Készülj fel a FIFA-közvetítésekre, így állítsd be a tévédet!

/ június 14, 2018/ Használati utasítás, TV

Ha foci rajongó vagy, biztosan Te is örültél, amikor a FIFA még tavaly bejelentette, hogy a 2018-as világbajnokságot Ultra-HD formátumban sugározza. A szervezet 37 kamerával veszi az eseményeket, köztük nyolc timelapse (szuperlassított) rögzítésre képes, emellett két ultrahangos kamera, egy kábel-cam és egy cineflex helikopter biztosítja azt, hogy minden szögből, tökéletes audiovizuális élményben részesítse azokat a foci rajongókat, akik a közvetítéseken keresztül szeretnék élvezni a mérkőzéseket. Ezen felül a közvetítési tervbe vették azt is, hogy a rajongók felcsatlakozhassanak a Virtual Reality hírcsatornára. Elmondhatjuk hát, hogy a FIFA a maga részéről mindent megtesz azért, hogy a rajongók a lehető legjobb kép- és hangminőséget kapják mind a 64 mérkőzésről. Közvetítői oldalról tehát minden rendben van, de mi a helyzet a saját tévékészülékeddel?

Mi kell ahhoz, hogy otthon élvezhesd a FIFA által garantált minőséget?

 • egy HD vagy 4K UHD/HDR tévé,
 • egy HD sportcsatorna, vagy 4K sportcsatorna,
 • egy a célnak megfelelő set-top-box,
 • HDMI kábelek,
 • csatlakozás a szolgáltatóhoz: műholdas vagy kábel.

Mielőtt a lényegre térünk, szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy négy ponton kell teljesülnie a feltételeknek ahhoz, hogy valóban 4K élményben legyen részed:

 • ahogy írtuk, a FIFA a maga részéről hozza a technológiai teljesítményt és
 • tegyük fel, hogy Te is rendelkezel 4K tévével és 4K set-top-box-al.
 • a harmadik pont azonban, hogy maga a hálózat alkalmas-e a 4K információk feldolgozására és továbbítására,
 • a negyedik pedig, hogy van-e olyan csatorna, amelyik ezt el tudja juttatni az otthonodba.

Mivel nálunk nagyon kevés a 4K tartalom, a szolgáltatók számára a hálózat frissítése és a csatorna kiosztások megfeleltetése még nincs prioritásban, azonban vannak már bíztató jelek. Magyarországon évek óta 2018-ra ígérik a hálózatok 4K frissítését. Őszintén reméljük, hogy így is fog történni.

Segítségünkkel most megtudhatod, milyen beállításokat kell elvégezned a televíziódon ahhoz, hogy hozzájuthass a FIFA által technológiailag biztosított élményhez!

Nézzük hát sorban, milyen teendők várnak rád. Nem kell semmi extra beruházásra gondolni, a tévé menüje és a távirányító lesznek az új legjobb barátaid.

1. Ellenőrizd, hogy a tévéd megfelel-e a 4K FIFA-közvetítés megtekintéséhez szükséges technikai háttérrel

Legyen a TV-ben 4K vagy FullHD, szóval magas felbontás, elég nagy méretű kijelző és normális hangszóró. Erről korábban már ITT írtunk bővebben >>>

Az sem mindegy hová helyezted el a tévét a szobában, a helyes TV elhelyezéshez itt olvashatod útmutatónkat.

2. A 4K FIFA-közvetítés megtekintéséhez képbeállítások

Felejtsd el az erlőre beállított „dinamikus” vagy „mozgókép” (mozi) módot, amikor a focihoz állítod be a képet. Ezek tökéletes alapbeállítások lehetnek a filmekhez, de nem megfelelőek a sporteseményekhez.

Megoldás: állítsd be manuálisan a képet.

 • A kontrasztarány belövéséhez gondold át azt, hogy mikor nézed a közvetítést. Nappal, vagy este, mennyi fény jut be a szobába árnyékolással vagy anélkül, hogyan a legkényelmesebb a szemednek.
 • Azt is figyelembe kell venned, hogy a tévé által létrehozott kép mennyire világos vagy sötét. Teszteld a kontrasztot valamelyik sportcsatornán, amíg minden részlet elég élesen nem látszik.
 • A fényerő beállításoknál ügyelj arra, hogy a sötétebb részek is elég részletesek és jól kivehetőek legyenek. Előbb sötétítsd el teljesen a képet, majd fokozatosan állítsd vissza a fényerőt, amíg a fenti feltétel nem teljesül.

