Streaming okostévén: app, előfizetés, sorozat és mozifilm

/ május 5, 2017/ Oktató, TV

Aki lépést tart a korral, bizonyára nézett már neten mozit vagy sorozatot – azaz film streamet. A torrentezést és egyéb letöltési lehetőségeket most hagyjuk, beszéljünk inkább az okostévék videótékáinak térhódításáról. Merthogy egyre népszerűbbek, ahhoz egy cseppnyi kétség sem fér.

Az okostévé és a streaming szolgáltatások jóvoltából otthon igazi moziélményben lehet részünk.

Neked melyik a kedvenc streaming szolgáltatód a Smart TV-den?

A következő okostévés szolgáltatók és appok a legismertebbek: HBO GO, Netflix, Telekom Moziaréna, Amazon, Filmbox, Itt-ott TV, Movie DB. Ezek a film streaming szolgáltatók filmek ezreit kínálják megtekintésre a mélyen tisztelt nagyérdeműnek.

Ezentúl igyekszünk magyarul elnevezni ezt az egészet, de elég nehéz feladat. Próbálkoztak ezzel előttünk is, főleg maguk a szolgáltatók, de egyik kifejezés sem elég kifejező. Videotéka? Filmkölcsönző? Mivel ezek a szavak sem teljesen magyarok, ezért inkább tanuljuk meg a következő fogalmakat: streaming és VOD.

Mi az a film streaming és kinek jó?

A filmes streaming szolgáltatás során a filmeket (vagy rádióadást, zenét) nem töltjük le a számítógépünkre, telefonunkra vagy okostévénkre, hanem egy távoli számítógépszerverről nézzük azt. Mindig csak pár percnyi van a filmből a mi eszközünkön, amit épp nézünk.

Így nem kell tárolnunk a nagy méretű filmeket. Akár a kis tárolókapacitású telefonunkon vagy merevlemez nélküli okostévénken is végignézhetjük a Gyűrűk Ura trilógiát rendezői változatban (cirka 9 óra). Attól függetlenül, hogy földrajzilag hol tartózkodunk, korlátlan mennyiségű videótartalomhoz juthatunk hozzá.

Streaming szolgáltatások:

  • élő adás internetes közvetítése (live streaming)
  • felvett műsor on-line, de nem valós idejű közvetítése (streaming video on demand – SVOD)

A VOD szolgáltatás segítségével válik a filmnézés interaktívvá, és személyes tevékenységgé. Ugyanis azt nézzük és akkor, amit mi akarunk és amikor mi akarjuk.

A streaming szolgáltatás jött, látott és győzött- azaz beköltözött a nappalinkba. Az előfizetők száma pedig nőttön nő.

A streaming szolgáltatás nemcsak az okostévén, de a böngészőből laptopon, számítógépen, tableten és okostelefonon is élvezhető.

Ugyan kinek ne lenne kedve újranézni az elmúlt évek kasszasikereit, a legújabb külföldi és magyar díjnyertes alkotásokat, mozifilmeket, dokumentumfilmeket, és rajzfilmeket? Mindehhez csak regisztrációra, és előfizetésre van szükség, és máris indulhat a szórakozás.

Az online videotéka előfizetések százalékos aránya évről-évre növekszik. A SVoD a fiatalok körében a legdivatosabb, azoknál, akik egyébként is elfoglaltak: dolgoznak, túlóráznak, szórakoznak, és fontos nekik, hogy az adott TV-ben sugárzott filmet akkor nézzék meg, amikor csak kedvük tartja.

A sorozatrajongók nagy örömére az egyes szolgáltatók egész évadokat, sőt még werkfilmeket is elérhetővé tesznek.

Magyar streaming szokások

Az a négy és fél millió magyar, akinek van okostelefonja, – hála a mobilnetnek, és a wifinek – már videós tartalomfogyasztásra is használja a telefonját. Az okos telefonos tévézés, a műsorok visszanézése viszont csak harmadukra jellemző. De mi a helyzet az okostévékkel?

Az egyik legismertebb SMART TV filmkölcsönző a Netflix, ám amiatt, hogy ritkaságszámba megy rajta a lokalizált, azaz a szinkronizált, magyar nyelvű tartalom, Magyarországon még nem hasít.

Netflix előfizetések növekedése |(Statista) is jól mutatja, hogy a streaming szolgáltatás igénybevétele rendkívüli növekedésnek indult.

Itthon is a fergeteges ütemben növekő Netflix a legnépszerűbb

A Netflix egyébként azért érhetett el külföldön sikereket (nemzetközi szinten már 100 millió felhasználója van), azért tud kínálni A+ kategóriás filmeket, mert leszerződött egy független, nemzetközi videostreaming-platformmal. Az (s)VOD szolgáltatók csakis kellő méretű fizetőképes kereslet mellett tudnak fennmaradni, mivel a fenntartási költség igen magas.

Persze közben a Netflix előrelépett és elkezdett saját sorozatokat gyártani. Nem is rosszakat. Legutóbb azt olvastuk egy sorozat kritikájában, hogy lehetne egy-egy jó ötletből született sorozat jobb is, ha a netflix készítettetné. Tehát még a kritikusok is szeretik a Netflix által készítettt filmek minőségét, hát még a nézők!

Te próbáltad már az online filmkölcsönzők által kínált mozizást?

