Okosotthon – Magára hagyhatja, ha nyaralni megy

/ április 26, 2017/ Okoseszközök, Smart Home

Ferinek elege van, mert a felesége állandóan azt kérdezgeti tőle, hogy biztosan bezárták-e az ajtót, és hogy tuti kiüríti-e a szomszéd a postaládát? Biztos, hogy félig leeresztve hagyták az egyik redőnyt?  Nincs más árulkodó jele, hogy nincsenek otthon? A helyszín nem a város legjobb plázája és nem is a kabarészínpad, hanem egy napsütötte tengerpart. Mennyivel jobban járt volna a pár, ha okosotthon lenne az otthonuk. A nyaralás idejére biztosan kitörölhetnék a civakodás szót a szótárukból.

Az okosotthon bátran magára hagyható, ha nyaralni megyünk, mert az okostelefonon keresztül mindent nyomon követhetünk, ami a négy fal között történik.

21290319 – happy and relaxed young woman looking at mobile phone in hammock

Klasszisokkal jobb úgy hazaérni, hogy a féltve őrzött értékek nem indultak vándorútra enyveskezű rablók tehergépkocsijának rakterében, hanem minden az eredeti helyén várja a lakás tulajdonosait.

Milyen előnyökkel jár az okosotthon?

Ha tehát hosszabb időre maradunk távol,  elég egy okostelefon, és bármikor bekukkanthatunk, és ellenőrizhetjük, hogy „érzi” magát az okosotthon.

 • Csöppet sem kell aggódni, hiszen, ha bármi történik, jelzés érkezik róla a telefonunkra.
 • Nyaralhatunk, szórakozhatunk, kikapcsolódhatunk anélkül, hogy közben le kellene rágnunk a tíz körmünket.
 • Persze, mielőtt utoljára csörrenne a kulcs a záron, győződjünk meg arról, hogy a házban és a ház körül elhelyezett kamerák működőképesek.

Akinek okosotthona van, örök gyerekként játszhatja el, hogy igenis otthon ül pizsamában, és nézi a tévét. A szimuláció akkor indul, amikor csak szeretnénk. Ha pedig egy tolvaj épp ellenőrző körúton jár, messzire elkerüli majd az otthonunkat.

Miért is ne tenné, hiszen van mozgás a házban:

 • lehúzzák a redőnyt,
 • felkapcsolják a villanyt,
 • bekapcsolják a tévét,
 • sőt, a  növényeket sem kell félteni a kiszáradástól:
  • a kerti – automata – locsoló is teszi a dolgát.

Az okosotthon egy esetleges csőtöréstől is megvéd, ha fel van szerelve egy folyadékszintmérő. Szerencsére nem arról kapunk értesítést, hogy úszik az egész ház, hanem arról, hogy a rendszer elzárta a szelepeket, és minden a legnagyobb rendben van.

Az okosotthon a lehetőségek végtelen kombinációit kínálja

 • A locsolásigényes szobanövények okos cserepekben szívják fel az éltető vizet, amit buja virágzással hálálnak meg.
 • Ha van internetkapcsolatod, és megfelelő telefonos applikációd, a bőrig ázott haverodat is be tudod engedni száraz fedél alá, és méltán pályázhatsz a legjobb vendéglátó címre. Még akkor is, ha éppen egy sörözőben ülsz.
 • Fontos levelet vársz? Beszélhetsz kaputelefonon a postással, amíg meglököd a hintát a gyermekednek a játszótéren.

Az okosotthon előnyeit természetesen akkor tudjuk a legjobban kiélvezni, amikor épp otthon vagyunk. A lehetőségeknek szinte csak a fantáziánk szabhat határt.

Okosotthon alapok

Többféle okosotthon rendszert ismerünk. Egyelőre beszéljünk arról, ami a kezdetekhez és legalapvetőbb funkciókhoz szükséges lesz.

Okostelefon

Enélkül nem fog menni. Illetve működni fog minden, de hiába, mert nem tudjuk kihasználni az okosotthonunk előnyeit. Az okostelefon olyan az okosotthonban, mint TV-hez a távirányító, vagy ételben a só.

Okos eszközök

Ezek jelentik magát az okosotthont. Rengeteg feladat automatizálható. Gyors és egyszerű példa a világítás vezérlése okos égőkkel (utólag is beszerelhető) vagy a fűtés távoli szabályozása egy okos termosztáttal. A mi kedvencünk persze az okos mosógép és az okos hűtő. Okos eszköz az automata redőny és locsolórenszer is, szóval van miből válogatni.

Központi egység

Ez lehet egy számítógép, de például az Apple rendszerében egy mindig otthon tartott egyszerű tablet is. Ez a központi egység fogja vezérelni az okos eszközeinket az egész lakásban. Fogjuk fel úgy, mint egy lakájt.

Érzékelők

A legtöbb igazán okos funkcióhoz különböző érzékelőkre (mozgásérzékelő, hangérzékelő, hőmérséklet érzékelő, stb) lesz szükségünk a lakásba telepítve. Egyes okos eszközökbe ez be van építve – például van olyan okos fűtés termosztát, amibe bele van építve minden, amire szükségünk lehet a fűtés szabályozásához, már csak hozzá kell kötni a központi egységünkhöz vagy az otthoni Wi-Fi-hez.

Okostelefon nélkül megáll az élet, és megáll az okosotthon is!

Sokan érezzük, hogy az okostelefon nyújtotta kényelem nélkül el sem tudjuk képzelni a hétköznapokat. Ez különösen igaz, ha okosotthonunk van. A telefonunk nélkül kétballábas focistának érezhetjük magunkat az okosotthon pályán.

Ezért nagyon fontos, hogy az okostelefonunknak ne történjen semmi baja. Ha a nyaralás közben összetörik a telefon, akkor lőttek a magára hagyott lakás feletti ellenőrzésnek… Szóval vigyázzunk a telefonunkra – okosotthon nélkül is – amennyire csak tudunk.

Az okosotthon akkor is vigyáz az értékeinkre, amikor elmegyünk nyaralni. De Mi vagy Ki vigyáz a telefonunkra, amivel az okosotthont irányítjuk? A kiemelt védelem nem újdonság, egyébként is jó, ha vigyázunk a telefonunkra, mert akár otthon, akár a strandon szükség lehet rá. Éppen ezért kössünk kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést az okostelefonra is.

Számolja ki mennyibe kerülne telefonjához a teljes védelem >>