Porszívó vásárlás előtt: minden, amit tudnod kell

/ november 8, 2017/ Egyéb

Mindegy, hogy azért, mert a korábban használt tönkrement, vagy csak szeretnél egy hatékonyabb, korszerűbb porszívót vásárolni, van néhány tényező, amit mindenképpen figyelembe kell venned, mielőtt megrohamoznád az elektronikai szaküzleteket. Összegyűjtöttünk neked minden hasznos információt, amire a porszívó vásárlásával kapcsolatos tökéletes döntéshez szükséged lehet.

A porszívó kiválasztásához vessük össze az igényeinket a lehetőségekkel és a kínálattal.

Porszívó – mi alapján válasszunk?

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még kivétel nélkül mindenki azt ellenőrizte, mennyi az általa választott porszívó maximális energiafelvétele. Akkoriban még tartotta magát a tévhit, miszerint ebből az egy adatból megállapítható a porszívó valós teljesítménye. Azóta persze megdőlt ez a mítosz.

Arról már nem is beszélve, hogy a magasabb energiafelvétel magasabb áramszámlával is párosul. Ha pedig azt vesszük alapul, hogy ennek ellenére még egyáltalán nem is biztos, hogy a legjobb teljesítményű gépet vettük meg, dupla ráfizetést is jelenthet a magas energiafelvétel.

A porszívó szívóereje

A porszívó műszaki leírásában sok esetben szerepel még egy watt mennyiség (az energiafelvétel-jelölés mellett), ez pedig az eszköz szívóteljesítményét jelöli. Átlagosan 180-450 watt közötti teljesítményre számíthatunk.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt a gyártónak már nem kötelező megadnia, ezért lehet, hogy az általad választott porszívón nem találod meg. Ráadásul kizárólag szívóerőt figyelve sem érdemes porszívót választani, hiszen abban az esetben ez az adat is félrevezető, ha a porszívóban nincs megfelelően áramoltatva, kihasználva a levegő.

A porszívó zajkibocsájtása

Feltehetőleg egyetértünk abban, hogy a hangos porszívó sem ideális választás. Ha a takarítást követően nem akarod, hogy percekig csengjen a füled, vagy nem szeretnéd feleslegesen bosszantani a szomszédaid, érdemes figyelembe venned az eszköz által kibocsátott decibelt is, mielőtt megvásárolnád a terméket.

És van még egy adat, amire jellemzően kevesen figyelnek, ez pedig a porvisszabocsátás értéke. Bármilyen furcsának is hangzik ugyanis, de szinte kivétel nélkül minden porszívó szűrőrendszeréből árad ki bizonyos mennyiségű por. Allergiások, kisgyerekesek számára különösen fontos a porszívó por-viszabocsátási besorolása.

“Egyre többen vesznek robotporszívót, megéri?”

A robotporszívó a porszívó modellek legújabb technológiai innovációja, ami azonban nemcsak a munkafolyamatot rövidíti le. Egészségesebb környezetet teremt a számunkra és energiahatékonyabb is egyben.

A robotporszívók rendkívül kényelmes és időtakarékos eszközök. A varázsuk abban rejlik, hogy csupán a bekapcsolás és a kikapcsolás során kell foglalkozni velük, működés közben különösebb beavatkozás nélkül végzik a dolgukat.

Ezek a szerkezetek ráadásul igen csendesek, ami valószínűleg számodra is lényeges szempont, különösen a porszívózáson megspórolt idő alatt mondjuk filmet néznél vagy dolgoznál.

Amit azonban mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a robotporszívók szívóteljesítménye általában alulmarad a hagyományos porszívókkal szemben, ráadásul az áruk is borsosabb. Ha kicsit bővebben is érdekel a téma, olvasd el a robotporszívókról írt blogbejegyzésünket is.

Búcsút inthetünk a hangos, energiapazarló porszívó modelleknek

Talán az egyik legfontosabb információ, ami alapvetően befolyásolhatja a döntésed, az Európai Unió által 2014-ben bevezetett szabályok, melyek 2017-től tovább szigorodtak. A szóban forgó szabályozásban környezetvédelmi okokból 1600 wattra korlátozták a porszívók maximális energiafelvételét, valamint új típusú energiacímkét adtak ki a porzívókra is. (A klímák, hűtőgépek, és egyéb termékek már ezt megelőzően is rendelkeztek ilyennel.)

A régi energiacímkék nem nem tartalmazzák az j EU-szabályok információinak átadására.

