Minden, amit tudni akartál az okostévéről – 4. rész

/ augusztus 2, 2018/ Okoseszközök, Smart Home, TV

Az előző részben az alkalmazás frissítésről, az okostévé adatvédelmi szempontjairól volt szó, valamint utánajártunk, hogy képes-e “látni” az okostévé. Cikksorozatunk befejező részében annak járunk utána, hogy az okostévé funkciói, és az általa igénybe vehető szolgáltatások, nem helyettesítik, csupán – igény szerint-  kiegészítik a kábel-, vagy műholdszolgáltatás előfizetést.

Amennyiben egyik szolgáltatóval sem állunk kapcsolatban és nincs előfizetésünk, akkor az okostévé smart funkcióinak eléréséhez nagysebességű internetkapcsolatra van szükség, valamint egy digitális, földi sugárzású HDTV-antennára.

Befolyásolják-e a smart funkciók az  okostévé kábeles vagy műholdas befogadóképességét?

Az okostévék szolgáltatásai és funkciói nem befolyásolják a televíziókészülékek helyi befogadóképességét. Ha kábeles vagy műholdas előfizetéssel rendelkezünk, akkor továbbra is a szolgáltatónkkal leszerződött csatornakiosztást vehetjük igénybe. Ha semmilyen szolgáltatóval nem állunk kapcsolatban és nincs előfizetésünk, akkor az okostévé smart funkcióinak eléréséhez nagysebességű internetkapcsolatra van szükség, valamint egy digitális, földi sugárzású HDTV-antennára. Ez utóbbi előnye, hogy előfizetési díj nélkül vehetjük igénybe a lokális, ingyenesen sugárzott adásokat; kérdés, hogy ezek mennyisége és minősége kielégíti-e az igényeinket…

Az okostévé rendelkezik saját tunerrel?

A legtöbb hazánkban forgalmazott televíziót MPEG-4 tunerrel látják el, ami alkalmas a DBT-szabványú, hazánkban sugárzott, antennával fogható digitális tévéadás vételére. Ettől függetlenül azért meg kell győződni a vásárláskor, hogy tényleg rendelkezik-e a tévé beépített tunerrel. Néhány gyártó piacra dob alacsony áron UHD vagy LCD tévét is, ezekben azonban sem smart funkciók, sem beépített digitális tuner nincsen.

Amivel viszont egészen biztosan nem rendelkezik az okostévé, az a gyártói garancián túlmutató jótállás, azaz a kiterjesztett garancia. Erről magunknak kell gondoskodnunk.

Ne felejtsük el, hogy az UHD vagy az LCD nem jelent automatikusan okostévét, ezek a megjelölések a kijelzőre vonatkoznak!Amennyiben okostévé áll a nappalinkban, nem érdemes lemondani az előfizetésünket, hiszen rengeteg hasznos funkciótól eshetünk el.

A Vizio állt elő még 2016-ban egy különleges konstrukcióval, amely azonban nem tartozik a legolcsóbb kategóriába. Annak ellenére sem, hogy teljesen száműztek mindenféle okosfunkciót a készülékből és még tunerrel sem látták el. Ez az ún. tabletre épülő smart platformmal ellátott, P-sorozatú 4K HDR tévé, melyhez minden tartalomszolgáltatással kapcsolatos feladatot és funkciót a Vizio SmartCast nevű, tablethez hasonlító „kütyü” lát el.

Le kell-e mondani az előfizetést, ha okostévé van a nappalinkban?

Egyre többen gondolják úgy, hogy lemondják ez előfizetésüket, hiszen az okostévé applikációi, smart funkciói és a fizetős online szolgáltatások pl. Netflix, minden igényüket kielégíti. Hogy miért érdemes mégiscsak megfontolni az előfizetés megtartását? Nos, a kábel vagy műholdas TV-előfizetés fenntartására az egyik legjobb indok az élő sportesemények megtekintése. Ha mégis elvágod magad a szolgáltatódtól, akkor érdemes beruháznod a már említett digitális HDTV-antennára. A lokális adások vételével kiegészítheted a streaming szolgáltatásokat.

Ha nem az élvezeti, hanem technikai oldalát nézzük, a dekódolás miatt érdemes megtartani a kábel-vagy műholdas előfizetést. Ez azt jelenti, hogy például ha előfizettél az HBO-ra, a dekódolást is megkapod, amivel nézheted a műsort. Egyébként éppen az olyan előfizetéses csatornák esetében, mint az HBO elég magas a kalózkodás aránya; a hackerek pl. lyukszűrővel kiiktatják a frekvenciazavarást és a tudtunk nélkül akár a fél szomszédság a mi előfizetésünkkel nézi a filmeket.

Figyelem!

Nyilván nem ötleteket szeretnénk adni, csupán felhívni a figyelmet arra, hogy ez egy sérülékeny terület. Oda kell figyelni, ha nem akarjuk, hogy vadidegenek szórakozzanak a mi pénztárcánk kárára.

A kábeltévé-szolgáltató jelzavaróinak kiiktatása, valamint a mások előfizetésének jogosulatlan igénybevétele lopásnak számít, ahogy a jelszóval védett vagy nem védett wifihez való jogosulatlan csatlakozás is kimeríti a számítástechnikai rendszerek és adatok ellen elkövetett bűncselekmény fogalmát.

Ha észreveszed, hogy az internetedet, vagy a kábelszolgáltatásodat meghekkelték, mindenképpen jelezd a szolgáltatód felé az eseményt!

Köszönjük, hogy végigkövetted cikksorozatunkat!