Hűtőgép vásárlás okosan: Amire mindenképp oda kell figyelni

/ március 22, 2018/ Hűtőszekrény

A hűtőgép lecserélése előbb-utóbb minden család életében elérkezik, hiszen még optimális karbantartás mellett sem élnek örökké a háztartási gépek. A megfelelő hűtőszekrény kiválasztása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a felesleges, idő előtti javíttatás elkerülhető legyen. Nézzük meg először azt, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy hűtőszekrény vásárlása esetén, majd járjuk körül ezeket a kritériumokat részletesebben is.

A hűtőgép nemcsak hűti az élelmiszereket, de az egész család egészségének megőrzését is szolgálja.

“Csak akkor jut eszünkbe, milyen hatalmuk van a gépeknek, ha elromlanak.”
Clive James

A hűtőgép vásárlás szempontjai

 • A hűtő űrtartalma, mérete
 • Legyen-e benne mélyhűtő
 • Márka
 • Energiaosztály
 • Ár
 • Garancia

Hűtőgép, de mekkora?

Nem is gondolnánk, milyen fontos a hűtőszekrény optimális méretének megválasztása. A legkézenfekvőbb megoldás ilyenkor, hogy a korábbi hűtő méretéhez viszonyítunk. Persze nem árt azt is számításba venni, hogy előreláthatóan gyarapszik-e a család.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha túlságosan kicsi a hűtőnk űrtartalma, akkor folyamatosan tele lesz zsúfolva, ami pedig jelentősen ronthatja a hatékonyságot és az energiatakarékosságot. Arról már nem is beszélve, hogy a polcok hátsó részében rekedt ételekhez nem fogunk hozzáférni, így rengeteg élelmiszert kell majd fölöslegesen kidobni, aminek komoly anyagi vonzata is van.

Ilyen esetekben a hűtőgépnek folyamatosan sok mindent kell lehűtenie, ami miatt a túl kis méretű hűtő motorja mindig terhelt lesz, nem lesz biztosítva a megfelelő légáramlást, ami jegesedéshez vezethet és sajnos hamarabb is romolhat el a készülék. Ahhoz, hogy hosszú ideig meg tudjuk őrizni a hűtőgépünk kifogástalan állapotát, némi odafigyelést igényel a használata.

Kevesen gondolnak arra hűtőszekrény vásárlás előtt, hogy hova helyezik majd el a gépet. Nyilván oda, ahol a régi is állt. Arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést az eszköznek. Amennyiben szükséges a hűtőt rátolni a falra, érdemes olyan készüléket választani, amelynél nem hátul, hanem a gép két oldalán kell helyet hagynunk a szellőzésnek.

A mi javaslatunk, hogy aki teheti inkább szélesebb, mintsem magasabb hűtőgépet válasszon.

Legyen-e benne mélyhűtő?

A választást, sőt már a válogatást megelőzően azt is el kell döntenünk, hogy sima, vagy kombinált hűtőszekrényre van e szükségünk, vagyis, hogy akarunk-e beépített mélyhűtőt, és ha igen, mekkorát. Ezen felül tisztáznunk kell magunkkal, hogy alul, felül, vagy oldalt legyenek a mélyhűtő rekeszei.

Jelenleg a legkeresettebb típusok természetesen a kombinált hűtők. Éppen ezért a termékválaszték is ehhez mérten ezeknél a legnagyobb.
Vegyük most sorra, hogy a különböző típusokról mit érdemes tudni.

Felülfagyasztós hűtőgép

Előnye, hogy általában olcsóbbak az alulfagyasztós társaiknál, azonban ennek oka is van, mégpedig az, hogy kényelmetlenebb használni, hiszen így a hűtő legalsó polcához folyamatosan hajolgatnunk kell, amit biztos, hogy gyakrabban fogunk tenni, mint ahányszor a mélyhűtőt nyitnánk ki.

Alulfagyasztós hűtőszekrény

Hatalmas előnye, hogy a hűtőnk tartalma szemmagasságban helyezkedik el, a polcok hátsó részében elhelyezett élelmiszereket könnyen elérjük, és a hűtő használata során nem kell hajolgatnunk.

Side-by-side hűtőszekrény

Ennél, a hazánkban még nem túl elterjedt típusnál, a hűtő és a fagyasztó egymás mellett helyezkedik el.

