Tudástár – Így lelheted örömöd a tévédben

/ február 21, 2018/ Egyéb

Ritka az a háztartás, melyben nincs TV. Igaz, hogy a hagyományos televíziós műsorokat egyre inkább kezdi átvenni az internetről letöltött film, de a készüléknek magának azért van még létjogosultsága. Íme egy tudástár tehát arról, mik azok a tények, amikkel érdemes tisztában lenned tévé fronton ahhoz, hogy örömödet leld a TV-ben. Ha kíváncsi vagy, milyen felbontások léteznek, és hogy mi fán terem a col, olvasd el az alábbi írásunkat:

Az új paneltechnológiák megjelenése kiszorította a plazma tévét, de a tudástár nem lehet teljes, ha nem ejtünk szót róla.

A tudástár első pontjaként megnézzük a képernyőt

3-4 méterről egészséges nézni, nem minden helyiségben mutat jól egy ugyanakkora méretű készülék. Nappaliba szuper a 42″-os tévé, de ha nagy a nappali, egy 50″-os, vagy akár 60″ -os méret is szuper lehet. A méreteket természetesen igazítsuk a képfelbontáshoz.

A választék óriási, de nem csak a TV méret a lényeg!

A legteljesebb audiovizuális élményhez nélkülözhetetlen a tévé képátló arányait és felbontását is figyelembe venni a vásárláskor, valamint a paneltechnológia nyújtotta előnyöket az igényeinkhez igazítani.

Le szeretnénk beszélni a 3D-s TV-kről

Szuper moziélményt szerintünk csak moziban lehet átélni, a kanapénkon nem. Ráadásul egyre kevesebb műsor és film megy 3D-ben.

A TV tudástár az alábbi csokorral kedveskedik neked:

Mivel alig nézik már, a filmiparban sem túl népszerű az igazi 3D filmek gyártása. Nem beszélve a TV gyártókról, akik pár év után teljesen leálltak a 3D-s TV-k gyártásával.

Nem győzzük kapkodni a fejünket: OLED, QLED, HDR

A tudástár összeállításakor nem győzzük kapkodni a fejünket, annyi féle új kijelző technológia van már megint. Van aki még a plazmánál tart, pedig annak már vége. Most az OLED a menő, a QLED próbál a nyomába érni.

Mindkettő élethű, és vibrálóan élénk színeket ad. A QLED-nek magas a fényereje, hasonlóan, mint az LCD TV-ké. Szép, prémium minőségű kép, elérhető áron, és mindez egy a hagyományos  LED/LCD technológia továbbfejlesztéséből jött létre. Tulajdonképpen nem más, mint egy LCD kijelző felturbózva, melyben a képpontok eltérő vegyületekből tevődnek össze.

Az OLED a jövő kijelzője. Organikus részecskékből áll, nagyon tudományos a működési elve és hátborzongatóan szép képet ad.

Te is észrevetted már, hogy a plazma tévék egyszerűen köddé váltak?

Amellett, hogy a képernyő előállítása drágább volt a gyáraknak, a fogyasztása is elég magasra kapaszkodott. Mindezt persze próbálta orvosolni a valósághoz közelítő látvány, de beégés, és az egyre sötétülő fényerő nem adott neki túl jó reklámot. Eltemettük és újjáteremtettük az OLED TV-kben.

Az OLED egy technológiai újdonság, és mivel van benne igazi fekete szín, szinte valósághű képet ad, és szuper rajta filmet nézni.

A kijelző nem csupán beszínezi a háttérvilágítás fehér fényét mert nem háttérvilágítással működik. Az elektromos áram hatására a kijelző minden egyes pixele képes világítani, akár több millió színben, így jön ki a gyönyörű kép.