Telefonszolgáltatók streaming szolgáltatásai

A Vodafone (Red Mozi) mellett már a Telenor is megszüntette videotékáját (MyTV). Egyedül a TV GO állja a sarat, mint a Telekom videotékája, persze a Telekomot inkább a TV szolgáltatatókkal kellene összehasonlítani

Hazai TV szolgáltatók streaming szolgáltatásai

A hagyományos, kábeles vagy műholdas TV szolgáltatóknak miért érdeke a streaming piacon is megjelenni? Egyértelmű: ez a fejlődés iránya, ez a jövő. Pár év és a műholdas TV műsor szórást vagy akár a kábeltévét is elfeletjük majd, ahogyan az analóg műsorszórás is megszűnt néhány éve.

A UPC és a DIGI néhány csatornáját és egy egyszerű „videótékát” működtet, ahonnan filmeket „kölcsönözhetünk”, azaz nézhetünk meg.

A UPC-nél a Horizon Go nevő appot kell beszereznünk. Okostévén csak a böngészőből működik, nem minden TV modellen, érdemes tudakozódni a TV kiválasztása előtt, hogy fog-e menni a böngészős video lejátszás.

A DIGI-nél ugyanez a helyzet, itt DIGI online-nak hívják a mobil appot, okostévén csak annak az internet böngészőjében érhetjük el az online streaminget.

A Telekom a TV GO nevő honlapot és appot küldi harcba. A TV GO-n ha úgy tartja a kedvünk, Telekom TV-előfizetőként ingyenesen nézhetünk pár TV csatornát egy adott weboldalon, esetleg a mobilon, táblagépen és persze a Smart TV böngészőjében is.

Érdekes, hogy a SMART TV applikációt törölték, már nem lehet használni, pedig egy nagy előny volt a létezése. A Smart TV appal szinte Netflix vagy HBO GO szintre emelte a Telekom szolgáltatását. Nem értjük, miért döntöttek úgy, hogy megszüntetik az applikációt…

Igazi streaming szolgáltatások Magyarországon

A két nagy rivális a Netflix és az HBO GO. Mindkettő havi díj ellenében működik, de mindkettőnél ingyenes az első hónap, érdemes kipróbálni őket egymás után, elvégre ingyen van.

A Netflixnél egy appot kell telepítenünk a Smart TV-re, de a legtöbb TV esetében már gyárilag ott van a Netflix appja a menüben. A netflix weboldalán érdemes kezdeni a regisztrációt és utána beállítani a TV-n a Netflix fiókunkat. Így fogjuk elérni azt a több ezer filmet és sorozatot, amit a Netflix kínál.

Hasonlóan működik a Netflix hazai ellenfelének tartott HBO GO 2017 decembere óta. Az HBO GO-n sokkal több a magyar nyelvű műsor, emiatt talán ez sikeresebb lesz itthon. Az HBO GO esetében is érdemes először a honlapjukon regisztrálni, majd a SMART TV-n megkeresni az HBO GO appot és azt telepíteni, bejelentkezni és nézni a filmeket, sorozatokat.

Előfordulhat, hogy bizonyos TV-ken két HBO GO alkalmazás is elérhető, ezeken a fekete hátterű ikonút keressük meg és indítsuk el, mert csak azon működik a bejelentkezés.

Visszamondhatjuk a hagyományos TV előfizetést?

A streaming filmezésnek rengeteg előnye van: minőségi tartalmakat nyújt elérhető áron (egy átlagos TV előfizetés áráért), mindenféle felesleges reklám, szünet, és körítés nélkül. Más szóval szórakozunk, nem bosszankodunk.

A Netflix (és a társai is) csupa jó visszajelzést kap, növekszik az előfizetői tábor. A kritikusok és a nézők is szívesen néznék a Netflix vagy HBO által készített filmeket, sorozatokat. A Netflix csillaga pedig csak száguld felfelé, idén már termelt profitot is, pedig pár éve indult a semmiből a vállalkozás. A határ pedig a csillagos égen is túl van.

De mit nézzek ha előfizetek? Mit néznek mások?

Talán nem fogtok csodálkozni, ha eláruljuk, hogy egy külföldi felmérés alapján a legjobban a felnőtt rajzfilmek mennek, azaz ezek tartoznak a legszeretettebb műsorok közé. Mr. Bean (67, 72%), A Simpson család (66, 57%), Spongyabob és kockanadrág (53, 34%), Family Guy (49, 65%), South Park (45, 19%). A felmérés egészen friss, 2017 februárjában készült milliók részvtele alapján.

Ha hazai listát kellene összeállítani, vajon milyen műsorok vezetnék az online tékák rangsorát? Írd meg kommentben a cikk alatt, neked melyik a kedvenc magyar műsorod, amit szívesen megnéznél újra-meg-újra az okostévéden.

Kérdésed van? Tedd fel a kommentben (ꜜgörgess leꜜ) vagy chaten. Ha tetszett a cikk iratkozz fel blog értesítőnkre, hogy a további érdekességekről se maradj le.

A streaming szolgáltatással hatalmas adatbázishoz férhetünk hozzá, legyen szó mozifilmekről, sorozatokról akár. Éppen ezért, ha egy véletlen baleset miatt nem akarunk lemaradni semmiiről sem, érdemes a kiterjesztett garancia és baleseti garancia szolgáltatás igénybevételét átgondolni és még a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal elindítani a szerződéskötést.