon alapok

Van többféle okosotthon rendszer. Egyelőre beszéljünk arról, ami a kezdetekhez és legalapvetőbb funkciókhoz szükséges lesz.

  1. Okostelefon – Enélkül nem fog menni. Illetve működni fog minden, de hiába, mert nem tudjuk kihasználni az okosotthonunk előnyeit. Az okostelefon olyan az okosotthonban, mint TV-hez a távirányító, vagy ételben a só.
  2. Okos eszközök – Ezek jelentik magát az okosotthont. Rengeteg feladat automatizálható. Gyors és egyszerű példa a világítás vezérlése okos égőkkel (utólag is beszerelhető) vagy a fűtés távoli szabályozása egy okos termosztáttal. A mi kedvencünk persze az okos mosógép és az okos hűtő. Okos eszköz az automata redőny és locsolórenszer is, szóval van miből válogatni.
  3. Központi egység – Ez lehet egy számítógép, de például az Apple rendszerében egy mindig otthon tartott egyszerű tablet is. Ez a központi egység fogja vezérelni az okos eszközeinket az egész lakásban. Fogjuk fel úgy, mint egy lakájt.
  4. Érzékelők – A legtöbb igazán okos funkcióhoz különböző érzékelőkre (mozgásérzékelő, hangérzékelő, hőmérséklet érzékelő, stb) lesz szükségünk a lakásba telepítve. Egyes okos eszközökbe ez be van építve – például van olyan okos fűtés termosztát, amibe bele van építve minden, amire szükségünk lehet a fűtés szabályozásához, már csak hozzá kell kötni a központi egységünkhöz vagy az otthoni Wi-Fi-hez.

Okostelefon nélkül megáll az élet

Sokan érezzük, hogy az okostelefon nyújtotta kényelem nélkül el sem tudjuk képzelni a hétköznapokat. Ez különösen igaz, ha okosotthonunk van. A telefonunk nélkül kétballábas focistának érezhetjük magunkat az okosotthon pályán.

Ezért nagyon fontos, hogy az okostelefonunknak ne történjen semmi baja. Ha a nyaralás közben összetörik a telefon, akkor lőttek a magára hagyott lakás feletti ellenőrzésnek… Szóval vigyázzunk a telefonunkra – okosotthon nélkül is – amennyire csak tudunk.

Az okosotthon akkor is vigyáz az értékeinkre, amikor elmegyünk nyaralni. De Mi vagy Ki vigyáz a telefonunkra, amivel az okosotthont irányítjuk? A kiemelt védelem nem újdonság, egyébként is jó, ha vigyázunk a telefonunkra, mert akár otthon, akár a strandon szükség lehet rá. Éppen ezért adunk Kiterjesztett és Baleseti garanciát okostelefonokhoz is.

Számold ki mennyibe kerülne telefonodhoz a teljes védelem >>

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post