QLED TV működése és összehasonlítása az OLED TV-vel

/ május 17, 2017/ TV

Olvasási idő: 3 perc

QLED TV? Az mi? A csajok kimentek a szobából, így bátran beszélhetünk a QLED – Quantum dot LED technológiáról. Bizonyára hallottatok már róla, ám sokan nem igazán tudják, hogy pontosan mit is takar a kifejezés, miről is van szó valójában. Erről rántjuk le a leplet.

QLED TV ledek

Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor a Q Led, vagy QLED lényegében egy hagyományos LCD képernyő felturbózva. Azt régről tudjuk, hogy a LED háttérvilágítású LCD kijelzők úgy működnek, hogy egy képpontokból álló sakktáblát, amin a színes kép kirajzolódik megvílágítja a LED fény hátulról és így látjuk a képet.

QLED TV: a következő generáció igényeinek

A QLED a Samsung elnevezése arra, amikor az LCD képpontokat nem a megszokott, hanem továbbfejlesztett vegyületekből hozzák létre. Kémia óra tartása nélkül elmondhatjuk, hogy maga a technológia a régi, a felhaszált anyagok újak és jobbak – ettől lesz szebb a kép.

Az új anyaghasználat és a legjobb LED háttérvilágítás alkalmazása miatt a Samsung QLED képernyők több színt képesek megjeleníteni, amik élénkebbek, mint a régebbi LCD tévéken. Az új anyagok használata miatt a kijelző fogyasztása is alacsonyabb. Ettől függetlenül a QLED továbbra sem egy új technológia, mint az OLED. Elég könnyen összetéveszthető a kettő, TV vásárláskor figyeljünk nagyon oda melyiket választjuk.

[mc4wp_form id=”3076″]

Vegyek QLED TV-t?

Megnéztük élőben is és tényleg vibrálóan élénk képet ad a QLED TV. Az olcsóbb működés mellett nagy előnye a korábbi LCD tévékkel szemben, hogy egészen elképesztően szín-hű kép produkálására képes, sokkal jobbal, mint bármelyik elődje az elektronika világában. Azonban nem volt jobb, mint a végtelen kontrasztarányú OLED technológia. A QLED-et valahová a Sony féle Triluminos fölé, de az OLED alá helyeznénk el a TV képernyő szépségverseny dobogóján…

A QLED kijelzők fogyasztása is számottevően alacsonyabb – ahogy fentebb említettük – régebbi LCD elődeiknél, noha jóval magasabb fényerővel rendelkeznek azoknál. A QLED lesz az új közepes képminőségű TV készülék. Akkor érdemes megvásárolni, ha szép képet szeretnénk elérhető áron. A QLED TV még 3-4 év múlva is prémium képminűségű lesz, nem fog elszaladni mellette a technológiai fejlődés.

Jelenleg is megfeszített munka folyik a tökéletesítés terén, a magasan képzett mérnökök nem pihennek, hogy a QLED technológiával készülő televíziók sorozatgyártásra kerüljenek, és minden piacon – köztük persze hazánkban is – minél előbb megjelenhessenek. Sőt, az első készülékek már kaphatóak itthon is.

QLED vagy OLED?

Ez egy érdekes kérdés és biztosan sokan összahasonlították már a QLED és OLED tévéket. Egyelőre az áruk hasonló, de mélyebbre kell látnunk ennél a döntéshez. A Samsung a QLED elnevezést küldte harcba a többi TV gyártó OLED készülékei ellen. Technológiában nem összehasonlítható a kettő. Az OLED egy technológiai újdonság, a QLED egy hagyományos technológia továbbfejlesztése. Azonban amikor tévézünk akkor nem érdekes, hogy mi van a készülék belsejében, csak az, hogy mennyire szép a kép!

A kép szépsége ezen a szinten, ahol a QLED és OLED TV-k versenyeznek már függ a körülményektől is. A QLED fényereje magas, így jobban teljesít világosban. Az OLED-ben van igazi fekete, tehát egy látványos film, amit este nézünk meg rajta élvezetesebb lesz. Egy biztos, és erre figyeljünk a boltban is: a boltban, kiállítási körülmények között a QLED jobban fog kinézni!

Ha a mesterségesen nagy fénnyel elárasztott boltban egymás mellé tesszük a QLED és OLED tévét, akkor lehet, hogy a QLED szebbnek tűnik. Mérelgeljünk az alapján, hogy otthon milyen megvilágítás mellett fogunk tévézni. Egy sarokba állított meleg fényű állólámpa mellett mozizunk majd vagy egész nap megy a TV és a teraszajtóból beáramló napsütést kell majd kompenzálnunk?

Összefoglalva a főbb előnyök:

  • kis fogyasztás
  • valósághoz közelítő színhűség
  • magas fényerő

Bármilyen tévét is választasz, szükséged lehet a garancia meghosszabbítására és a Baleseti garanciára. A QLED TV-k túl drágák ahhoz, hogy készülékbiztosítás nélkül vedd meg őket. Ez egy új technológia, egyelőre senkinek sincsenek tapasztalatai, mennyi ideig fognak kifogástalanul működni ezek a kijelzők!

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post