Film streaming az okostévén – appok, előfizetések, sorozatok és mozifilmek

/ május 5, 2017/ Ismeretterjesztő, okos, Oktató, TV

Olvasási idő: 5 perc

Aki lépést tart a korral, bizonyára nézett már neten mozit vagy sorozatot – azaz film streamet. A torrentezést és egyéb letöltési lehetőségeket most hagyjuk, beszéljünk inkább az okostévék videótékáinak térhódításáról. Merthogy egyre népszerűbbek, ahhoz egy cseppnyi kétség sem fér.film streaming

Neked melyik a kedvenc streaming szolgáltatód a Smart TV-den?

A következő okostévés szolgáltatók és appok a legismertebbek: TV GO, HBO GO, Netflix, Telekom Moziaréna, Amazon, Filmbox, Itt-ott TV, Movie DB. Ezek a film streaming szolgáltatók filmek ezreit kínálják megtekintésre a mélyen tisztelt nagyérdeműnek.

Ezentúl igyekszünk magyarul elnevezni ezt az egészet, de elég nehéz feladat. Próbálkoztak ezzel előttünk is, főleg maguk a szolgáltatók, de egyik kifejezés sem elég kifejező. Videotéka? Filmkölcsönző? Mivel ezek a szavak sem teljesen magyarok, ezért inkább tanuljuk meg a következő fogalmakat: streaming és VOD.

Mi az a film streaming és kinek jó?

A filmes streaming szolgáltatás során a filmeket (vagy rádióadást, zenét) nem töltjük le a számítógépünkre, telefonunkra vagy okostévénkre, hanem egy távoli számítógépszerverről nézzük azt. Mindig csak pár percnyi van a filmből a mi eszközünkön, amit épp nézünk.

Így nem kell tárolnunk a nagy méretű filmeket. Akár a kis tárolókapacitású telefonunkon vagy merevlemez nélküli okostévénken is végignézhetjük a Gyűrűk Ura trilógiát rendezői változatban (cirka 9 óra). Attól függetlenül, hogy földrajzilag hol tartózkodunk, korlátlan mennyiségű videótartalomhoz juthatunk hozzá.

Streaming szolgáltatások:

  • élő adás internetes közvetítése (live streaming)
  • felvett műsor on-line, de nem valós idejű közvetítése (streaming video on demand – SVOD)

A VOD szolgáltatás segítségével válik a filmnézés interaktívvá, és személyes tevékenységgé. Ugyanis azt nézzük és akkor, amit mi akarunk és amikor mi akarjuk.

A streaming szolgáltatás jött, látott és győzött- azaz beköltözött a nappalinkba. Az előfizetők száma pedig nőttön nő.

film nézés stream

Ugyan kinek ne lenne kedve újranézni az elmúlt évek kasszasikereit, a legújabb külföldi és magyar díjnyertes alkotásokat, mozifilmeket, dokumentumfilmeket, és rajzfilmeket? Mindehhez csak regisztrációra, és előfizetésre van szükség, és máris indulhat a szórakozás.

Az online videotéka előfizetések százalékos aránya évről-évre növekszik. A SVoD a fiatalok körében a legdivatosabb, azoknál, akik egyébként is elfoglaltak: dolgoznak, túlóráznak, szórakoznak, és fontos nekik, hogy az adott TV-ben sugárzott filmet akkor nézzék meg, amikor csak kedvük tartja.

A sorozatrajongók nagy örömére az egyes szolgáltatók egész évadokat, sőt még werkfilmeket is elérhetővé tesznek.

Magyar streaming szokások

Az a négy és fél millió magyar, akinek van okostelefonja, – hála a mobilnetnek, és a wifinek – már videós tartalomfogyasztásra is használja a telefonját. Az okos telefonos tévézés, a műsorok visszanézése viszont csak harmadukra jellemző. De mi a helyzet az okostévékkel?

Az egyik legismertebb SMART TV filmkölcsönző a Netflix, ám amiatt, hogy ritkaságszámba megy rajta a lokalizált, azaz a szinkronizált, magyar nyelvű tartalom, Magyarországon még nem hasít.

