Laptop-notebook tudástár

/ július 27, 2017/ Laptop

Te tudod, hogyan válaszd ki a neked legmegfelelőbb laptop-notebook modellt? Mivel nem minden gép egyforma, a döntési lehetőségek végtelenek: mennyit számít az ár, milyen legyen az operációs rendszer, mekkora legyen a kijelző. A beüzemelés sem piskóta, pláne, ha makacskodik a gép, és rendre összeomlik. A laptop tudástár segít eligazodnod az információk dzsungelében.

A laptop-notebook vásárlás nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Számos apró körülménynek kell tökéletes összhangban lennie ahhoz, hogy tényleg megtaláljuk a hozzánk illő példányt.

Már vásárolni is tudni kell – laptop-notebook esetében is

Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát a notebook vásárlási tévhitek útvesztőjében, melyek érintik az árat, a designt, és az anyagminőséget is. A Business Box kívül-belül ismeri a laptopokat, így bátran kérhetsz tőlünk segítséget a vásárlás során.

Notebook vagy tablet? – ma már ez is dilemmát okozhat, lehetséges, hogy logikusabb választás egy tablet!

Az olcsó laptop a kezdeti öröm után megbosszulhatja a fukarságunkat

Az olcsóbb, 100 000 Ft környéki laptopok többnyire az alábbi kellemetlen tulajdonságokkal bírnak:

 • silány minőségű, gyenge burkolat
 • gyenge, alultervezett laptophűtő

Ha már úgy alakult, hogy ilyen laptopod van, vagy csak szeretnéd a jobb minőségű és drágább készülékedet biztonságban tudni, válaszd:

Te tudod, hogy mivel jár egy laptop-notebook beüzemelése?

Sokak számára hihetetlen, hogy egy notebook beüzemelése korántsem olyan ördöngős feladat, mint azt először gondolták volna. Sokat változott a világ, ma már igazából csak pár percnyi idő a „telepítés”, és még programozó sem szükséges hozzá. Az operációs rendszer varázslója mindenen átsegít.

Operációs rendszert is tudni kell választani, érdemes még a laptop beszerzése előtt eldönteni milyen rendszerrrel használjuk majd. Az első használat előtt annak rendje és módja szerint továbbra is töltsd fel a laptop aksiját!

Tartasz a csip-csup balesetektől? Félelmed nem alaptalan, hiszen számtalan banális ok miatt összetört, vagy sérült laptopot láttunk már.

Túlmelegszik a laptop-notebook és leáll magától? Még ne hívd a mentőt!

Az automata biztonsági kikapcsolás csak arra hívja fel a figyelmet, hogy túlporosodott a számítógép belseje.

Megelőzésként

 • a laptop magasító használata,
 • a szellőztetés, és
 • a rendszeres portalanítás

lehetőséget adott volna arra, hogy hosszú távú legyen a géppel való kapcsolatod.

Ha a kedvenc masinád már rendre kikapcsol, átforrósodik, vagy zavaróan zúg a ventilátora, ezek bizony annak a jelei, hogy ideje egy alapos szervizelésnek. Már csak azért is, hogy megelőzd a kijavíthatatlan hibákat.

Tehát, ha észreveszed a géped vészjelzéseit, vidd el szakemberhez, de előtte fel is hívhatod a Business Box ügyfélszolgálát (ugyfelszolgalat@businessbox.hu, 06 1 44 33 666), ahol ajánlanak megbízható szervizt, leszervezik a javítást.

Az újonnan vásárolt laptop-notebook akkor lehet teljes biztonságban, ha baleseti garancia szerződést is kötünk rá.

Amikor a laptop-notebook törődésre vágyik

Öt egyszerű módszerrel meg is adhatod neki a gondoskodást, odafigyelést:

 1. Óvd a víztől és egyéb folyadékoktól – ne tedd mellé a kávésbögrét, mert úgyis ráborítod. Tedd el a kerti asztalról locsolás közben, ne vidd le a medencéhez nyaraláskor, stb.
 2. Használj jól kipárnázott, megfelelően védő tokot vagy táskát amikor szállítod. A notebook szervizekben sikítófrászt kapnak az iskolatáskák és női oldaltáskák mélyéről tok nélkül előkerülő készülékektől.
 3. Ne rázd, ne ejtsd le, ne dobáld. Bár kényelmes, amikor csak magad mellé dobod a kanapéra és látszólag semmi baja sem történik. Azonban a notabookban lévő merevlemez megsérülhet akár a legkisebb rázkódástól is. Az a merevlemez, amin a kincsként féltett pótolhatatlan adataid vannak a családi fotók egyetlen eredeti példányával egyetemben.
 4. Ne használd extrém, fura helyeken és helyzetekben. Autó tetejére téve, villamosperon korlátjának támasztva, fittness labdán ülve. Még sorolhatnánk mennyi extrém helyzetben lehet használni a laptopod, de ne tedd! Ha szerencsétlenül jössz ki ezekből a helyzetekből, akkor a laptopod ripityára törik és még a Baleseti garancia sem fizeti a javítást: hiszen a te hibádból tört össze a géped, előre láthattad, hogy ez fog történni.
 5. Ne nyitogasd feleslegesen. A notebookok egyik legérzékenyebb pontja a zsanér, amin elfordul a kijelző amikor felhajtod. A zsanért x számú hajtásra tervezik, minden kinyitással és becsukással veszít élettartamából. Bánj vele finoman és igyekezz minél kevesebbet felnyitni.

