Minden, amit tudni akartál az okostévéről – 2. rész

/ július 26, 2018/ Egyéb, Smart Home, TV

Cikksorozatunk első részében a focivébé került fókuszba és megvizsgáltuk, hogy egy okostévé hogyan tudja támogatni a legteljesebb audiovizuális élményt számunkra. Ahogy a cikk végén ígértük, ezúttal a böngészőkről, operációs rendszerekről, alkalmazásokról, szolgáltatásokról és a biztonsági kockázatokról lesz szó.

 

Hogyan böngészhetsz a neten okostévén keresztül?

Amennyiben a tévén keresztül szeretnél szörfölni a neten, a vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a megvásárolni kívánt készülék rendelkezik-e beépített böngészővel. Ha igen, akkor már csak a karakterek bevitelének kérdését kell megoldanod a következő opciók egyikével:

 • Vezeték nélküli billentyűzet: ellenőrizd, hogy van-e egyáltalán ilyen funkció a tévén.
 • A távirányító gombjaival lépteted a kurzort a tévé karakterkészletében, esetleg a távirányítón található beépített billentyűzet is.
 • A karakterkészletet wireless egérrel használod.

 

Így böngészhetsz legjobban az okostévén keresztül.

Milyen operációs rendszert használnak az okostévék?

Tudnod kell, hogy az okostévéknek nincs szabványos operációs rendszerük. Szinte minden gyártó különböző szoftvereket, más és más grafikus megjelenítést használ. Egyes vállalatok még a saját a modelljeik esetében sem ugyanazokat az operációs rendszereket alkalmazzák. Napjainkban jellemzően a Roku és az Android TV uralja a piacot, de az Amazon is egyre erősebb.

 

Az okostévék jellemzően többféle operációs rendszert használnak.

 • Az LG a WebOS, a Samsung pedig a Smart Hub és a Tizen rendszereket futtatja.
 • Az Insignia, a Hisense és a TCL modellek esetében a gyártó a Roku mellett döntött, annak egyszerűen kezelhető felülete és a több ezer elérhető streaming szolgáltatás funkciója miatt.
 • A Philips, Sharp és Sony tévétulajdonosokat az Android támogatja.
 • A Panasonic a Firefox mellett tette le a voksát, vagyis azt applikálta a tévéibe Firefox OS néven.

 

Milyen alkalmazásokat lehet igénybe venni egy okostévén keresztül?

Egyes gyártók kedvezőbb áron elérhető modelljei csak a legnépszerűbb alkalmazásokat kínálják, míg a magasabb árkategóriás készülékek teljes körű szolgáltatásokat nyújtanak. A TV-gyártók többsége önálló alkalmazásokat ad a készülékeihez, amelyekkel voltaképpen testreszabhatóvá válik a tévé és a szórakozás, valamint akár a munka is.

 • Sony-Android: az Androidos telefonnal rendelkezők audiovizuális Mekkája a Sony. A Youtube és a Google alkalmazások, szinte alapértelmezettek, a Sony Select szolgáltatásokkal pedig testreszabható a szórakozás, például a Netflix vagy Amazon Instant eléréssel.
 • Panasonic-Firefox OS: a myTV appok mellett előre letöltött alkalmazásként felkínálja a Netflix, Amazon Instant, Youtube és AccuWeather lehetőségeit. Google Play azonban nincs rajta.
 • Samsung-Smart Hub Tizen: a legvonzóbb tulajdonsága a megosztható képernyő, amivel tévénézés közben is böngészhetünk, valamint a multimédiás elérés és persze a testreszabható alkalmazások végtelen sora.

 

Ezek a legjobbak alkalmazások, amiket okostévén keresztül használhatsz.

 

Az alkalmazások elrendezése is elég változatos:

 • Van olyan készülék, ahol gördülősávban vagy a képernyő alján filmszalag-szerűen jelennek meg az ikonok.
 • Van, ahol 3D animált karusszelből érhetőek el a funkciók.

(Legközelebb szót ejtünk az alkalmazás frissítésekről is.)

 

„Fertőződhet-e” az okos tévé vírussal, kémprogrammal?

A válasz egyértelműen: igen. Az úgynevezett etikus hackerek felhívták a figyelmet arra a biztonsági kockázatra, amit az okostévé jelenthet. Prezentálták a hálózatra kapcsolt tévébe való behatolás módjait. Többek között jelszavakat loptak és megváltoztatták vagy teljesen lecserélték a csatornákat. A WikiLeaks dokumentumok, amelyek a CIA okoseszközöket érintő hírszerzői technikáit leplezik le, megerősítik azt, amit sok kiberbiztonsági szakértő már évek óta próbál megértetni a felhasználókkal. A kormányzati szervek és a katonaság által használt okoseszközök éppolyan sérülékenyek lehetnek, mint a civil, magántulajdonban lévő tévék, tabletek, telefonok.

 

Az okostévé használata rengeteg biztonsági kockázattal jár, ezekre érdemes odafigyelni!

 

Nyilván nem egy átlagember okostévéjét fogja feltörni a CIA, de tény, hogy a rosszindulat, irigység, harag és/vagy anyagi haszonszerzés éppen elég indok tud lenni egy etikátlan ember számára, hogy kiberbűnözésre adja a fejét.

Bár az intelligens televízióknak számos interfészük van, a legtöbb Linux alatt futtat egy a hackerek által jól manipulálható verziót. Az alkalmazásprogramozási felület (API) lehetővé teszi, hogy a televízió interakcióba lépjen az alkalmazásokkal és a mobileszközökkel. Aggodalomra ad okot, hogy éppen ez az API a behatolás első számú kiskapuja. A nemrég nyilvánosságra hozott biztonsági rés sebezhetővé teszi az egész otthoni hálózatot, emiatt a hackerek bajt okozhatnak elsősorban a Samsung tévékben és a Rokut futtató készülékekben.

 

A folytatásban:
Alkalmazás frissítések, emellett kitérünk a biztonsági kockázatok kivédésének lehetőségeire, valamint a GDPR-felzúdulás kapcsán megnézzük, hogy képes-e látni az okostévé és hogy fenyegetheti-e rendszerösszeomlás úgy, mint egy PC-t.

 

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post