Netflix előfizetések növekedése | Statista

Itthon is a fergeteges ütemben növekő Netflix a legnépszerűbb

A Netflix egyébként azért érhetett el külföldön sikereket (nemzetközi szinten már 100 millió felhasználója van), azért tud kínálni A+ kategóriás filmeket, mert leszerződött egy független, nemzetközi videostreaming-platformmal. Az (s)VOD szolgáltatók csakis kellő méretű fizetőképes kereslet mellett tudnak fennmaradni, mivel a fenntartási költség igen magas.

Persze közben a Netflix előrelépett és elkezdett saját sorozatokat gyártani. Nem is rosszakat. Legutóbb azt olvastuk egy sorozat kritikájában, hogy lehetne egy-egy jó ötletből született sorozat jobb is, ha a netflix készítettetné. Tehát még a kritikusok is szeretik a netflix által készítettt filmek minőségét, hát még a nézők!

Te próbáltad már az online filmkölcsönzők által kínált mozizást?

Telefonszolgáltatók streaming szolgáltatásai

A Vodafone (Red Mozi) mellett már a Telenor is megszüntette videotékáját (MyTV). Egyedül a TV GO állja a sarat, mint a Telekom videotékája.

A TV GO-n ha úgy tartja a kedvünk, Telekom TV-előfizetőként ingyenesen nézhetünk pár TV csatornát egy adott weboldalon, esetleg a mobilon, táblagépen és persze a Smart TV-n is. A Moziklub csomagban pedig több, mint 2000 film közül válogathatsz.

Hasonlóan működik a Netflix hazai ellenfelének tartott HBO GO, itt az HBO csatornákra kell előfizetnünk és ehhez kapjuk az online elérést.

Szeretne többet tudni készülékeiről és garanciájukról?

Iratkozzon fel heti blog értesítőnkre

Bármikor leiratkozhat az értesítőkről egy kattintással.
Adatvédelmi elveink NAIH-103420/2016.

Visszamondhatjuk a hagyományos TV előfizetést?

A streaming filmezésnek rengeteg előnye van: minőségi tartalmakat nyújt elérhető áron (egy átlagos TV előfizetés áráért), mindenféle felesleges reklám, szünet, és körítés nélkül. Más szóval szórakozunk, nem bosszankodunk.

A Netflix (és a társai is) csupa jó visszajelzést kap, növekszik az előfizetői tábor. A kritikusok és a nézők is szívesen néznék a Netflix vagy HBO által készített filmeket, sorozatokat. A Netflix csillaga pedig csak száguld felfelé, idén már termelt profitot is, pedig pár éve indult a semmiből a vállalkozás. A határ pedig a csillagos égen is túl van.

De mit nézzek ha előfizetek? Mit néznek mások?

Talán nem fogtok csodálkozni, ha eláruljuk, hogy egy külföldi felmérés alapján a legjobban a felnőtt rajzfilmek mennek, azaz ezek tartoznak a legszeretettebb műsorok közé. Mr. Bean (67, 72%), A Simpson család (66, 57%), Spongyabob és kockanadrág (53, 34%), Family Guy (49, 65%), South Park (45, 19%). A felmérés egészen friss, 2017 februárjában készült milliók részvtele alapján.

Ha hazai listát kellene összeállítani, vajon milyen műsorok vezetnék az online tékák rangsorát? Írd meg kommentben a cikk alatt, neked melyik a kedvenc magyar műsorod, amit szívesen megnéznél újra-meg-újra az okostévéden.

Kérdésed van? Tedd fel a kommentben (ꜜgörgess leꜜ) vagy chaten. Ha tetszett a cikk iratkozz fel blog értesítőnkre, hogy a további érdekességekről se maradj le.

Szeretne többet tudni készülékeiről és garanciájukról?

Iratkozzon fel heti blog értesítőnkre

Bármikor leiratkozhat az értesítőkről egy kattintással.
Adatvédelmi elveink NAIH-103420/2016.

Szóljon hozzá Ön is!

komment