Az okostévé, mint IT-biztonsági kockázat

/ július 19, 2018/ Egyéb, Smart Home, TV

Olvasási idő: 3 perc

Az, hogy a számítógépedre vírusirtót telepítesz, teljesen megszokott és szükséges is egyben. A számítógépen tárolt adatok és a személyes integritásod védelme is azt kívánja, hogy légy elővigyázatos, óvd meg a számítógépet a kibertámadásoktól. Ugyanakkor egyes előrejelzések szerint alig két éven belül 30 milliárd eszköz fog az internetre csatlakozni – és nem mind számítógép, hanem mobileszközök is, valamint többek között például az okostévék.

 

Az internetre csatlakozott okostévé önmagában, valamint a perifériái révén is fokozott biztonsági kockázatot jelent. A mikrofonok, kamerák feletti irányítás átvételével a tulajdonos megfigyelhetővé, vagy akár lehallgathatóvá válik.

 

Business Box biztonságos okostévé

Kik állnak a támadások mögött?

  1. Általában a szomszéd a ludas, aki úgy akarja megspórolni a Netflix vagy HBO előfizetést, hogy meghekkeli a hálózatodat.
  2. Akik szintén bosszúságot okoznak és emellett anyagi kockázatot jelentenek, azok a noname hackerek, akik “túszul ejtik” a tévédet. Hihetetlenül hangzik, de az ilyen kiberbűnözők képernyőlezáró vírust küldenek a hálózatodra. Ezután kapsz tőlük egy üzenetet, amiben közlik, hogy bizonyos összeg fejében feloldják a lezárást. Egészen konkrétan váltságdíjat követelnek a tévédért.
  3. Vannak olyan kiberbűnözők, akik valójában úgy törnek be a hálózatodba, hogy nem törnek be. Te magad önszántadból engeded be őket, egy rendkívül vonzó, hasznosnak vagy jópofának tűnő, ám fertőzött honlapon vagy applikáción keresztül. A gamerplatformok és a felnőttfilmes, valamint a netes partnerkereső oldalak vírussal való megfertőzése az egyik legrégebbi módszer a számítógépek megtámadására. Ez a taktika a mobileszközöket és okostévéket sem kíméli. Az okosabb hackerek még egy minimális letöltési összeget is meghatároznak, hiszen ami ingyenes, az mindig gyanús.
  4. Ha védtelenül hagyod az okostévéd, akkor tudtodon és akaratodon kívül olyan érzékeny információk birtokába juttathatod a hálózatodba betörő bűnözőt, ami már nemcsak anyagi kockázatot jelent számodra.  A kamerán keresztül megfigyelt hálószobád netes videó formájában láthatod viszont, ha nem fizeted ki a megjelölt összeget. A tévé grafikus processzorai elég masszívak a jelszólopáshoz, ha azokhoz hozzájutnak a kiberbűnözők, onnantól nemcsak zsarolhatóvá válsz, de az adataid felhasználásával például a nevedben hozhatnak létre fiktív cégeket, vagy hitelt vehetnek fel.

Hogyan védhető ki a támadás?

A biztonsági kockázatot kivédendő, a gyártók integrált biztonsági programot használnak, amelyek hárompontos védelmet alkalmaznak. Ilyen például a Samsung televízióknál a GAIA.

1. védelmi vonal: egyfajta PIN-kóddal védett terület, ahol a felhasználó belépési adatai kerülnek elmentésre.

2. védelmi vonal: az adattovábbítás titkosítása, azaz a hálózatra kapcsolt eszközök közti kommunikáció titkosított csatornán keresztül zajlik.

3. védelmi vonal: a tévé operációs rendszerébe ágyazott, biztonsági beállításokat és eszköz-specifikus funkciókat kezelő program.

Business Box okostévé támadás kivédése

Ha ilyen tévét veszel, megnyugtathatod a lelkiismeretedet, azonban annál többet, mint hogy van integrált vírusirtó a tévéden, nem fogsz tudni. Ezek a beépített funkciók ugyanis a tévé bekapcsolása után pár perccel kiírják a bal felső sarokba, hogy a vírusirtó aktív és hogy nem talált semmilyen támadásra utaló jelet, azonban nincs naplózási lehetőség, nincsenek riportok, lekérdezési lehetőségek.

Ezzel szemben a nem integrált és messze nem ingyenes vírus- és kártevőirtó szoftvereket a gyártók úgy tervezik, hogy a vírusirtó és az okostévé tulajdonosa közti kommunikáció megvalósulhasson, és érdemi információkkal lássa el a tévé tulajdonosát. Az érdemben használható vírus- és kártevőirtó a kém- és adathalász programokat is felismeri és kiiktatja, valamint a cserélhető adathordozók felügyeletét is ellátja, a frissítés pedig automatikus.

És végül, mi melyik vírusirtót ajánljuk?

Mivel az Andoroid-applikációkat hihetetlen mennyiségű támadás éri és ennek következtében az Androidot futtató eszközök fokozott veszélynek vannak kitéve, az ESET Android alapú eszközökre is optimalizálta a vírusirtóját. Emellett Windows, Linux, és természetesen MAC operációs rendszerek számára is kidolgozták a védelmi vonalat, különböző csomagajánlatok formájában.

Az ESET Multi-Device kifejezetten javasolt azoknak a felhasználóknak, akik közös hálózatba kapcsolják az otthoni okos eszközeiket. Ez a szoftver átfogó védelmet ajánl fel a számodra: választhatóvá teszi azokat az eszközöket, ahova a vírusirtót telepíteni akarod, így egyszerre, egy időben több eszközöd védelmét is elláthatod a telefonodtól a laptopodon át az okostévédig. És szerencsére, van hozzá magyar nyelvű terméktámogatás is.

 

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post