Mire figyeljünk a hűtőszekrény használata közben

/ március 28, 2018/ Hűtőszekrény

Egy modern háztartás alapértelmezett része a hűtő, jellemzően egy kombinált hűtőszekrény, vagyis amiben fagyasztó is van. Talán éppen mert alapértelmezett, annyira természetesnek vesszük a jelenlétét és használatát, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogyan is bánjunk vele helyesen.

Egy hűtőszekrény manapság a háztartás szerves részét képezi. Ha nem megfelelően gondoskodunk róla, megromolhatnak az ételek, zöldségek, gyümölcsök.

Egészségünk stratégiai partnere: a hűtőszekrény

Való igaz, hogy a hűtőszekrény, ahogy az okostévé vagy a mobiltelefon is, csak egy gép. Pont úgy, ahogy az autó is. Mégis az, hogy az autó új üléshuzatot, ablaktörlőket, a mobiltelefon új hátlapot, szilikon védőtokot kapjon, nem kérdés.

Ugyanígy és ugyanilyen mértékű törődést kéne biztosítani az olyan háztartási eszközöknek is, mint a hűtő, hiszen amellett, hogy a kényelmünket szolgálja, az egészségünk megőrzése szempontjából sem mindegy, hogy a hűtő rendszeres karbantartása mellett, a tényleges élettartamának végéig képes-e kifogástalanul ellátni a feladatát.

Mivel ennyire fontos háztartási gépről van szó, mindenképpen gondoskodjunk a hosszú távú védelméről kiterjesztett garancia szerződés megkötésével.

Nézzük, melyek azok a sarkalatos pontok, melyekre figyelni kell a hűtőszekrény helyes használatához

A hűtőszekrény beüzemelése

Miután alapos megfontolás után kiválasztottuk a jövőbeni “egészségügyi stratégiai partnerünket”, a következő lépéseken szükséges végigmenni:

Beüzemeléskor gondosan olvassuk el a hűtőszekrény használati útmutatóját, és ne kerüljön sütő, kályha vagy egyéb hőforrás közelébe.

 • ellenőrizzük a csomagolást, hogy nem sérült-e meg a hűtőszekrény a házhoz szállítás közben,
 • mindenképpen olvassuk el a használati útmutatót. Nem, ez se legyen opcionális! A saját jól felfogott érdekünk, hogy tisztában legyünk a hűtőszekrény és a fagyasztó működési paramétereivel.
 • ne tegyük tűzhely vagy radiátor közelébe, ahogy olyan ablak elé-mellé se, ami többórás napsütésnek van kitéve; bármilyen eredetű hőhatás nagymértékben csökkenti a hűtő hatékonyságát és élettartamát,
 • mindenképpen vízszintes alapra állítsuk (a legtöbb hűtőszekrénynek éppen ezért egyenként állítható, csavaros lába van) és elég távol a falfelülettől ahhoz, hogy mellette, mögötte maradjon elég hely a kifogástalan szellőzésre,
 • felállítás után várjunk 24pár órát; ez mindenképpen szükséges a biztonságos áram alá helyezéshez, hiszen a kompresszor kenőolajának vissza kell csurognia a saját helyére

Használat a mindennapokban

Mint általában az új holmikra, a hűtőre is lelkesen odafigyelünk, eleinte… Tisztán tartjuk kívül-belül, figyelünk arra, hogyan használjuk, mit, mikor, és hogyan teszünk bele. Fontos, hogy néhány egyszerű szabályt az említett időszakot követően is mindig tartsunk be:

 • évente egy alkalommal olvasszuk le a hűtőszekrényt és a mélyhűtőt is
  • leeresztéskor mindig áramtalanítsuk!
  • töröljük át kívül-belül nedves – nem vizes!!!- kendővel, szükség esetén használjunk gyenge mosószert,
  • töröljük át tiszta vizes kendővel, majd egy száraz konyharuhával még az áram alá helyezés előtt,
  • tegyük bele a tiszta polcokat, majd a hűteni-fagyasztani kívánt élelmiszereket,
 • sose hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját! Akkor se, ha nyáron negyven fok van a konyhában. Ahogy a sütővel sem fűtjük a lakást, úgy a hűtő sem légkondicionáló!
 • bár adja magát a lehetőség, ne terheljük túl a hűtő tetejét. Egy gyümölcskosár még jól mutat rajta, de az emeletes műanyagrakodó a befőttekkel inkább kerüljön máshová.

Minőség, mennyiség, rendszerezés

Ne feledjük, hogy a hűtőszekrény csak akkor képes tökéletesen ellátni a feladatát, ha megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszert tárolunk benne:Fontos, hogy konkrét logisztikai tervünk legyen a hűtőszekrény rendszerezésére. Figyeljünk oda továbbá arra is, hogy forró, meleg ételt soha ne tegyünk a hűtőszekrénybe!

 • ne tegyünk bele meleg, és főleg ne még forró ételt. Letakarva sem!
 • a kihűlt, főtt, vagy eleve hűtőbe szánt ételeket mindenképpen zárt – ha megoldható légmentesen záródó – tárolókban helyezzük bele; ha nem így teszünk, az ételek átadják-átveszik egymás szagát. Nem biztos, hogy a citromos-túrós lepény másnap is finom lesz érlelt sajt vagy füstöltkolbász aromával…
 • amikor összeállítjuk a napi/heti menüt, bevásárlólistát, azt is gondoljuk át, hogy van-e elég hely a hűtőben az élelmiszerek tárolására. Szuper lehetőség az akciós tejföl, de ha tíz dobozzal zsúfolunk a hűtőbe és még mellé helyezzük a háromemeletes tálcás tojást is, nem biztos, hogy az elkészített tojássaláta is be fog férni!
 • ne keverjük egymással az élelmiszertípusokat, azaz hús- és hentesárut semmiképpen se tegyünk tojás vagy zöldség/gyümölcs mellé, főleg, ha azokat előzetesen nem mostuk meg!
 • bizonyos élelmiszerek, pl. a tojás, vagy a gyümölcsök elveszítik természetes frissen tartó képességüket, ha megmossuk őket. Ezeket célszerűbb kamrában tárolni, ha elég hideg az a helyiség. Ha nincs ilyen a lakásban, akkor viszont vegyük figyelembe, hogy megmosás után a tojás és a gyümölcs is hamarabb romlik meg, tehát időben kerüljenek felhasználásra.

Végül egy utolsó tanács:

A hűtőszekrény nem időkapszula! Ne hagyjuk megromlani a tárolt élelmiszereket, de ha mégis megtörténne, azonnal távolítsuk el azokat!