Jó hírünk van: ha nem te vagy a felelős a balesetért vagy mindent megtettél, hogy megvédd a készüléked, a Business Box Baleseti garanciánál nem kell önrészt fizetned!

Olvass még többet arról, hogyan úszhatod meg az önrész fizetését Baleseti garancia esetében.

Minden újonnan vásárolt laptop-notebook esetében kössünk készülékbiztosítást kiterjesztett garancia és/vagy baleseti garancia formájában.

Mennyi igaz az akkumulátor trükkökből?

Rengeteg pletykát, féligazságot és „okosságot” lehet fellelni az internet legmélyebb bugyraiban az akkumulátorok működéséről. Tele vannak a fórumok és kattintásvadász oldalak a „jobbnál-jobb” praktikákkal és trükkökkel, amikkel „örök életű” lehet laptopunk akkumulátora.

Ne dőljünk be a „tuti tippeknek”, nem lesz örök életű az aksi. Pár évnél többet nem fog bírni az akkumulátor, akár rendszeresen használjuk, akár kivesszük a laptopból és a szekrény mélyére zárjuk.

Egyszerűen a latopopokban használt Li-ion akkumulátorok kémiai működési elvéből fakad, hogy minden lemerülés – feltöltés során veszít a kapacitásából egy kicsit az aksi. Tehát igazából már az első lemerülés után sem lehet az eredeti 100%-ra visszatölteni.

A valódi 100%-os töltöttség nem egyenlő azzal, amit a számítógéped mutat. A számítógéped az energiatelep aktuális kapacitásának a 100%-át mutatja. Ez a vásárláskori kapacitásnak csak egy része – 300 feltöltés után kb. 80%-a az eredeti kapacitásnak.

Hosszú évek alatt szép lassan annyira kevés lesz az aksi kapacitása, hogy az kevés a laptopod bekapcsolásához is. Érdemes ennél jóval hamarabb új akkumulátort venni.A laptop-notebook akkumulátorproblémái hatványozottan fokozódnak a készülék élettartamával arányosan. Az akkumulátor élettartama szintén csak rendeltetésszerű használat mellett lehet maximális.

Hozzá kell tennünk, hogy amennyiben nem használod (meríted) az aksit, az akkor is merül, csak lassabban. Szóval az sem megoldás, hogy kiveszed a gépedből és elteszed. A legjobb, ha betartasz két alapszabályt és a számítógépedre bízod az aksi „karbantartását”.

 1. aksi szabály: soha ne hagyd, hogy teljesen lemerüljön a laptopod, kb. 15-20% töltöttség mindig maradjon.

 2. aksi szabály: néha használd, azaz merítsd az akkumulátort, tehát húzd ki a konnektorból a laptopot pár órára minden héten.

 Laptop-notebook villámkár

A laptopok a villámkár ellen sem védettek a gyártói jótállás keretében. Elég, ha nyaralás előtt nem húzzuk ki a konnektorból, és egy frissítő nyári zivatar villámkoncertje kárt tesz a laptopban. Elegendő egy ezredmásodpercnyi túlfeszültség, és laptoppal célba vehetjük a kukát.

Ugye neked is van otthon túlfeszültség ellen védett elosztód, mellyel szemben a villám labdába sem rúghat?

A fenti témakörökkel kapcsolatos kérdéseidet szívesen megválaszoljuk ügyfélszolgálatunkon. Elérhetőségeink: ugyfelszolgalat@businessbox.hu, +36 1 44 33 666  vagy facebook chat.

Spórolj tízezreket Javítási Asszisztenciával!

Ha meghibásodott, vagy tönkrement a laptopod, alaposan megvizsgálva a problémád megkeressük a számodra optimális megoldást. Ámbár kisebb eséllyel, de a legdrágább készülék is bármikor elromolhat. Ha felhívsz minket, ígérjük, hogy nem fogunk új laptopot vetetni veled, ha csak az USB csatlakozó sérült.

Nem ismered a legjobb szerelőket? Mi igen, és ha felkeresel bennünket chaten vagy telefonon, készek vagyunk bemutatni őket neked.

Számos, notebook-ok javítására specializálódott partnerszervizünk van, akik értik a dolgukat.

Láttad már Facebook oldalunkat?