Tágítsd a komfortzónád – a hálózatba kötött okostévé!

/ augusztus 7, 2018/ Okoseszközök, Smart Home, TV

Több bejegyzésben is említettük már, hogy az okostévé előnyeit akkor tudod a leginkább kamatoztatni, ha hálózatba kötöd. Magának az okostévének is rengeteg olyan funkciója van, amit csak így tudsz kihasználni, mint például az olyan streaming szolgáltatásra berendezkedett filmcsatornák műsorainak megtekintése, amilyen a magyar piacot is kiszolgáló Moziaréna, a Netflix, vagy az HBO Go.

Természetesen még számos más funkcióval is rendelkezik egy okostévé, például rádiót hallgathatsz rajta, felléphetsz a Youtube-ra, vagy akár a csillagképeket is megtaníthatod a srácoknak a Constellation applikáción keresztül. Ez persze csak a jéghegy csúcsa; se szeri, se száma azoknak az appoknak, amiket az okostévé felkínál.Az okostévé modellekhez rengeteg applikációt találhatunk, nézhetünk YouTube videókat, hallgathatunk zenéket, de akár a csillagképeket is megvizsgálhatjuk.

Ugyanakkor lehetnek ezeken a szolgáltatásokon túlmutató igényeid is, amihez az okostévé és a netkapcsolat önmagában már nem elég.

  • A nyaraláson szuper képeket készítettél?
  • Meg akarod mutatni a barátaidnak, a szüleidnek, mégpedig olyan minőségben, amire csak egy UHD tévé képes? Home office-ban dolgozol?
  • Az otthoni irodád eszközeit szeretnéd összekötni egymással és a tévével? Tisztában vagy azzal, hogy egy jelszóval védett otthoni szerveren nagyobb biztonságban vannak a céges adataid, mint a számítógépeden, nem is beszélve a felhő szolgáltatásról?
  • Biztonsági mentést akarsz készíteni a dokumentumokról, egy a számítógépedtől fizikailag független adattárolón?

Azt biztosan tudod, hogy a legjobb minőségű pendrive, vagy külső meghajtó sem garantálja azt az adatvédelmet és -biztonságot, amit egy DMS – digitális média szerver- ad. Ugyanígy a gyártói garancia nem óvja a készüléket annak lejárta után, ezért célszerű kiterjesztett garancia szolgáltatást igényelni.

A tévé digitális szórakoztató-perifériáiként értelmezhető eszközök – pl. DVD-lejátszó, zenelejátszó, Play Station, Xbox, házimozi rendszer-, valamint a tévéokosító, tablet, mobiltelefon, laptop, desktop, nyomtató, e-olvasó, fényképezőgép csatlakoztatása, használata és a médiatartalmak megtekintése nem pusztán HDMI-USB kábel és egy szabad HDMI-USB port, illetve internetszolgáltatás kérdése. A közös hálózatba kötéshez nélkülözhetetlen az okos tévé DLNA képessége.

Az okostévé hálózatának kialakításához a DLNA, azaz Digitális Élő Hálózati Kapcsolat a legjobb megoldás.

Mi az a DLNA?

A DLNA a Digital Living Network Alliance, azaz a Digitális Élő Hálózati Kapcsolat betűszava. Egy olyan nyílt szabványról van szó, ami lehetővé teszi, hogy a különböző elektronikai eszközök egymáshoz csatlakozhassanak, valamint tartalmakat cseréljenek, osszanak meg egymással. Természetesen a fent felsorolt eszközöknek is DLNA-kompatibilis hardverrel kell rendelkezniük. Szerencsére a huszonegyedik századi információ-technológia világában szinte minden digitális eszköz DLNA-képes. Igen, nagy valószínűséggel az okos tévéd is. Nézd csak meg!

Szóval, nem kell azon tűnődnöd, hogyan hozd szinkronba egymással az okos tévédet és a digitális eszközeidet, valamint az adataidat. Kösd hálózatba és megoldottad a problémát. Ezzel a lehetőséggel arra is megoldást találsz, hogy a lakásod különböző pontjain elhelyezett eszközöket egy másik helyről vezéreld. Nincs nálad a távirányító? Semmi gond. Egy Remote Control applikáció letöltésével akár a mobiltelefonodról is másik csatornára kapcsolhatsz. Unalmas a mosogatás a konyhában? Egy tabletről is elindíthatod a médialejátszódat vagy a Netflixet, és máris nem olyan lélekölő a háztartási munka.

Joggal vetődik fel a kérdés: hogyan csináld?

Három protokollon keresztül zajlik a csatlakoztatás:

  • HTTP: az adatfolyam továbbításhoz (stream) szükséges; pl. egy LAN hálózat vagy wifi kapcsolatot kell kiépítened az okos tévé és az médiaszerver között.
  • UPnP (Universal Plug’n Play): a hálózati konfigurációért felelős. Közérthetőbben fogalmazva ez a protokoll ismeri fel a csatlakoztatott eszközöket és osztja ki a portokat.
  • UPnP A/V: ez a protokoll kezeli a médiatartalmakat, legyen szó hang, vagy képfájlokról.

A jó hír, hogy nemcsak a Microsoft, de természetesen Mac és Linux alól is futtatható a DLNA.

Ha nincs kedved a hálózati megosztással bíbelődni a PC vezérlőpultjában, a csatlakoztatáshoz szükséged lesz egy DLNA-szoftverre. Attól függően, hogy mi a célod, választhatsz szerverszofvert vagy lejátszószoftvert. A Synologie vagy a Plex tökéletesen alkalmas mindkettőre. A szoftver használata egy olyan előnyt is kínál neked, aminek akkor veszed igazán hasznát, ha egyáltalán nem vagy otthon. A szoftverek szerverkliensében ugyanis be tudod állítani azt a funkciót, amivel bárhonnan hozzáférhetsz az otthon tárolt adataidhoz egy mobileszközön keresztül.

A legjobb, legegyszerűbben kezelhető, okostévé számára igénybe vehető DLNA szoftverek a Synologie és a Plex.

  • Meg akarod mutatni a barátaidnak a legutóbbi snowboardozásodról készült videót?
  • Otthon hagytál egy dokumentumot és öt perc múlva kezdődik a meeting?
  • Hosszú és unalmasnak ígérkező utazás vár rád és a mobileszközöd memóriája már tele van?

Lépj be a mobiloddal az otthoni gépedre vagy a médiaszerveredre és húzd le a szükséges dokumentumokat, nézz filmet, hallgass zenét!

Mint látod, az okos tévéd hálózatba kötése nemcsak azért jó, mert full HD-ben nézheted a focivébét, de partnerként támogat a munkádban, kiterjeszti a komfortzónádat és akkor is jól jön, ha a pároddal összebújva szeretnéd újranézni a Trónok harca előző évadait az HBO Go-n.