Hogyan előzd meg a laptopod túlmelegedését

/ augusztus 21, 2018/ Laptop

Egyre kisebb és könnyebb burkolatú hordozható számítógépeket gyártanak, hiszen ezek jóval praktikusabbak. Ellenben, amíg a méret csökken, addig a karcsú laptopokba, notebookokba egyre nagyobb teljesítményű hardvereket szerelnek. A szűkös burkolatba helyezett alkatrészek működés közben jelentős hőt termelnek és adnak le. Még rendeltetésszerű használat mellett is előfordulhat, hogy a készülék túlmelegszik.

Ebben a cikkünkben tippeket adunk, hogyan előzheted meg a hordozható számítógéped túlmelegedését.

Miért melegszik túl a laptop?

A túlmelegedés évszaktól függetlenül veszélyezteti a készülékeket. Természetes, hogy  nyáron sokkal nehezebb a megfelelő üzemi hőmérsékletet fenntartani, és ha a laptop/notebook túl gyakran és tartósan túlmelegszik, akár tönkre is mehet. Az ok egyrészt a konstrukcióban, másrészt a felhasználói magatartásban keresendő.

Nyáron jóval nehezebb megtartani a laptop üzemi hőmérsékletét, így könnyen túlmelegszik.

Konstrukciós problémák:

 • Eleve nem megfelelő a laptop hűtőrendszere:

Ez akkor fordul elő, amikor a nagyobb teljesítményű hardvereket elégtelen minőségű burkolat veszi körül és egy régebbi, kisebb teljesítményű széria hűtőrendszerével illesztik. A kompatibilitással nincs gond, csupán a hűtőrendszert nem ilyen mértékű teljesítménnyel járó hő elvezetésére tervezték.

 • Megszakad a hőhíd:

A hűtőventilátor és a hűtőborda gondoskodik ugyan a hardverek, pl. processzor hűtéséről és a készülék szellőzéséről, ám előfordulhat, hogy elenged a hűtőpaszta. Ez a hőhíd megszakadását okozza és a készülék így túlmelegszik.

 

Felhasználói magatartás:

 • Figyelmetlenség:

Mivel egyre kisebb anyagmennyiséget használnak a laptop burkolatához, a szellőzőnyílások számára nem marad elég hely. Néha csupán egy-két apró csík biztosítja a forró levegő távozását. A nem megfelelő felhasználói magatartás – ölbe vesszük, nem figyelünk oda a szellőzőnyílások szabadon hagyására- csak súlyosbítja a helyzetet.

A túlmelegedés megakadályozása érdekében figyelj a részletekre, például ne takard el a szellőzőnyílásokat.

 • Gondatlanság:

Hajlamosak vagyunk úgy bánni a kényes konstrukciókkal, mint bármilyen egyszerű szerszámmal, ami nem igényel karbantartást, takarítást. A laptop azonban nem egy kalapács vagy véső. Ha porosodik, az bizony jelentősen befolyásolja az üzemi hőmérsékletét. Az elhanyagolt laptop pedig gyorsabban tönkremegy.

 

Hogyan előzheted meg a laptop túlmelegedését?

Sose vásárolj hirtelen ötlettől vezérelve!

 • Ha új laptopot/notebookot vásárolsz, minden esetben nézz utána, – még a vásárlás előtt- hogy milyen konstrukciók vannak abban az árkategóriában, ami megfelel az igényeidnek.
 • Az interneten a gyártó oldalán, vagy a webáruházak termék-ismertetőiben részletesen feltüntetik azt, hogy pontosan milyen alkatrészből melyik típus található a gépben.
 • Webes fórumokon a felhasználói véleményekről, szakmai oldalakon pedig a szakértői véleményekről tudsz tájékozódni.
 • Ma már szinte mindenkinek van legalább egy IT-s ismerőse, aki szakmai és személyes tapasztalatai alapján segítséget tud nyújtani a választásban.

Tudatos és felelős használat

Rendszeres időközönként takarítsd ki a gépet!

 • Amíg tart a garancia, mindenképpen szervízbe vidd és kérj komplett tisztítást. Ez azért fontos, mert ha megbontod a burkolatot, a garanciád érvényét veszti.
 • Ha már lejárt a garancia, akkor is érdemes szakértővel végeztetni a laptop tisztítását.
 • Ha mégis úgy döntesz, hogy magad csinálod, tartsd fejben azt, hogy a laptop hardverei, alkatrészei nagyon érzékeny eszközök.
 • Sok helyen javasolják a fülpucolópálcikát, finom szőrű ecsetet pl. a ventillátor portalanításához, vagy egyszerűen kiporszívózzák a gépet. Ennél sokkal profibb és a hardvereket is kímélőbb megoldás, ha sűrített levegővel egyszerűen átfújod. A Compressed Air nevű sűrített levegős flakon fúvókájával a legkisebb résből is ki tudod takarítani a port.

Ne tartsd az öledben!

 

Alapvetően sík, kemény felületű asztallapon dolgozz, nyáron pedig használj alátétet, vagy ún. hidat, ami elemeli az asztal felületétől a készüléket, javítva ezzel a szellőzést.

Lehetőség szerint ne vedd ölbe a laptopot, hiszen így könnyen túlmelegedhet.

Ha mégis hátradőlve a kanapén, öledben a laptoppal akarsz dolgozni, gondoskodj a szellőzőnyílások szabadon hagyásáról és a megfelelő hűtésről.

Ehhez két tippet hoztunk neked:

 • Hűtőpad: ma már számos változatban kaphatók a beépített ventillátort tartalmazó, állítható dőlésszögű hűtőpadok.
 • Ventilátor hűtő: a különböző méretben kapható, szilikonfejű, digitális hőmérséklet kijelzővel ellátott, többsebességű ventilátor hűtő a szellőzőnyíláshoz csatlakoztatható. Működési elve, hogy érzékeli a kiáramló levegő hőmérsékletét. Amikor a laptop túllépi az megengedett hőmérsékleti maximumot, a készülék bekapcsol és meggyorsítja a hőelvezetést. A legjobb modellek minimum ötezer munkaórát futnak a garanciaidőn belül, de rendeltetésszerű használat mellett ennél jóval tovább támogatják a laptop hűtését.

A hűtéshez szerezz be speciális hűtőpadot, így elkerülheted a túlmelegedést.

Végezetül néhány jótanács:

 • Csökkentsd a kijelző fényerejét és használj asztali lámpát a fényviszonyok optimalizálásához.
 • Használd a Vezérlőpultban, (az Energiasémák beállítása menüben) az energiatakarékos opciót, a teljesítmény-maximalizálás és energiatakarékosság érdekében.
 • A laptop élettartamának és a túlmelegedés elkerülésének biztosításához minden esetben kapcsold ki a gépet, amikor nem használod.

Reméljük, hogy tippjeinkkel és tanácsainkkal érdemi támogatást tudtunk nyújtani abban, hogy a lehető legtovább maradjon kifogástalan a hordozható számítógéped.