Ára még kissé borsos, de szép a képe, és kicsi a fogyasztása. Mi kellhet még? Talán már csak egy Business Box Kiterjesztett garancia, mivel az Oled érzékeny, egyelőre nem tudni mennyi ideig működik hibamentesen és mivel könnyű, ezért a háztartási baleseteknek is jobban ki van téve.

Gyakorlati tudástár, avagy segítünk választani!

TV vásárlás előtt állsz? Vakarod a fejed, annyi akciós ajánlatot látsz magad körül?

Nem éri meg megvenni a készüléket, amennyiben:

  • az adott márka legolcsóbb típusa
  • ezzel a készülékkel hirdetik az akciós újságban az üzlet kínálatát
  • a készülék típusszáma az adott kategóriában a legalacsonyabb
  • az eleve alacsony áron kapható készüléket akciósan kínálják

Vannak azonban esetek, amikor nyugodt szívvel elcsábulhatsz, a döntés előtt kérd a segítségünket!

Hogyan lett a televízió Smart TV és mire is jó pontosan?

Kezdetben a TV a rádió továbbfejlesztett verzójaként a hang mellett képet is sugárzott. Persze ismerjük jól a történetet, az 1950-es évektől a 2000-es évekig úgyanúgy működött a dolog: bekapcsoljuk a TV-t és nézzük amit épp adnak rajta. Egyre több lett a csatorna és egyre több a műsor, de továbbra is azt látjuk és akkor, amikor épp sugározzák.

Ezen változtattak előbb a kábeltévés videotékák, majd a SMART TV. A Smart TV-vel olyan műsort nézünk ami nekünk tetszik és akkor amikor akarjuk. Ráadásul internetezésre, sőt, akár játékra is használhatjuk – szinte csak rajtunk múlik hogyan használjuk ki, hogy a TV-ből egy hatalmas monitorú számítógép lett. 

Az okostévé rengeteg hasznos tulajdonsággal bír. Többek között filmnézésre, internetezésre és zenehallgatásra is alkalmas, így olyan, akár egy multimédiás központ.

Egy smartTV a következő funkciókkal kényezteti el a nézőit:

  • csatlakozási lehetőség az otthoni Wi-Fi hálózathoz
  • stream technológia

Sőt, ha akarod, megnézheted rajta a családi képeket és videókat, valamint a közösségi oldalaidat is!

Kábel hátán káosz

Itt egy kábel, ott egy step box, szinte már félünk benézni a televíziónk háta mögé. Érdemes esztétikus rendet varázsolni gyorskötözők és műanyag bilincsek segítségével. A falban vezetett kábelezés akkor hasznos, ha épp felújítunk, vagy építkezünk, mert ekkor még tudunk kalkulálni vele.

TV tudástár: tuner típusok – DVB-T, DVB-S, DVB-C

Mivel pár évvel ezelőtt már az ingyenes földfelszíni adást is átállították digitálisra, ezért nem árt megismerni ezeknek a technológiáknak legalább a nevét.

A legtöbben nem tudjuk, hogy mit jelent a DVB-t, DVB-C felirat TV adatlapján, és azt sem tudjuk, hogyan kódolja a tévénk az adást amit nézünk. Pedig fontos beszélnünk róla, mert már a TV kiválasztásánál is fontos lehet!

Jesszusom, életemre tör a tévém!

A vékony képernyős TV-ket akár már a szél is elfújhatja, nekimenni pedig elég egy pillanat, és már törik is dirib-darabokra. Mindezt elkerülheted, ha szakszerűen, és biztonságosan felrögzíted egy nem túl forgalmas helyen lévő falra. A fali tartó mellett rögzítheted konzolon is.

A TV tudástár egyik legfontosabb pontja következik: köss Baleseti Garanciát! 🙂

„A gyermekeim összetörték a pár hónapos TV készüléket. Volt rá biztosítás Önöknél. Nagyon rugalmasak, segítőkészek és hihetetlenül gyorsak voltak, a TV-t cserélni kellett. Köszönet érte!”

Kovács Éva