Ezenfelül 2017. szeptember 1-jétől a szabályozás újabb lépcsőfoka lépett érvénybe, amely a 2014-ben meghatározott 1600 wattos energiafelvételi maximumot 900 wattra csökkentette. Ennek értelmében 2017. szeptember 1. után már csak ilyen porszívót forgalmazhatnak a gyártók.

Az energiafelvételi maximum mellett az energiacímke is változott. A korábban megszokott jelölések módosultak, így megszűntek az E,F,G alsó kategória-jelölések, viszont bekerült az A+++ szimbólum, amely a legenergiatakarékosabb eszközök megjelölése.

Tisztább lesz a lakás levegője is

A korábban már említett porvisszabocsátási mennyiséget is csökkenti az Európai Unió legújabb szabályozása. Az új szabvány szerint a helyiségbe visszafújt levegő maximum 1%- port tartalmazhat. Ezentúl nem forgalmazható olyan porszívó, amelynek szűrőrendszeréből ennél magasabb arányban jut vissza por a szoba légterébe.

Jó hír a csend kedvelőinek, hogy a 80 decibelnél hangosabb porszívókat is kivonják a forgalomból.

Emellett szigorodik a minimálisan elvárt kemény- és szőnyegpadló tisztítási hatékonyság, valamint a gégecsőnek is minimum 40 000 hajlítást kell törés nélkül kibírnia.

Nem minden porszívó modellre vonatkoznak a korlátozások

Az Európai Unió szabályozásai kizárólag a háztartási és professzionális, általános álló és hagyományos porszívókra, a hibrid porszívókra, a kizárólag szőnyeg- vagy keménypadló-tisztításra alkalmas, valamint a vízszűrős porszívókra érvényes.

A régi és az új porszívó modellek energia címkéi közti különbség.

Ezek alapján a szabályozás nem érinti a nedves és száraz-nedves porszívókat, a kizárólag akkumulátorral üzemeltethető porszívókat, a robotporszívókat, az ipari és központi porszívókat, valamint a kültéri felhasználásra tervezett porszívókat, és padlópolírozókat sem. Ez utóbbi eszközökre tehát továbbra sem vonatkoznak a teljesítménykorlátozások, illetve az energiacímke kötelező használata sem.

Akkor a boltokban már kizárólag az új típusú porszívók kaphatók?

Sajnos nem. A szabályozás a gyártó általi forgalmazásra vonatkozik, tehát a gyártók már nem adhatnak el a kereskedőknek régi fajta porszívót. Ez azt jelenti, hogy a kereskedőknek nem kell megsemmisíteniük a még meglévő készleteiket. Ebből fakadóan 2017. szeptember 1. után is találkozhatsz olyan porszívókkal az üzletek polcain, amelyek nem felelnek meg a fentiekben részletezett, újító előírásoknak.

Azonban amint elfogynak a régi készletek, az üzletek már kizárólag az új szabványoknak megfelelő porszívókat fogják beszerezni a gyártóktól. Addig is azt javasoljuk, járj el körültekintően, és mindig ellenőrizd a porszívó műszaki adatait, mielőtt a vásárlás mellett döntenél!

És amiről kevesen beszélnek: az új szabvány szerint gyártott porszívó modellek ára

Valószínűleg számodra sem jelent meglepetést, hogy az új szabvány szerint gyártott porszívók ára vélhetően magasabb lesz, mint a korábban forgalmazottaké. Ez leginkább azért valószínűsíthető, mert a gyártóknak a szigorúbb megkötések mellett is törekedniük kell a minőség megtartására. Ez pedig komolyabb gyártástechnikai kihívás elé állíthat néhány gyártócéget.

Éppen ebből az okból kifolyólag érdemes a vásárlás során számításba venned, mi történik, ha az újonnan vásárolt porszívód a gyártói garancia lejártát követően egyszer csak felmondja a szolgálatot?

Ilyen esetben sok választásod természetesen nincs, keresned kell egy új készüléket, és teljes áron megvásárolnod azt, majd abban bízni, hogy az új típussalmár nem lesz ekkora balszerencséd. Vagy dönthetsz úgy, hogy az újonnan vásárolt porszívódra rögtön a vételt követően Kiterjesztett garancia szerződést kötsz, ezzel pedig előre megszabadítod magad a szerviz- és csereköltségektől, valamint az ilyenkor szükséges intézkedések nyűgjétől is.