Laptop – notebook tudástár

/ július 27, 2017/ Használati utasítás, Javítási asszisztencia, Karbantartás, Laptop, Vásárlási tanácsadás

Olvasási idő: 5 perc

Te tudod, hogyan válassz laptopot? Mivel nem minden gép egyforma, a döntési lehetőségek végtelenek: mennyit számít az ár, milyen legyen az operációs rendszer, mekkora legyen a kijelző. A beüzemelés sem piskóta, pláne, ha makacskodik a gép, és rendre összeomlik. A laptop tudástár segít eligazodnod az információk dzsungelében.

laptop tudástár

Már vásárolni is tudni kell – avagy olcsó húsnak híg a leve?

Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát a notebook vásárlási tévhitek útvesztőjében, melyek érintik az árat, a designt, és az anyagminőséget is. A Business Box kívül-belül ismeri a laptopokat, így bátran kérhetsz tőlünk segítséget a vásárlás során.

Notebook vagy tablet? – ma már ez is dilemmát okozhat, lehetséges, hogy logikusabb választás egy tablet!

Az olcsó laptop a kezdeti öröm után megbosszulhatja a fukarságunkat. Az olcsóbb, 100 000 Ft környéki laptopok többnyire az alábbi kellemetlen tulajdonságokkal bírnak:

  • silány minőségű, gyenge burkolat
 • gyenge, alultervezett laptophűtő

Ha már úgy alakult, hogy ilyen laptopod van, vagy csak szeretnéd a jobb minőségű és drágább készülékedet biztonságban tudni, válaszd:

A kettőt megveheted egy csomagban, jelentős kedvezménnyel, számold ki kalkulátorunkban a pontos árat.

Te tudod, hogyan kell beüzemelni egy notebookot?

Sokak számára hihetetlen, hogy egy notebook beüzemelése korántsem olyan ördöngős feladat, mint azt először gondolták volna. Sokat változott a világ, ma már igazából csak pár percnyi idő a “telepítés”, és még programozó sem szükséges hozzá. Az operációs rendszer varázslója mindenen átsegít.

Operációs rendszert is tudni kell választani, érdemes még a laptop beszerzése előtt eldönteni milyen rendszerrrel használjuk majd. Az első használat előtt annak rendje és módja szerint továbbra is töltsd fel a laptop aksiját!

Tartasz a csip-csup balesetektől? Félelmed nem alaptalan, hiszen számtalan banális ok miatt összetört, vagy sérült laptopot láttunk már. A Baleseti Garancia megoldhatja a problémád!

Túlmelegszik a laptop és leáll magától? Még ne hívd a mentőt!

Az automata biztonsági kikapcsolás csak arra hívja fel a figyelmet, hogy túlporosodott a számítógép belseje. Megelőzésként a laptop magasító használata, a szellőztetés, és a rendszeres portalanítás lehetőséget adott volna arra, hogy hosszú távú legyen a géppel való kapcsolatod.

Ha a kedvenc masinád már rendre kikapcsol, átforrósodik, vagy zavaróan zúg a ventilátora, ezek bizony annak a jelei, hogy ideje egy alapos szervizelésnek. Már csak azért is, hogy megelőzd a kijavíthatatlan hibákat.

Tehát, ha észreveszed a géped vészjelzéseit, vidd el szakemberhez, de előtte fel is hívhatod a Business Box ügyfélszolgálát (ugyfelszolgalat@businessbox.hu, 06 1 44 33 666), ahol ajánlanak megbízható szervizt, leszervezik a javítást.

Ha nem szeretnéd, hogy a garanciaidő utáni hibák javítása teljes egészében a te pénztárcád terhelje, válaszd a Kiterjesztett Garanciát!

notebook kiterjesztett garancia

A laptopod törődésre vágyik

Öt egyszerű módszerrel meg is adhatod neki.

 1. Óvd a víztől és egyéb folyadékoktól – ne tedd mellé a kavésbögrét, mert úgyis ráborítod. Tedd el a kerti asztalról locsolás közben, ne vidd le a medencéhez nyaraláskor, stb.
 2. Használj jól kipárnázott, megfelelően védő tokot vagy táskát amikor szállítod. A notebook szervizekben sikítófrászt kapnak az iskolatáskák és női oldaltáskák mélyéről tok nélkül előkerülő készülékektől.
 3. Ne rázd, ne ejtsd le, ne dobáld. Bár kényelmes, amikor csak magad mellé dobod a kanapéra és látszólag semmi baja sem történik. Azonban a notabookban lévő merevlemez megsérülhet akár a legkisebb rázkódástól is. Az a merevlemez, amin a kincsként féltett pótolhatatlan adataid vannak a családi fotók egyetlen eredeti példányával egyetemben.
 4. Ne használd extrém, fura helyeken és helyzetekben. Autó tetejére téve, villamosperon korlátjának támasztva, fittness labdán ülve. Még sorolhatnánk mennyi extrém helyzetben lehet használni a laptopod, de ne tedd! Ha szerencsétlenül jössz ki ezekből a helyzetekből, akkor a laptopod ripityára törik és még a Baleseti garancia sem fizeti a javítást: hiszen a te hibádból tört össze a géped, előre láthattad, hogy ez fog történni.
 5. Ne nyitogasd feleslegesen. A notebookok egyik legérzékenyebb pontja a zsanér, amin elfordul a kijelző amikor felhajtod. A zsanért x számú hajtásra tervezik, minden kinyitással és becsukással veszít élettartamából. Bánj vele finoman és igyekezz minél kevesebbet felnyitni.

