Minden, amit tudni akartál az okostévé működéséről – 1. rész

/ július 24, 2018/ Smart Home, TV

Az okostévé kifejezés a nemzetközi reklámnak és a labdarúgó világbajnokságoknak köszönhetően egyfajta hívószóvá vált, olyannyira, hogy akkor is beruháznak rá az emberek, ha fogalmuk sincs arról, hogy valójában mi is az az okostévé és miért jó, ha van. Nézzük hát, hogy a nagyképernyős full HD minőségen túl, hogyan teheti teljesebbé a FIFA-kupát egy okostévé.

Az okos tévé mára a nappali középpontjává vált, ám azon kívül, hogy nézzük, nem sok mindent tudunk az egyéb lehetőségeiről.

Egyáltalán, mitől okos az okostévé?

Annyira elterjedt ez a kifejezés, hogy a legtöbben szinte minden tévére ezt használják, amelyik szuperlapos és nagy méretű. A nagyképernyős full HD tévék azonban nem mind okosak, sőt, az is előfordulhat, hogy a csúcstechnológia nem feltétlenül támogatja a sportközvetítések élvezetét.

Akár csak nagyképernyős, akár valódi okostévéről van szó, a készülékbiztosítási opciókat még vásárlás előtt térképezzük fel!

Az okostévé az internethez csatlakoztatható televíziót jelenti, amely a tévécsatornák elérésén túl lehetővé teszi még számunkra:

 • a streaming média-szolgáltatásokhoz való hozzáférést,
 • az internetes zenei állomások,
 • webböngészők,
 • és az on-demand videobérleti szolgáltatások elérését.

Eredetileg „csatlakoztatott televízióknak” nevezték ezeket a készülékeket, később azonban a Samsung és az LG cégek intelligens, vagy okostévéként pozícionálták, ami nagyon jó marketingfogásnak bizonyult.

Az okostévé további kényelmi funkciója a hangvezérlés, amely a prémium modellekben elérhető. Hogy ez a funkció miért jelent egy hatalmas lépést az otthonunk biztonsága felé, arra még ki fogunk térni cikksorozatunk egyik következő részében. Amennyiben érdekel ez a téma, kövesd a blogunkat!

Mi az on-demand szolgáltatás?

Alapvetően a tévécsatornák műsorközvetítése folyamatos, menet közben is be lehet csatlakozni, ám nincs lehetőség előre-hátra lépkedni. Az on-demand azonban lehetővé teszi, hogy a néző a saját igényei szerint pozícionálja a műsorfolyamot, tetszőlegesen megállítsa, újraindítsa a műsort, vagy akár rögzítse későbbi megtekintésre. Most, a foci vb idején valószínűleg a legértékesebb okostévé funkciónak ez nevezhető, de a szórakozáson túl az on-demand távoktatásra, vállalati tréningekre, vagy egyéb események felvételről való közvetítésére teszi alkalmassá a tévét.

Milyen cégek termékei közt érhető el az okostévé?

Gyakorlatilag minden nagy, szórakoztató elektronikával foglalkozó cég gyárt már okostelevíziót. A tendencia pedig az, hogy minden széria „okos” legyen.

 • A kínaiak például a TCL és a Hisense költségvetésébe illesztették az intelligens funkciókat, beleértve a beépített Roku szolgáltatásokat is. A csúcsminőségű modellek a navigációs lehetőségek fejlesztésével is beszálltak a versenybe.
 • A Samsung készülékeihez például olyan távirányítót lehet kapni, ami hangvezérlést tesz lehetővé a beépített mikrofonon keresztül.
 • Az LG ezzel szemben a gesztusvezérlést preferálja, azaz a távirányítóval a képernyőn megjelenő kurzort lehet irányítani.

Jelenleg a legnagyobb okostévé gyártók:

 • a Hisense,
 • az LG,
 • a Panasonic,
 • a Philips,
 • a Samsung,
 • a Sharp,
 • a Sony,
 • a TCL,
 • a Toshiba, és
 • a Vizio.

A teljesség igénye nélkül ITT felsoroltunk néhány olyan okostévét, amelyekkel a legteljesebb audiovizuális támogatással szurkolhatod végig a meccseket.

Az otthoni számítógépes hálózathoz csatlakoztatott okostévé a médiaszerveren tárolt fájlokat is megjeleníti, a képektől a videókon, filmeken át a dokumentumokig, így otthoni munkára is használható, mint óriás kijelző.

Hogyan csatlakozhat az okostévé az internethez?

Az intelligens televízió vezetékes Ethernet-kapcsolatot használ az otthoni hálózathoz, illetve az internethez való csatlakozáshoz, valamint beépített wi-fi-t. Ez utóbbi általában elég szokott lenni, ám nagyobb alapterületű otthon esetében sokat számít a wi-fi lefedettség. Ha a router az emeleten van, az okostévé pedig a földszinti nappaliban, vagy az alagsorban, pincében kialakított házi szórakoztató központban, nem biztos, hogy az okostévé problémamentes streamelésre képes.
Ez esetben jelerősítőre lehet szükség, vagy egy nagyobb kapacitással bíró routerre. Arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a tévébe integrált wifi általában nem rendelkezik egy set-top box érzékenységével, tehát meggondolandó lehet annak beszerzése is.

Megnézhetőek a focivébé hírei és eredményei az okostévén?

Természetesen igen! Egyrészt mert vannak Android-applikációk amiket kifejezetten a focivébéhez fejlesztettek.

Ilyen alkalmazás például:

 • a FIFA, mint a labdarúgó világszövetség saját alkalmazása,
 • a magyar nyelvű Origo Foci-vb, és
 • az MTV FIFA VB.

Szóval, ha a tévéd is Androidos, akkor meg van oldva a problémád. Másrészt néhány – de nem minden-, okostévé lehetővé teszi a netes böngészést. Ehhez egy olyan speciális böngészőre van szükség, ami kompatibilis a weboldalak által használt HTML-szabványokkal, és képes az ilyen webhelyeket nagy képernyőn megjeleníteni.

A folytatásban:

A böngészők kapcsán az operációs rendszerek, valamint az alkalmazások, szolgáltatások, és a biztonsági kockázatok.