3+1 tipp, hogy gyerekbiztos legyen a tévé

/ július 9, 2018/ Tanácsadás, TV

Azokban a családokban, ahol tipegő korú, vagy éppen a szeleburdi korszakát élő óvodás-kisiskolás gyermek él, a tévé optimális elhelyezése igazi kihívás. A gyerekek ugyanis játszanak, a játék pedig sokszor szaladgálással, bújócskával, ugra-bugrával jár együtt; biztosan emlékszel rá, hogy ez veled sem volt másként. Valószínűleg Téged is figyelmeztettek a szüleid nem egyszer, hogy a tévé körül óvatosan közlekedj, de talán arra is emlékszel, hogy ezt a szabályt neked sem mindig sikerült betartani. A katasztrófahelyzetet elkerülendő, jöjjön néhány tipp, hogyan kerüld el a szaladgálás egyik anyagilag is megterhelő járulékos veszteségét: hogy a tévé lezuhanjon a helyéről.

A tévé biztonságos elhelyezése rendkívül fontos kérdés. Az optimálisan elhelyezett tévé kevésbé van kitéve a balesetek lehetőségének.

Legyen az apróság – és a tévé – biztonságban a Nagyinál is!

Egy stabil tévéállvány jó választás lehet abban az esetben is, ha a tévéd nem ultrakönnyű és lapos, hanem régi vágású, robosztus és nehéz CRT-szerkezet, amit valószínűleg egy kisebbfajta földrengés sem tudna lesodorni az állvány tetejéről.

Lehet, hogy ilyen klasszikus tévékészülék ma már csak a nagymamák és nagypapák környezetében fordul elő, de azt hiszem, hogy abban egyetérthetünk, hogy mind a gyerek, mind pedig a nagyszülők testi épsége érdekében jobb, ha a tévé is biztonságban helyezkedik el, a stabil és masszív állványon, a törékeny és ingatag lábú, filigrán dohányzóasztalka helyett.

A tévé sokszor a nagyszülőknél van veszélyes, baleseteknek fokozottan kitett helyen, például kisasztalon, komód tetején. Ezért ne csak otthon, de a nagyiéknál is gondoskodjunk arról, hogy ne okozzon gondot a tévé elhelyezése.

Az öveket  – a tévé esetében is – kérjük becsatolni!

A tévé biztonsági öve a lerántás gátló heveder, amelynek az ötlete egészen biztosan egy hétpróbás szülő fejéből pattanhatott ki.

Ezek az okos, praktikus hevederek:

  • a fent említett tévéállványt tehetik még biztoságosabbá, valamint
  • a beépített bútorba illesztett síkképernyős tévé rögzítését hivatottak biztosítani, de
  • akár a falhoz is rögzíthető általuk a lapostévé.

A flexibilis, állítható, strapabíró nylon és műanyag alapanyagokból készült heveder pár ezer forintért elérhető, emellett könnyen és gyorsan felszerelhető. Általában egy csomag két hevedert tartalmaz.

A tévé helye a falon

A tökéletes megoldást a fali konzol jelenti ott, ahol van rendelkezésre álló falfelület. Fali konzolok esetében a választható a variációk száma elég nagy ahhoz, hogy mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő fali tartószerkezetet. Van fix, van állítható, van hajlítható, van dönthető, sőt, még forgatható is. Emellett van egykaros, kétkaros, és mindezen opciók variációi. Olyan fali konzolt is találsz, amihez tartozékként kábel és elosztó rendező doboz is tartozik.

+1. Ne csak a gyerek bújócskázzon, hanem a kábelek is!

Azon kívül, hogy a szanaszét lógó kábelek is biztonsági kockázatot jelentenek:

  • sok esetben a gyerek a kábelekbe, elosztózsinórokba botlik el futkározás közben és azzal rántja le a tévét.
  • a szabadon hagyott, biztonsági dugót nélkülöző elosztók jelentik a legnagyobb veszélyt a gyermekre nézve.

Persze megteheted, hogy az összes, használaton kívüli aljzatba biztonsági dugót teszel, de a zsinórok még akkor is problémát jelentenek.

A legjobb megoldás az, ha az összes kábelt, zsinórt, vezetéket elrejted. Ha a fali konzol nem rendelkezik ilyen kiegészítő tartozékkal, vagy nem falikonzolt használsz, akkor is van többféle megoldás erre a problémára.

A tévé biztonságossá tételével megóvhatjuk nemcsak a készüléket, de szeretteinket és négylábú barátainkat is a balesetektől.

Tapasztalt szülőként tudhatod, hogy a játék hevében a szabályok kívül esnek egy kisgyerek figyelmén, ami nem azért van, mert „rossz”, hanem egyszerűen csak azért, mert gyerek. Amikor a nappali éppen haragos óceán, a kanapé háromárbocos vitorlás, Ő maga pedig egy rettegett kalózkapitány, nehéz óvatosnak és körültekintőnek lenni.

Az önfeledt pillanatokért és a felesleges aggodalmak elkerülése érdekében válaszd a fenti lehetőségek közül a családod számára legjobb megoldást, és ne feledkezz meg a baleseti garancia megkötéséről sem. Ha ezen túl vagy, akkor biztos, hogy semmi sem ronthatja el a játék és felfedezés örömét. Akár még Te is felszállhatsz arra a kalózhajóra!