4+1 szempont a megfelelő televízió kiválasztásához

/ augusztus 9, 2018/ Okoseszközök, Smart Home, TV

A tévé mára jócskán kinőtte eredeti funkcióját, hiszen nemcsak információs forrásként szolgál mint a korábban. Inkább egy olyan számítógéphez hasonlíthatnánk, aminek extra nagy kijelzője van.
Akár hagyományos módon „fogyasztod” a tévé nyújtotta előnyöket, akár a huszonegyedik század technikai vívmányait kihasználva, otthoni számítógépes hálózatba csatolva, haszna és értéke okán a televízió legyen az az eszköz, amit jól körülhatárolható szempontokra támaszkodva, alapos tájékozódás után vásárolj meg. Ehhez nyújtunk számodra segítséget ebben a cikkben.

A négy fő szempont, ami alapján  a megfelelő televízió kiválasztható

1. Gazdasági megfontolás

Ár-érték arány

Nem véletlenül áll a szempontok között az első helyen a televízió ára, és az általa nyújtott előny és haszon közti arány felmérése. A televízió hosszú távú befektetés, a megvásárlására szánt összegnek egyenes arányban kell állnia a minőségével, technikai paramétereinek hasznával, kényelmi szolgáltatásainak gazdagságával.

A televízió kiválasztásakor ügyeljünk az ár-érték arányára is, bármilyen technológiával is kecsegtet, ne hajszoljuk bele magunkat olyan kölcsönökbe, melyek a család fenntartását veszélyeztetik.

Igaz, ma már vannak nagyszerű áruhitel-konstrukciók elektronikus háztartási eszközökre, de végeredményben azt, hogy megveszed-e a tévét, az fogja meghatározni, hogy megengedheted-e magadnak az árát. Sajnos előfordul – főleg a karácsonyi szezonban- hogy egyesek nagyobbat álmodnak, mint ami valóban belefér a költségvetésükbe.

Az új televízió legfontosabb tulajdonsága tehát az, hogy megvásárlása nem veszélyezteti a családod fenntartását.

Amiről nem feledkezhetünk meg, az az, hogy az okostévé hosszú távú befektetés, éppen ezért a biztonsága és a maximális élettartama kiemelt figyelmet érdemel. A gazdasági megfontolások körébe tehát az is beletartozik, hogy gondoskodunk a kiterjesztett garancia és baleseti garancia megkötéséről is.

2. Technikai paraméterek

A megfelelő méret dilemmája

Tisztában kell lenned azzal, hogy a helyiség, ahova a tévét szánod, alkalmas-e egyáltalán arra, hogy biztonságosan tudd használni a készüléket. A televízió méretét tehát, a televízió tervezett helye és a tévénézés közben elfoglalt saját helyed függvényében válaszd ki.

A készülék kiválasztásánál vedd figyelembe a televízió és a szobád technikai paramétereit.

A televízió optimális – és biztonságos- elhelyezéséről, ezen belül a távolság és képátmérő arányáról korábban már ebben a bejegyzésben írtunk.

A helyiség alapterületének figyelembevétele sem utolsó szempont. Egy kicsi helyiségbe felesleges óriástévét venni. Hiába jó a felbontás és hiába nagy a kijelző, ha a pici távolság miatt élvezhetetlen a tévé használata. Egy kisebb hálószobába például egy 32” colos készülék éppen elegendő.

A pixelek bűvöletében

Van az a képátmérő-felbontás arány, ami felett csupán az árban mutatkozik meg a különbség, a vizuális élményben nem. A sima HD felbontással is nagyon jó képminőséget tudnak már kínálni a gyártók. Egy 32-34”-os méretű Full HD-tévé esetében még jobbat, 47” feletti méretnél pedig az UHD lehet a legjobb választás.

A pixelméret mellett a háttérvilágítás, a fényerő, a képélesség, a színtelítettség, a színhőmérséklet és fehéregyensúly, illetve a kontraszt megfelelő beállítása garantálja a tökéletes vizuális élményt. Vásárlás előtt győződj meg róla, hogy ezek a beállítások milyen paraméterek között képesek változtatni a képminőséget. Gyakran előforduló konstrukciós probléma, hogy a 0-100-as skálán 50 felett már semmilyen további beállítás nem javít a képminőségen.

Ha a tévéhez perifériát szeretnél csatlakoztatni, például játékkonzolt, médialejátszót, akkor bizonyosodj meg a következőkről:

 • A televízió képbeállításai között a 24p üzemmód, illetve a 100Hz képfrissítés elérhető-e.
 • Az MPEG zajcsökkentés funkciót alacsonyabb fokozatra lehet-e venni, szükség esetén ki lehet-e kapcsolni.