Jó hírünk van: ha nem te vagy a felelős a balesetért vagy mindent megtettél, hogy megvédd a készüléked, a Business Box Baleseti garanciánál nem kell önrészt fizetned!

Olvass még többet arról, hogyan úszhatod meg az önrész fizetését Baleseti garancia esetében.

Minden esetben köss a laptopra, notebookra készülékbiztosítást kiterjesztett garancia és/vagy baleseti garancia formájában.

Mennyi igaz az akkumulátor trükkökből?

Rengeteg pletykát, féligazságot és “okosságot” lehet fellelni az internet legmélyebb bugyraiban az akkumulátorok működéséről. Tele vannak a fórumok és kattintásvadász oldalak a “jobbnál-jobb” praktikákkal és trükkökkel, amikkel “örök életű” lehet laptopunk akkumulátora.

Ne dőljünk be a “tuti tippeknek”, nem lesz örök életű az akksi. Pár évnél többet nem fog bírni az akkumulátor, akár rendszeresen használjuk, akár kivesszük a laptopból és a szekrény mélyére zárjuk.

Egyszerűen a latopopokban használt Li-ion akkumulátorok kémai működési elvéből fakad, hogy minden lemerülés – feltöltés során veszít a kapacitásából egy kicsit az akksi. Tehát igazából már az első lemerülés után sem lehet az eredeti 100%-ra visszatölteni.

A valódi 100%-os töltöttség nem egyenlő azzal, amit a számítógéped mutat. A számítógéped az energiatelep aktuális kapacitásának a 100%-át mutatja. Ez a vásárláskori kapacitásnak csak egy része – 300 feltöltés után kb. 80%-a az eredeti kapacitásnak.

Hosszú évek alatt szép lassan annyira kevés lesz az akksi kapacitása, hogy az kevés a laptopod bekapcsolásához is. Érdemes ennél jóval hamarabb új akkumulátort venni.A laptopok és notebookok akkumulátorjának merülése hatványozottan fokozódik a készülék élettartamával arányosan. Az akkumulátor élettartamát szintén a rendeltetésszerű használattal tudod kimaxolni.

Hozzá kell tennünk, hogy amennyiben nem használod (meríted) az akksit, az akkor is merül, csak lassabban. Szóval az sem megoldás, hogy kiveszed a gépedből és elteszed. A legjobb, ha betartasz két alapszabályt és a számítógépedre bízod az akksi “karbantartását”.

 1. akksi szabály: soha ne hagyd, hogy teljesen lemerüljön a laptopod, kb. 15-20% töltöttség mindig maradjon.

 2. akksi szabály: néha használd, azaz merítsd az akkumulátort, tehát húzd ki a konnektorból a laptopot pár órára minden héten.

Ha beüt a ménkű – villámkár és laptop

A laptopok a villámkár ellen sem védettek a gyártói jótállás keretében. Elég, ha nyaralás előtt nem húzzuk ki a konnektorból, és egy frissítő nyári zivatar villámkoncertje kárt tesz a laptopban. Elegendő egy ezredmásodpercnyi túlfeszültség, és laptoppal célba vehetjük a kukát.

Ugye neked is van otthon túlfeszültség ellen védett elosztód, mellyel szemben a villám labdába sem rúghat?

A fenti témakörökkel kapcsolatos kérdéseidet szívesen megválaszoljuk ügyfélszolgálatunkon. Elérhetőségeink: ugyfelszolgalat@businessbox.hu, +36 1 44 33 666  vagy facebook chat.

Spórolj tízezreket Javítási Asszisztenciával!

Ha meghibásodott, vagy tönkrement a laptopod, alaposan megvizsgálva a problémád megkeressük a számodra optimális megoldást. Ámbár kisebb eséllyel, de a legdrágább készülék is bármikor elromolhat. Ha felhívsz minket, ígérjük, hogy nem fogunk új laptopot vetetni veled, ha csak az USB csatlakozó sérült.

Nem ismered a legjobb szerelőket? Mi igen, és ha felkeresel bennünket chaten vagy telefonon, készek vagyunk bemutatni őket neked.

Számos, notebook-ok javítására specializálódott partnerszervizünk van, akik értik a dolgukat.

Láttad már Facebook oldalunkat?

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post