Előnye, a hatalmas tároló kapacitás és a magas technológiai színvonal. A legtöbb Side-by-side hűtő rendelkezik valamilyen extra tudással. Akár azt is képesek jelezni, ha kifogyott valami a hűtőből.

Hátránya azonban a nagy helyigény, és az igencsak borsos ár.

Bármelyik típus mellett döntsünk is, figyeljünk oda, hogy a kiválasztott termék milyen klímaosztályba tartozik. Ez a hűtőnk megfelelő és biztonságos üzemeltetéséhez szükséges hőmérséklet tartományt adja meg.

Számít-e a hűtőgép márkája?

Sokakban felmerült már a kérdés, hogy a márkás termékek tényleg jobbak-e annyival, mint amennyivel többet kell értük fizetni. A válasz az, hogy igen. Vannak megbízható márkák, amikre lehet számítani, és sajnos vannak olyanok, amelyek silány minőségben kínálják a termékeiket.

Mivel hosszú idő óta foglalkozunk kiterjesztett garanciával, hosszú évek statisztikái és tapasztalatai állnak a kijelentésünk mögött.

Aki nem mozog otthonosan a hűtőgépgyártók világában, hívja bizalommal szakértő kollégáinkat, akik a megfelelő márka kiválasztásában is szívesen segítenek.

Miért fontos a jó energiaosztály?

Amikor kiderül, hogy nem hűt rendesen a hűtő, nem kell azonnal szerelőt hívni. Inkább vizsgáljuk meg a közvetlen okokat. Például a hűtő elhelyezését, a külső hőmérsékletet, a hűtő általános állapotát - pl. mikor volt utoljára leolvasztva- a benne tárolt élelmiszer mennyiségét.

Sokakban merül fel a kérdés, hogy miben és mennyit számítanak a különböző energiaosztály besorolások.

Először is a legfontosabb, hogy a hűtőszekrény adatai között mindenképpen szerepeljen ez az adat, mivel valóban lényeges információt tartalmaz a készülék energiatakarékosságával és üzemeltetési költségeivel kapcsolatban.

Az energiaosztályzás feltüntetése ma már kötelező a gyártók számára. Az A+++ a legjobb, a B, C, D pedig az egyre kisebb hatékonyságot vagy egyre nagyobb fogyasztást jelöli.
Ez persze nem csak a hűtőknél van így, hanem minden más háztartási gépnél is.

Leegyszerűsítve, az energiaosztályok jelzik, hogy megfelelő működés mellett mennyi áram felvételével üzemeltethető a hűtőnk. Mivel a hűtőszekrény egy nagy háztartási gép és folyamatos áramellátásra van szüksége, ez a tulajdonsága kiemelten fontos, kiváltképp, ha nem szeretnénk indokolatlanul magas számlákat fizetni, illetve a környezetet sem szeretnénk jobban megterhelni, a felesleges túlfogyasztással.

Érdemes tehát A, vagy A+, A++-os energiaosztályú hűtőt vásárolni, hiszen hosszú távon a felmerülő árkülönbségnek akár a többszörösét is megtakaríthatjuk évente a villanyszámlában, különösen a mélyhűtők esetén.

Olcsó, vagy drága hűtőgép?

Amikor még retesszel záródott a hűtőgép, sok kisgyermek és házikedvenc ragadt bent, mivel belülről nem lehetett kinyitni.

Amikor két hasonló tulajdonságokkal rendelkező termék árában hatalmas a különbség, felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon hogy is van ez?

 • A drágánál pusztán a márkanév miatt kell jóval több pénzt fizetnünk?
 • Az olcsóbb silányabb minőséget is jelent?

A válasz a feltett kérdésekre az, hogy a drágább, márkás készülékek azért kerülnek több pénzbe, mert az előállításuk drágább, mégpedig azért, mert minőségi alkatrészeket, modernebb gyártósorokat használnak, megbízható összeállítás mellett. Megbízhatóbb a garanciális háttere is ezeknek a gépeknek.

Az olcsóbb készülékek esetén sok esetben rossz minőségű alkatrészek kerülnek beszerelésre és nem éppen kifogástalan az összeállítás minősége sem.