Dolby vagy nem Dolby, ez itt a kérdés

Lehet bármilyen jó a képminőség, ha a tévé hangzása nem megfelelő, tönkreteszi a televíziózás élményét.
A televíziók természetesen rendelkeznek saját, beépített hangszóróval, de ezt célszerű hangfallal és egy erősítővel kiegészíteni. A legjobb audio-élményt az 5.1-es térhangzás biztosítja. Ha van igényed erre, a kínálat igen gazdag, csak választanod kell a neked legmegfelelőbbet.

Csatlakozók, perifériák

Ma már a legtöbb háztartás rendelkezik a tévé perifériájaként értelmezhető eszközökkel. Ezek azonban nem biztos, hogy mind kompatibilisek azzal a tévével, amit kinéztél magadnak. Fel kell mérned azt is, hogy a megvásárolandó készülék a megfelelő bemenetekkel és kimenetekkel rendelkezik-e. Ha például az otthoni eszközeidnek SCART csatlakozója van, a tévének viszont nincs, akkor vagy válassz másik tévét. Vagy tegyél a kosárba egy HDMI-SCART konvertert is.

3. Kijelző-típus

A plazma tévék nem is olyan régen még a szórakoztató elektronika csúcsát jelentették a televíziók kategóriájában, mára azonban „kimentek a divatból”. A mai televíziók LCD kijelzővel és LED világítással rendelkeznek. Alacsony energiafelhasználás mellett éles és világos képpel szolgálnak.

A paneltechnológia nagymértékben hozzájárul a műsorok és filmek vizuális élvezetéhez, de hajlamosak vagyunk inkább kijelző méretét alapul venni a televízió kiválasztásában.

Ezek között is kiemelkedő a QLED televízióknál alkalmazott nanotechnológia. A kijelző nagyon széles színspektrumon, elképesztő részletgazdagsággal, és szinte teljesen tükröződésmentesen képes a vizuális élményt fokozni.

Mindennek tudatában szinte hihetetlen, hogy van ennél is előrébb mutató technológia, mégpedig az OLED. Az OLED az elektrolumineszcencia jelenségét használja fel: pixelenként szabályozható a fényerő és a kontraszt. A nagyobb betekintési szög és a gazdagabb színskála is az OLED tévé mellett szól. Ez a technológia lehetővé teszi az alig fél centiméter mélységű és/vagy ívelt tévék gyártását is.

4. Kényelmi szempontok, extrák

A 3D mondhatni hívószóvá vált néhány évvel ezelőtt, pedig nagyon kevés olyan műsor, illetve film van, amit ezzel a kényelmi szolgáltatással igénybe lehet venni. Mivel nem vált be, a gyártók idővel kivezetik ezt a technológiát.

A Smart TV ma már szinte kötelező elem. Ez a funkció a mindennapos tévénézés mellett olyan extrákat nyújt, mint a helyi számítógépes hálózati csatlakozás, az internetcsatlakozás. Mivel ez rendszerenként változó, mindenképpen ellenőrizned kell, hogy az általad igényelt Smart-funkciók elérhetők-e a kiválasztott tévén.

Az alkalmazások letöltése és futtatása, a külső médiaeszközök integrálása olyan extra kényelmi szolgáltatások, amelyek a tévé alapfunkcióját támogatják. A 3D moziélményen túl, érdemben használható munkaeszközzé is teszik a készüléket. Egy grafikus számára például sokkal jobb munkakörülményeket képes biztosítani egy okos tévé, mint bármilyen PC-monitor.

Abszolút kényelmi szempontok:

 • A műsor megállításának vagy felvételének lehetősége.
 • Az időzített kikapcsolás.
 • A programok közti böngészés és a műsorinformációk betöltése.
 • A figyelmet a perifériák csatlakoztatásának lehetősége.

+1 Felhasználói, szakértői vélemények

 • Ha van olyan ember – akár szakértő is lehet – az ismeretségi körödben, akinek bízol a tapasztalatában, kérd ki a véleményét.
 • Racionálisabb és gazdaságosabb döntést tudsz hozni, ha a magadén kívül más szempontokat is figyelembe veszel.
 • Természetesen a webshopok oldalán található felhasználói vélemények is számíthatnak.
 • Érdemes a gyártók oldalán is tájékozódni.
 • Megéri még az áruházban a kiválasztott készüléket megnézni, annak képét, hangzását élőben is kipróbálni.

Reméljük, hogy a felsorolt szempontokkal érdemben tudtuk támogatni otthonod audiovizuális kényelmét.