Haverok, buli, futball és tévé!

/ május 18, 2018/ TV

Te is olyan tévét keresel, amivel a foci szezont a lehető legtökéletesebb hang- és képminőségben tudod élvezni? Túl nagy a választék, ahhoz hogy a legjobb döntést hozhasd meg? Fogalmad sincs arról, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe a tévé vásárlásakor? Segítünk! Összeírtunk egy listát arról, hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb tévét a nyári foci szezonhoz. A cikk végén pár konkrét tévétípust is találsz 😉

A futball szezon kezdete előtt kimagaslóan megugrik a hatalmas méretű LED, LCD vagy okos tévé iránti kereslet.

Tényleg a tévé mérete a lényeg?

Azt mondják, hogy minél nagyobb annál jobb, ha át szeretnéd élni a „jelen vagyok a stadionban” érzést. Egy 49 colos vagy nagyobb TV lenne a legjobb, azonban ha nem áll rendelkezésedre egy valóban méretes nappali, akkor egy 40-43 colos tévé megfelelőbb. A lényeg, hogy a választásnál ne feledkezz meg arról, hogy a tévé és a “szurkolókanapé” közti távolság fontosabb, mint a tévé mérete!

Méretválasztási szempontjainkat itt találod.

Mi a helyzet a 4K tévé készülékkel a foci szezonban?

2013 szeptemberében a Sky Channel segítségével a Sony a Stoke City és a West Ham közötti csatát közvetítették 4K-ban, azaz UltraHD felbontásban. Ez akkor egy teszt volt, hogy egyáltalán át lehet-e ültetni az elméletet a gyakorlatba. A válasz pedig: Igen, át lehet, csak nem minden esetben éri meg a csatornának, mert a technológia drága, a 4K készülékkel rendelkező drukkerek azonban kevesen vannak.

2013 óta eltelt 5 év, a 4K tévék árai csökkentek és talán éppen ezért egyre több nappaliban van UHD TV, de ez még nem garancia arra, hogy a meccseket valóban 4K-ban fogják közvetíteni.

Élvezetesebb volna a meccs 3D tévé készüléken?

Mielőtt egy 3D tévé mellett tennéd le a voksodat, érdemes átgondolnod van-e értelme megvenni egy ilyet extra magas áron. TV adás nincs 3D-ben. Sportközvetítés jó ideig biztosan nem lesz, a 4K is nagy dolognak számít. Egyébként a TV gyártók is felhagytak a 3D TV gyártással.

A gyártók lassan felhagynak a 3D képes tévé gyártásával, így nem valószínű, hogy a meccseket 3 dimenzióban élvezhetnénk a közeljövőben.

Ívelt vagy nem ívelt tévé?

A következő nagy kérdés, hogy érdemes-e ívelt tévére beruházni. Jelenleg a Samsung és az LG az a két gyártó, amely íves tévéket dob piacra. A nem hajlított tévékhez képest az előnyeik közé tartozik a mélységélesség és a jobb kontraszt-teljesítmény, amelyek egy nagyobb társaság esetében jobb élményt biztosítanak, amennyiben mindenki odafér arra a pár méternyi helyre, ahonnan szép a kép.

Gyakorlati tapasztalatok alapján sportközvetítések esetében pont az ív miatt nem annyira élvezhető az adás, a nagy társaság pedig nem fér oda a TV elé… Az ember szeme és agya ugyanis egészen másként érzékeli a mozgást ívelt monitor esetében, mint síkképernyőnél.

Szerintünk nagyon zavaró az ívelt kép és nemcsak a fociban, de az összes többi labdajátéknál, a tenisztől a kosárlabdáig, de akár a snooker, squash vagy a curling is élvezhetetlenné válhat ívelt kijelzőn.

Mi a helyzet az okostévével?

Már csak praktikus okokból is nélkülözhetetlen egy okos TV a közvetítések megtekintéséhez, hiszen a sporteredmény appok csak ilyenen működnek és szerencsére a legtöbb okos TV támogat olyan profi funkciókat is, mint kép a képben (ha két meccs megy egy időben ez is kötelező).

Jelenleg a Samsung, a Panasonic, az LG, a Philips és a Sony Smart TV-k több száz alkalmazáshoz biztosítanak hozzáférést. Természetesen gyárilag okos tévé nélkül sincs veszve semmi. A probléma egyszerűen és ésszerűen orvosolható, amennyiben rendelkezésére áll egy tartalék HDMI csatlakozó és van internetkapcsolat. Egy tévéokosítóval – pl. Chromecast – gyorsan és praktikusan megoldható a dolog és gazdaságosabb is, mint csupán a foci szezon miatt beruházni egy új tévére.