Nem állítjuk, hogy egy olcsóbb termék nem lehet jó, és vannak marketing fogások, amelyekkel a gyártók vagy forgalmazók élhetnek az eladások, vagy az ismertség növelése érdekében. Lehet egy termék olcsó azért mert bevezető áron adják, akciós pedig több okból is.
Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az akció valóban árcsökkenést jelentsen. Szánjunk időt a keresgélésre, hiszen ugyanazt a terméket néha igen széles árkínálat mellett találjuk meg a piacon.

Amennyiben úgy érzi segítségre van szüksége, ne habozzon. Az Ön pénzéről van szó, és nem mellékes az sem, hogy hűtőszekrényt az ember hosszú távra akar venni, hibátlan működés mellett, hiszen a meghibásodás rengeteg kellemetlenséggel és további felesleges többletkiadással járhat.

Jó tudni, hogy bár többe kerül, de többet is ér egy olyan készülék, amelynek az alkatrészei cserélhetőek, hiszen így lehetőség van sok esetben a javításra, nem kell szükségtelenül új készüléket vásárolni.

Még néhány fontos szempont a hűtőgép vásárláshoz

Amikor idáig jutottunk a válogatásban, és még mindig jó néhány termék közül kellene kiválasztanunk a megfelelőt, akkor sem kell a véletlenre bíznunk a döntésünket. Az alábbiakban kiemelünk néhány alapvető szempontot, amelyek segíthetnek a számunkra legtökéletesebb hűtőszekrény kiválasztásában.

Egy hűtőszekrény vásárlása során fontos szempont hogy, rendelkezik-e no-frost rendszerrel, és hogy mekkora a zajszintje.

Photo by grandriverbeads

No frost hűtőgép

Nevezhetnénk akár önkiolvasztó rendszernek is, hiszen a no frost technológia lényege, hogy a hűtőtér levegőjének speciális keringtetése révén a levegő víztartalma a párologtatóra fagy rá, ahonnan az automatikusan vezérelt fűtés hatására leolvad. Mindezek eredményeként a hűtőnk falain sem deresedést, sem pedig jég képződést nem fogunk tapasztalni.
A no frost technológiával ellátott hűtőszekrényeknek az ára is magasabb, azonban a rendszernek köszönhetően higiénikusabbak, és a bennük tárolt élelmiszer rövidebb idő alatt képes lehülni. A legnagyobb előnye mégis az, hogy a mélyhűtő tér sem jegesedik számottevő mértékben.

Automata leolvasztás

Az automata leolvasztású gépek esetében a rendszeres karbantartás során felmerülő leolvasztást maga a hűtő elvégzi. Ez persze csak a sima hűtőszekrényre vonatkozik, a mélyhűtő részre nem.

Két kompresszoros hűtőgép

Praktikus lehet azok számára, akik sokat utaznak, és a hűtő részt gyakran teljesen kiürítik. Így a hűtőszekrényt használaton kívül helyezhetjük anélkül, hogy az a mélyhűtő rész zavartalan működését befolyásolná.

Zajszint

Biztosan mindenki tapasztalta már, ha otthon nem is, de nyaralókban, irodában, hogy amikor egy-egy régebbi típusú, vagy öregebb készülék bekapcsol, az bizony zavaróan hangos tud lenni. Senki nem szeretne az otthonába egy olyan készüléket, amivel nem-igen lehet együtt élni olyan zajos. Épp ezért érdemes vásárlás előtt a kiválasztott termék adatai között azt is szemügyre venni, hogy milyen zajszint mellett üzemel.

Garancia mindig van!

Nem szabad elfelejteni, hogy a forgalmazókat a törvény kötelezi az általuk értékesített termékek esetén a garanciavállalásra. Azonban ilyen fogalom, hogy garancia, hivatalosan a jogban nem is létezik!

Új termékeknél a Ptk. szerint a gyártónak vagy kereskedőnek vállalnia kell két év ún. Termékszavatosságot. Amennyiben ebben az időszakban gyártási eredetű hibát tapasztalnánk, abban az esetben a gyártónak vagy kereskedőnek kötelessége az ingyenes javítás, vagy csere, ezek hiányában csökkentheti, vagy visszafizetheti a vételárat.

