A tévé és a digitális perifériák kábeleinek elhelyezése

/ augusztus 16, 2018/ TV

Amikor tévét és egyéb digitális eszközöket vásárolsz, általában a technikai paraméterek, illetve az ár függvényében döntesz. Előfordul, hogy figyelmen kívül hagysz egy, a hétköznapi életed szempontjából sokkal fontosabb kérdést…

Pontosan hova, és hogyan is helyezd el a kábeleket?

Miután hazavitted a tévét, ott állsz a kábelerdő közepén, teljesen tanácstalanul. Ilyenkor a lakás meglévő adottságaihoz kell igazodnod, fel kell mérned, hol lehet a tévéd optimális és biztonságos helye. Ha nem akarod, hogy a macska vadásszon a kábelekre, a következő megoldásokat javasoljuk a számodra:

 

A tévé kábelek elhelyezésével sokaknak meggyűlik a bajuk, de nekünk van pár szuper tippünk, hová rakd őket!

1. A kábelek csatornában való elhelyezése falfelszínen, vagy elrejtve

A többnyire fehér színű, széles méret- és keresztmetszet kínálatban kapható, hő- és lángálló kábelcsatornákat kifejezetten beltéri használathoz fejlesztették ki, fagyálló verziói pedig a kültéri kábelek, huzalok elrejtését hivatott szolgálni. Ha elég széles keresztmetszetű csatornát választasz, abban több kábelnek is jut hely.

Praktikusan a falra szerelhető, hiszen tömegre könnyű, sniccerrel, vagy kis kézifűrésszel méretre vágható, a csatornafedő pedig pattintható, tehát probléma esetén a kábelek könnyedén kivehetőek-cserélhetőek. Fontos azonban, hogy ne szögekkel rögzítsd a kábelcsatornát, mert azok kitépődhetnek a falból. Kisméretű tipli és csavar segítségével rögzítsd a falra, a szerelés helyét úgyis eltakarja a csatornafedél.

Ma már rendkívül széles a termékkínálat a vezetékek esztétikus elhelyezése érdekében, így színben és kialakításban is jónéhány típus közül választhatsz. Ha nem szeretnéd, hogy szem előtt legyen a vezetékcsatorna, rejtsd el gipszkarton álfal, álmennyezet mögé a konstrukciót.

A kábelcsatorna egyébként nemcsak a falfelszínen, de akár a falban, padlóban, mennyezetben is elrejthető. Kisebb bontást ugyan igényel, hiszen a csatorna nyomvonalát ki kell vésni, de gondos maszkolás, majd festés-burkolás után nem látszik a helye. Hátránya ugyanaz, mint az újépítésű ház esetében: ha ki kell cserélni bármelyik kábelt, akkor újra meg kell bontani a felületet.

A kábelcsatorna futhat a padlóban és egyidejűleg a falban is, ez főként a digitális perifériáknál praktikus, hiszen ugyan a tv közelében vannak elhelyezve – pl. set-top box, DVD-lejátszó, front hangfalak, tévéokosító box- de valószínűleg jóval alacsonyabban van például a játékkonzol, Xbox Kinect vagy Wii esetében a mozgásérzékelő kamera is. Ezeket mind csatlakoztatni kell.

Mivel a mélynyomó akár egészen messze is lehet a tévétől és optimális esetben nem a sarokba tettük, hanem legalább 30 centire a faltól, a mélynyomó kábelének elrejtésére tényleg a padló a legjobb lehetőség.

Ebben a bejegyzésünkben szuper, használható tippeket találsz a tévéd gyerekbiztos elhelyezésére!

2. Tévé-tartó falikonzol

Akár rögzített, akár dönthető, forgatható változatban is vannak olyan tévé-tartó konzolok, amik rendelkeznek saját, kifejezetten a kábelek elvezetésére-elrejtésére szolgáló vezetősínnel és/vagy beépített kábelrendező dobozzal.

 

Amennyiben nem szeretnél kábelt, jó alternatíva lehet helyette a tévé tartó konzol is.

3. Kiegészítők

  • Kábelvezető sínek: önálló kivitelezésben is kaphatóak mind függőleges, mind vízszintes tervezéshez.
  • Kábelkezelő doboz: ez egy nagyon praktikus kiegészítő és nemcsak a kábeleknek, de a többkonnektoros elosztónak is helyet biztosít. Zárt, tehát sem kisgyerek, sem házikedvenc nem fér hozzá a kábelekhez, vagy az áram alatt lévő elosztóhoz.
  • Öntapadós drótvezető: ez a kiegészítő például tévéállvány esetében célszerű, vagy amikor a tévé a szekrénysorban kap helyet.
  • Kábelvezető rácsok, dobozok, csövek: szintén a szekrényes megoldás esetében alkalmazhatók, ha elég széleset választunk, szintén elfér benne az elosztó is. Felszerelésük egyszerű és fúrásmentes, tehát a bútor sem sérül meg.

4. DIY megoldások

A manapság népszerű csináld magad ötletek lehetnek, a kötegelővel, iratcsipesszel, tépőzárral és egyéb sajátos módszerrel összefogott kábelek. Praktikus, bár néha nem a legcsinosabb megoldások ezek. Persze a mindenfelé szerteágazó, összegabalyodott vezetékek látványánál ez is sokkal jobb. Átmenetileg mindenképpen megfelelnek, de mivel a vezetékekbe így is bele lehet akadni, ami komoly baleseteket és jelentős anyagi károkat is okozhat, ezért célszerű minél hamarabb a végleges megoldáson elgondolkodni.

Épülőfélben lévő lakásba veszel tévét?

Eleve behúzathatsz mindent a falba, padlóba, vagy mennyezetbe a tápkábeltől kezdve, a lehetséges perifériás kábelekig. Ez persze nagyfokú körültekintést és tervezést igényel, hiszen a kábelek be lesznek falazva, egykönnyen nem mozdíthatóak.

Reméljük, hogy a tippjeinkkel tudtunk segíteni neked abban, hova és hogyan helyezd el a tévéd és a hozzá csatlakoztatott digitális perifériák kábeleit.