A tévé biztonságos, egyben optimális helye a lakásban

/ április 12, 2018/ TV

Az, hogy ki, melyik helyiségben szeret tévézni, leginkább egyéni ízlés és kényelmi szempontok kérdése, ezzel szemben az, hogy hova tesszük a tévét sokkal inkább a technológiai optimum és a biztonság függvénye.

A technológiai optimum általános érvényű, és nemcsak a kényelem vagy a balesetek elkerülése érdekében, de az egészségvédelem szempontjából is követendő, emellett egyszerű alapelvek mentén meghatározható.

Milyen szempontok alapján helyezzük el a TV-t?

1. Biztonság

Minden esetben vizsgáljuk meg a tévé elhelyezésének lehetőségét biztonság és baleset-megelőzés szempontjából. Ha a családban van tipegő korú gyermek és/vagy négylábú házikedvenc, akkor győződjünk meg arról, hogy számukra is biztonságos a tévé elhelyezése, nehogy magukra rántsák, vagy feldöntsék a talpon álló tévét.

Mindenképpen olyan magasra helyezzük a stabil állványon, ahol nem érhetik el. Előfordulhat, hogy játék közben nekirohannak a tévéállványnak, ezért az állvány vagy megfelelően masszív, vagy valamilyen módon rögzített legyen, nehogy a tévével együtt még az állvány is a gyerekre, kutyára zuhanjon. Az anyagi kár sem mellékes, de ennél jóval súlyosabb probléma, ha valaki megsérül.

2. Ablak

Az ablakkal szemben elhelyezett tévé a visszatükröződés miatt bizonyos napszakokban teljesen élvezhetetlen. Hiába húzzuk be a függönyt, a képernyő tükröződésében többnyire a lakást fogjuk látni a műsor vagy film helyett, ha redőnnyel vagy rolóval sötétítünk, akkor ráadásul még csíkos is lesz a kép.

Rendelkezzünk bármilyen jó sötétítőfüggönnyel is, az ablak előtt elhelyezett tévé mögül érkező ellenfény károsítja a szemet; tévénézés közben ugyanis sokkal ritkábban pislogunk. Ettől egyrészt kiszárad a szem, másrészt viszont az állandó, éles ellenfényt a retina sem szereti. A televíziónak is van egy működési hőmérséklete, tehát kitenni a sugárzó hőnek felelőtlenség.

3. Magasság

Általánosságban, egy ülő ember szemének fókusza 110 cm magasságban van, ezért például egy 50 colos tévé alja a padlótól számítva 70-90 centiméteres magasságban legyen. Egy forgatható, állítható dőlésszögű falikonzolra szerelt tévét be lehet állítani úgy, hogy a család minden tagjának megfeleljen kényelem és biztonság szempontjából is. A konzol kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy az adott típus elbírja a tévé súlyát!

4. Távolság

Ez elsősorban a készülék átmérőjének függvénye, mely a következőképpen alakul:

A képernyő mérete A tévé optimális távolsága
76 cm (30”) 114-190 cm
86 cm (34”) 129-213 cm
106 cm (42”) 160-251 cm
127 cm (50″) 190-320 cm
142 cm (56″) 213-358 cm
157 cm (62″) 236-396 cm
177 cm (70”) 266-449 cm

A táblázat alapján már könnyebb eldönteni mekkora tévét keressünk. A döntésben segít a TV méretekkel foglalkozó cikkünk is.

5. Hangfalak

A tévének természetesen van saját, beépített hangszórója, de sokak rendelkeznek valamilyen szintű erősítővel, hangfalakkal. A hátsó hangfalak a néző mögött 20 fokkal helyezkedjenek el, a front hangfalak pedig a tévénézővel egy egyenlő szárú háromszög sarkait alkossák.

6. Kábelek

A hanyagul elhelyezett kábelek balesetveszélyesek, könnyű beléjük gabalyodni, amivel leránthatjuk a helyéről a tévét. A kábeleket ezért is célszerű behúzni, vagy szerelővel behúzatni a falba; ha erre nincs lehetőség, gipszkartonnal tudjuk eltakarni őket. Erről a témáról – a tévé és a digitális perifériák kábeleinek elhelyezése– című cikkünkben részletesen foglalkozunk.

7. Perifériák

A digitális technológia korában szinte minden háztartás rendelkezik a tévé perifériájaként értelmezhető eszközzel. Ez lehet például játékkonzol, karaoke-szett, tévéokosító, vagy a set top box, amit a műsort szolgáltató társaság bocsát a rendelkezésünkre.

Ezeket a „kütyüket” célszerű (és sokszor szükséges is) a tévé körül elhelyezni, mégpedig úgy, hogy mindegyik kényelmesen, balesetmentesen hozzáférhető és használható legyen. Ezen eszközök kábeleire is vonatkoznak a fentiek, a perifériák elrendezése pedig a kényelem mellet a baleset-megelőzést szolgálja, főleg ami a többkonnektros elosztókat illeti. Használjunk olyat, amivel egy gombnyomásra áramtalanítani lehet az összes készüléket és tegyük olyan helyre, ahol kisgyerek nem érheti el.

Végül egy utolsó tanács

Ha tévét nézünk, ne teljes sötétben tegyük; használjunk tompa fényforrást a tévé mellett, ezzel mérsékelhetjük a tv nézés közbeni szemfáradtság kellemetlen jeleit.

További cikkek a témában:

A választék óriási, de nem csak a TV méret a lényeg!

Ne hagyd, hogy összetörjön a TV

A felesleges TV javítás megelőzése néhány lépésben

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post