QLED tévé működése, és összehasonlítása az OLED tévével

/ május 17, 2017/ TV

QLED tévé? Az mi? A csajok kimentek a szobából, így bátran beszélhetünk a QLED – Quantum dot LED technológiáról. Bizonyára hallottatok már róla, ám sokan nem igazán tudják, hogy pontosan mit is takar a kifejezés, miről is van szó valójában. Erről rántjuk le a leplet.

A QLED technológia, ami az LCD technológia továbbfejlesztéseként sokkal szebb, élénkebb képet ad.

QLED TV a row of colorful shining led lights

Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor a Q-Led, vagy QLED tévé lényegében egy hagyományos LCD képernyő felturbózva. Azt régről tudjuk, hogy a LED háttérvilágítású LCD kijelzők úgy működnek, hogy egy képpontokból álló sakktáblát, amin a színes kép kirajzolódik megvílágítja a LED fény hátulról és így látjuk a képet.

QLED tévé: a következő generáció igényeinek

A QLED a Samsung elnevezése arra, amikor az LCD képpontokat nem a megszokott, hanem továbbfejlesztett vegyületekből hozzák létre. Kémia óra tartása nélkül elmondhatjuk, hogy maga a technológia a régi, a felhasznált anyagok újak és jobbak – ettől lesz szebb a kép.

Az új anyaghasználat és a legjobb LED háttérvilágítás alkalmazása miatt a Samsung QLED képernyők több színt képesek megjeleníteni, amik élénkebbek, mint a régebbi LCD tévéken. Az új anyagok használata miatt a kijelző fogyasztása is alacsonyabb. Ettől függetlenül a QLED továbbra sem egy új technológia, mint az OLED. Elég könnyen összetéveszthető a kettő, TV vásárláskor figyeljünk nagyon oda melyiket választjuk.

Vegyek QLED tévét?

Megnéztük élőben is és tényleg vibrálóan élénk képet ad a QLED tévé. Az olcsóbb működés mellett nagy előnye a korábbi LCD tévékkel szemben, hogy egészen elképesztően szín-hű kép produkálására képes, sokkal jobbal, mint bármelyik elődje az elektronika világában. Azonban nem volt jobb, mint a végtelen kontrasztarányú OLED technológia. A QLED-et valahová a Sony féle Triluminos fölé, de az OLED alá helyeznénk el a tévéképernyő szépségverseny dobogóján…

A QLED kijelzők fogyasztása is számottevően alacsonyabb – ahogy fentebb említettük – régebbi LCD elődeiknél, noha jóval magasabb fényerővel rendelkeznek azoknál. A QLED lesz az új közepes képminőségű tévékészülék. Akkor érdemes megvásárolni, ha szép képet szeretnénk elérhető áron. A QLED TV még 3-4 év múlva is prémium képminűségű lesz, nem fog elszaladni mellette a technológiai fejlődés.

Jelenleg is megfeszített munka folyik a tökéletesítés terén, a magasan képzett mérnökök nem pihennek, hogy a QLED technológiával készülő televíziók sorozatgyártásra kerüljenek, és minden piacon – köztük persze hazánkban is – minél előbb megjelenhessenek. Sőt, az első készülékek már kaphatóak itthon is.

QLED tévé vs. OLED tévé?

Ez egy érdekes kérdés és biztosan sokan összahasonlították már a QLED és OLED tévéket. Egyelőre az áruk hasonló, de mélyebbre kell látnunk ennél a döntéshez. A Samsung a QLED elnevezést küldte harcba a többi tévégyártó OLED készülékei ellen. Technológiában nem összehasonlítható a kettő. Az OLED egy technológiai újdonság, a QLED egy hagyományos technológia továbbfejlesztése. Azonban amikor tévézünk akkor nem érdekes, hogy mi van a készülék belsejében, csak az, hogy mennyire szép a kép!

A kép szépsége ezen a szinten, ahol a QLED és OLED tévék versenyeznek már függ a körülményektől is. A QLED fényereje magas, így jobban teljesít világosban. Az OLED-ben van igazi fekete, tehát egy látványos film, amit este nézünk meg rajta élvezetesebb lesz. Egy biztos, és erre figyeljünk a boltban is: a boltban, kiállítási körülmények között a QLED jobban fog kinézni!

Ha a mesterségesen nagy fénnyel elárasztott boltban egymás mellé tesszük a QLED és OLED tévét, akkor lehet, hogy a QLED szebbnek tűnik. Mérlegeljünk az alapján, hogy otthon milyen megvilágítás mellett fogunk tévézni. Egy sarokba állított meleg fényű állólámpa mellett mozizunk majd vagy egész nap megy a tévé és a teraszajtóból beáramló napsütést kell majd kompenzálnunk?

Összefoglalva a QLED tévé főbb előnyei:

  • kis fogyasztás
  • valósághoz közelítő színhűség
  • magas fényerő

Bármilyen tévét is választasz, szükséged lehet a garancia meghosszabbítására és a Baleseti garanciára. A QLED tévék túl drágák ahhoz, hogy készülékbiztosítás nélkül vedd meg őket.

Ez egy újdonság, amiről egyelőre senkinek sincsenek tapasztalatai, Nem tudjuk még, hogy mennyi ideig fognak kifogástalanul működni ezek a kijelzők!