A Ptk. szerint minden hivatalos forgalomban megvásárolt termékre kötelező 1 év jótállási időt vállalni, akkor is, ha akciós, vagy éppen használt termékről van szó, amennyiben a vételár meghaladja a 10.000 Ft-ot.

A jótállás nem jelenti a szavatosságvállalás hiányát, sőt, a jótállás többletjogosultságokat, kedvezményeket tartalmaz a vásárló javára.

Mik is ezek a kedvezmények?

A teljesség igénye nélkül például:

 • a bizonyítási kötelezettség, ami a jótállás időszakában bizony a gyártót vagy kereskedőt terheli. Ez a szavatossági időszakban azonban csak az első fél évre igaz.
 • a 3 munkanapon belüli cserekötelezettség, amely kimondja, hogy:
  • a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított 3 munkanapon belül amennyiben kifogással élünk, a kereskedő köteles a terméket azonnal kicserélni, amennyiben a termék rendeltetésszerű használata a hiba okán nem megoldható.

A szavatossági időre ez a szabály nem vonatkozik.

Amennyiben a kereskedő vagy gyártó több jótállási időt vállal 1 évnél (2-3 év), akkor az részéről egy plusz vállalás, gondolhatnánk, amire nem is kötelezte törvény. Azonban a Termékszavatossági idő (2 év) ismeretében már nem is tűnik nagy dolognak, hiszen 2 évig úgyis a gyártó dolga lenne a készülék kijavítása – ha tudjuk bizonyítani az igazunkat.

Vásárlás előtt tájékozódjunk a jótállásról és szavatossági időről

Tegyük a szívünkre a kezünket, és gondoljuk végig, hogy hányszor kerültünk már életünk folyamán olyan helyzetbe, amikor érvényesíthettük volna a jogainkat, de nem ismertük azokat. Valószínűleg sokunknak vannak már rossz tapasztalatai ezen a téren.

Annak érdekében, hogy a jövőben ne kelljen keserű szájízzel a kereskedők által kijelentett esetleges valótlanságok áldozatává válni, részletesebben is olvashat a jótállásról és a szavatossági időről, valamint arról, hogy mi a teendő akkor, ha nem tesz eleget a kereskedő a törvényi kötelezettségeinek.

Az persze még mindig gondot okozhat, hogy az említett időszakot jellemzően a termékek többsége valóban kibírja hiba mentesen. Azt követően azonban már senki nem felel a hibákért.

Márpedig a gyártási eredetű, de a rendeltetésszerű használat mellett adódó hibák jellemzően a későbbi időszakokban lepnek meg minket. Pontosan ezek miatt a kellemetlen meglepetések miatt javasoljuk, hogy a megvásárolt új hűtőre, vagy bármely más termékre érdemes egy 5 éves Kiterjesztett garancia szerződést kötni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a jótállási, illetve a szavatossági időn belül is történhetnek olyan balesetek, sérülések egy termékkel, amelyekre a törvényes „garancia” nem terjed ki. A kiterjesztett garancia szerződés további előnye, hogy a jótállási, szavatossági időn belül is biztosítva vagyunk a nem garanciális károkkal szemben. Így nem kell azonnal szívünkhöz kapni, ha azt tapasztaljuk, hogy nem hűt a hűtőnk.

Természetesen mi is tehetünk azért, hogy minél tovább megőrizzük a hűtőgépünk kifogástalan állapotát. A rendszeres karbantartás és az évenkénti leolvasztás, bár nem hálás feladat, de mindenképpen megéri a befektetett időt és energiát.

Tippek és tanácsok a hűtőgép vásárlásához

Amennyiben cikkünk elolvasása után további kérdések merülnének fel a hűtőszekrényekkel kapcsolatban, akkor keresd meg bátran ügyfélszolgálatunkat, és mi segítünk, akkor is:

 • ha csak érdeklődnél,
 • amikor ki kell választani a megfelelő gépet,
 • amikor meghibásodott a hűtőd,
 • ha kiterjesztett garanciát szeretnél.

Ahol elérsz minket

Várjuk a hívásod: +36 1 44 33 666

Írj nekünk, és mi válaszolunk.

Olvasd továbbra is a cikkeinket, mert igyekszünk minden egyes témát, a lehető legalaposabban körüljárni, hogy a minél átfogóbb képet tudjunk adni.