Milyen technikai követelményeknek feleljen meg a tévé?

Többnyire ugyanazoknak, amelyeknek úgy általában a minőségi tévézéshez szükséges, de van két tényező, amikre ezek mellett is különösen fontos odafigyelni.

Sima, elmosódás-mentes mozgás

Nem véletlen, hogy az üzletekben sok esetben sportközvetítést mutatnak tesztként a vásárlóknak; a mozgás sebességének visszaadása az egyik legfontosabb dolog. A dinamikus, technikás sportok esetében bizony magas képfrissítési gyakoriságra van szükség ahhoz, hogy a kép lépést tudjon tartani a valósidejű történésekkel. Ellenkező esetben a gyors mozdualtok elmosódott, homályos részletekké válnak, élvezhetetlen lesz a közvetítés.

Az olyan TV, mint például az LG 49UJ7507 valós 100 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, így a kontrasztok, a mélységélesség és a részletgazdag képek kivételesen sima megjelenést biztosítanak.

Teszteld az üzletekben a képminőséget; figyeld meg a játékosok és a labda mozgását,és nézd meg, hogy szellemképes vagy árnyékképes-e a közvetítés.

A hangminőség

Egy sportközvetítés minőségét a maximumra tudja emelni a jó szakkomentár, (gondoljunk csak Szepesi Györgyre) mégis, a leggyakrabban a hangminőség az utolsó szempont, amikor kifejezetten sportcentrikus attitűddel vásárolunk tévét. A tendencia, ami az egyre vékonyabb, laposabb televíziók gyártása felé mutat, nem mindig képes a hangot a megfelelő tartományban közvetíteni, pedig az igazi élményhez hozzátartozik az arénában felhördülő, éljenző szurkoló tömeg hangja is.

Ezt szem előtt tartva ne feledkezz meg a tévé saját, beépített hangrendszeréről, valamint a perifériaként csatlakoztatható hangfalak és erősítők rendszeréről sem, amelyeket úgy helyezz el a nappaliban, hogy a legjobb audióélményt nyújtsák.

Íme néhány tévé, amivel szerintünk bátran indíthatod a foci szezont:

  1. A síkképernyős, 65 colos Sony KDL-65X9005B 4K televízióba hat elülső hangszórót építettek a hangminőség optimalizálásáért. Ez a tévé a sportközvetítések királya lehet a nappalidban, és az okos funkciói teszik még teljesebbé az élményt.
  2. A 49 colos LG 49UJ701, Ultra HD ( 4K) felbontással, , Harman/kardon hangrendszerrel 1900Hz Pmi, azaz közel 100Hz valós képfrissítésel és Active HDR magas színtartományú kijelzővel, Modern webOS 3.5 okos TV rendszerrel
  3. A 42 colos kategóriában a kiváló ár-érték arányú Sony KDL-42W705B tökéletes képminőséget nyújt, a MotionFlow X200 200Hz-es frissítési sebességének köszönhetően a mozgásfeldolgozási képessége kifejezetten alkalmassá teszi a sportközvetítések, és ezen belül is a foci élményének tökéletes átadására.
  4. A 40 colos Samsung UE40F8000 kiváló kontraszttal és mélységélességgel rendelkezik, frissítési sebessége 100Hz, 40 wattos, lefelé néző beépített hangsugárzói gazdag, telt hangminőséget adnak.

+1 pro tipp: Számold ki mennyibe kerül a Baleseti garancia az új tévédhez, kösd meg a szerződést még a világbajnokság előtt, így nem kell féltened a tévét a szurkolás közbeni apró balesetektől.

Alternatív nagyképernyős megoldás lehet, ha projektort használsz. PC-hez csatlakoztatva nagy felbontású képernyőd lehet bárhol, ahol elég nagy szabad falfelület áll a rendelkezésedre.

Ha kiválasztottad a tévédet, már csak a barátaid társaságára, néhány rekesz szomjoltóra és strapabíró hangszálakra van szükség az igazi stadionhangulathoz!

Knézy Jenő felejthetetlen köszöntésével élve:

“Jó estét, jó szurkolást!”