3. Kábel a rengetegben

Ha HD minőségű közvetítést szeretnél nézni, akkor HDMI-kábelekre és csatlakozókra van szükséged, csak ezzel tudod a HD-formátumot a set-top-box-ról a tévédre továbbítani. A SCART csatlakozó erre nem alkalmas.

Elég kínos, ha pont a várva várt FIFA mérkőzés előtt megy tönkre a tévé, például egy véletlen miatt. A baleseti garancia erre is megoldást nyújthat.Kössön baleseti garancia szerződést új tévéjére, hogy véletlen balesetek miatt se kelljen új készüléket vennie pár hónapon belül.

Baleseti garancia kalkulátor

4. A feldolgozási sebesség

Ez sarkalatos pont a sportközvetítések kifogástalan élvezetéhez. Amikor tévét nézel, valójában nagysebességű képek sorozatát figyeled. A technikai specifikációkban a Hertz-ben mért szám azt mutatja, hogy másodpercenként hány képkocka frissül a képernyőn. Minél magasabb ez a szám, annál gyorsabb a feldolgozási/frissítési sebesség, valamint egyenletesebb és simább a kép.

 • 50 Hz – finom képet ad, és jó az általános megjelenítéshez
 • 100 Hz – a kép jobban kezeli a gyors működést
 • 200 Hz – ideális gyors mozgású sportok megtekintéséhez és a játékokhoz

Néhány TV-készülék beépített képfeldolgozási technológiával rendelkezik, amely segít egyenletes és stabil képet nyújtani. A gyártók viszont eltérő képminőség indexeket használhatnak, melyek közül a legfontosabbak:

 • PQI (Samsung) – 100 -2400-ig terjed és lényegében ugyanaz, mint a CMR – Clear Motion Rate,
 • PMI (LG) – 1000 – 2300 közötti tartományba esik,
 • Hz (LG és Sony) – 100 – 1300 között mozog.

A gyártók különböző kritériumokat és számításokat használnak a számok kidolgozásához és ezek nem állíthatók aránypárba. Egy bonyolult számítással lehetne a kalkulációt elvégezni a Hertz, PQI vagy PMI megfeleltetéséhez. A Samsung esetében például a következőképpen: 100 Hz (frissítési sebesség) × 2 (keretbeillesztés) × 2 (háttérvilágítás villódzása) = 400 Hz CMR.

Hosszadalmas számolgatások helyett az a legésszerűbb, ha magad fedezed fel a tévéd mozgásinterpolációs lehetőségeit és leteszteled egy sportcsatornán, hogy a feldolgozási/frissülési sebesség beállításai közül melyik nyújtja a számodra megfelelő látványt.

A FIFA közvetítés előtt állítsuk be a hangerőt és a képminőséget is, hiszen sportesemények követéséhez más beállítás kell, mint amikor filmet nézünk.

5. Mikor kell be- és kikapcsolni az interpolációt vagy sport módot?

A szem és az agy nagy sebességnél már nem tudja feldolgozni a mozgást, a gyorsan változó képeket egyszerűen nem érzékeljük, ezért a váltakozó pixelek közé fekete, üres pixelt illeszt a funkció, amitől simább, egyenletesebb lesz a kép; ez az interpoláció technikai trükkje, ami a mozgás elmosódását optikailag csökkenti.

Ezt a technikát a legtöbb gyártó egyszerűen sport módnak nevezi a tévé készülékekben. Bár az interpoláció technika javíthatja a sportközvetítés vizuális élvezeti értékét, elmosódottá tehet más típusú programokat, például a kedvenc tévésorozatod, vagy a perifériákról lejátszott filmek megtekintését. Az interpoláció olyan képeken is megjelenhet, amelyek nem mozognak gyorsan. Ha tehát a meccseken kívül más műsorokat is követsz a tévében, a közvetítés után kapcsold ki ezt a funkciót.

Reméljük, hogy segítségünkkel ezután kicsivel jobban megismerted a tévéd különböző funkcióit és beállítási lehetőségeit.

Mindegy, hogy kinek szurkolsz; mi Neked!

Még van gyártói garancia a tévéden, esetleg egy új készülék? Kattints ide ha szeretnéd a gyártói garancia lejárata után is ingyen javíttatni.