A tévé biztonságos, egyben optimális helye a lakásban

/ április 12, 2018/ TV

Az, hogy ki, melyik helyiségben szeret tévézni, leginkább egyéni ízlés és kényelmi szempontok kérdése, ezzel szemben az, hogy hova tesszük a tévét sokkal inkább a technológiai optimum és a biztonság függvénye. A technológiai optimum általános érvényű, és nemcsak a kényelem vagy a balesetek elkerülése érdekében, de az egészségvédelem szempontjából is követendő, emellett egyszerű alapelvek mentén meghatározható, hogy hol legyen a tévé helye otthonunkban.

A LED tévé falra helyezéséhez vásárolt fali konzol méretéről, szilárdságáról és természetesen a kompatibilitásáról is győződjünk meg még a vásárlás előtt.

Milyen szempontok alapján határozzuk meg a tévé helyét?

1. Biztonság

Minden esetben vizsgáljuk meg a tévé elhelyezésének lehetőségét biztonság és baleset-megelőzés szempontjából. Ha a családban van tipegő korú gyermek és/vagy négylábú házikedvenc, akkor győződjünk meg arról, hogy számukra is biztonságos a tévé elhelyezése, nehogy magukra rántsák, vagy feldöntsék a talpon álló tévét.

Mindenképpen olyan magasra helyezzük a stabil állványon, ahol nem érhetik el. Előfordulhat, hogy játék közben nekirohannak a tévéállványnak, ezért az állvány vagy megfelelően masszív, vagy valamilyen módon rögzített legyen, nehogy a tévével együtt még az állvány is a gyerekre, kutyára zuhanjon. Az anyagi kár sem mellékes, de ennél jóval súlyosabb probléma, ha valaki megsérül.

Kössünk baleseti garancia szerződést a tévére, vásárláskor, illetve,m ha régi készülékről van szó,  agyártói garancia lejárta előtt minimum 60 nappal!

2. Ablak

Az ablakkal szemben elhelyezett tévé a visszatükröződés miatt bizonyos napszakokban teljesen élvezhetetlen. Hiába húzzuk be a függönyt, a képernyő tükröződésében többnyire a lakást fogjuk látni a műsor vagy film helyett, ha redőnnyel vagy rolóval sötétítünk, akkor ráadásul még csíkos is lesz a kép.

Rendelkezzünk bármilyen jó sötétítőfüggönnyel is, az ablak előtt elhelyezett tévé mögül érkező ellenfény károsítja a szemet; tévénézés közben ugyanis sokkal ritkábban pislogunk. Ettől egyrészt kiszárad a szem, másrészt viszont az állandó, éles ellenfényt a retina sem szereti. A televíziónak is van egy működési hőmérséklete, tehát kitenni a sugárzó hőnek felelőtlenség.

3. Magasság

Általánosságban, egy ülő ember szemének fókusza 110 cm magasságban van, ezért például egy 50 colos tévé alja a padlótól számítva 70-90 centiméteres magasságban legyen. Egy forgatható, állítható dőlésszögű falikonzolra szerelt tévét be lehet állítani úgy, hogy a család minden tagjának megfeleljen kényelem és biztonság szempontjából is. A konzol kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy az adott típus elbírja a tévé súlyát!

4. Távolság

Ez elsősorban a készülék átmérőjének függvénye, mely a következőképpen alakul:

A képernyő mérete A tévé optimális távolsága
76 cm (30”) 114-190 cm
86 cm (34”) 129-213 cm
106 cm (42”) 160-251 cm
127 cm (50″) 190-320 cm
142 cm (56″) 213-358 cm
157 cm (62″) 236-396 cm
177 cm (70”) 266-449 cm

A táblázat alapján már könnyebb eldönteni mekkora tévét keressünk. A döntésben segít a TV méretekkel foglalkozó cikkünk is.

A tévé kiegészítő rendszereinek elhelyezése

Hangfalak

A tévének természetesen van saját, beépített hangszórója, de sokak rendelkeznek valamilyen szintű erősítővel, hangfalakkal. A hátsó hangfalak a néző mögött 20 fokkal helyezkedjenek el, a front hangfalak pedig a tévénézővel egy egyenlő szárú háromszög sarkait alkossák.

Kábelek

A hanyagul elhelyezett kábelek balesetveszélyesek, könnyű beléjük gabalyodni, amivel leránthatjuk a helyéről a tévét. A kábeleket ezért is célszerű behúzni, vagy szerelővel behúzatni a falba; ha erre nincs lehetőség, gipszkartonnal tudjuk eltakarni őket. Erről a témáról – A tévé és a digitális perifériák kábeleinek elhelyezése – című cikkünkben részletesen foglalkozunk.

A tévé perifériái

A digitális technológia korában szinte minden háztartás rendelkezik a tévé perifériájaként értelmezhető eszközzel. Ez lehet például játékkonzol, karaoke-szett, tévéokosító, vagy a set top box, amit a műsort szolgáltató társaság bocsát a rendelkezésünkre.

Ezeket a „kütyüket” célszerű (és sokszor szükséges is) a tévé körül elhelyezni, mégpedig úgy, hogy mindegyik kényelmesen, balesetmentesen hozzáférhető és használható legyen. Ezen eszközök kábeleire is vonatkoznak a fentiek, a perifériák elrendezése pedig a kényelem mellet a baleset-megelőzést szolgálja, főleg ami a többkonnektros elosztókat illeti. Használjunk olyat, amivel egy gombnyomásra áramtalanítani lehet az összes készüléket és tegyük olyan helyre, ahol kisgyerek nem érheti el.

Végül egy utolsó tanács a tévé elhelyezésével kapcsolatban

Ha tévét nézünk, ne teljes sötétben tegyük; használjunk tompa fényforrást a tévé mellett, ezzel mérsékelhetjük a tv nézés közbeni szemfáradtság kellemetlen jeleit.

További cikkek a témában:

A TV választék óriási, de nem csak a méret a lényeg!