3 + 1 hordozható, külső kiegészítő laptophoz

/ augusztus 29, 2018/ Laptop

Egy korábbi cikkünkben kifejtettük, hogy melyek azok a fontos külső, ám helyhez kötött kiegészítők, amelyekkel növelheted a laptopod potenciálját. Ezúttal azokról a külső, azonban hordozható kiegészítőkről lesz szó, amikkel a laptopod csatlakozási lehetőségeit tudod bővíteni.

Hogyan bővítheted a laptopod csatlakozási lehetőségeit?

USB-s ethernet adapter

A wireless (vezeték nélküli) csatlakozás manapság szinte alapértelmezett beállítás. Ha beülsz egy kávézóba, elkéred a wi-fi jelszót és felcsatlakozol a netre. Egy étteremben is meg tudod tenni ugyanezt, de akár a vonaton, buszon, metrón is lehet internet elérésed. Mindezek ellenére kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor ez az opció akadályokba ütközik, és Murphy-törvényei szerint erre mindig olyankor kerül sor, amikor fontos, akár sorsdöntő esemény múlik azon, hogy a laptopod képes-e csatlakozni a világhálóra. Az a laptopod, amiből a design és a trend követelményeinek megfelelően kihagyták az ethernet-portot.

Hasznos külső kiegészítője lehet a laptopodnak egy USB-s ethernet adapter, hiszen bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy túlterhelt a wifi.

  • Távmunkában dolgozol és a co-working irodába érve szembesülsz azzal, hogy mennyire leterhelt aznap a wi-fi?
 • Lehet, hogy éppen egy fontos projekt-prezentációt mutatnál be a leendő ügyfelednek, ami csak a felhőből elérhető? (Érzékeny adatok, tehát biztonsági okokból nem a laptopod memóriáján tárolod.)

Vajon mennyire fogsz előrelátónak tűnni az üzleti partnereid szemében, ha a táskádból előveszed az USB-s ethernet adapteredet? Az biztos, hogy jó pontként fogják elkönyvelni a felkészültségedet, és ha még a prezentációd is elnyeri a tetszésüket, akkor nyert ügyed van.

Az USB-s ethernet adapter másik előnye, hogy USB-HUB-ként is működhet, feltéve persze, hogy beépítették az adapterbe a portokat. Ha ilyen adaptert vásárolsz, azzal máris két problémádra találsz megoldást. Ha viszont nem, fontold meg az USB-HUB beszerzésének lehetőségét.

USB-HUB

A laptopokon általában 2 USB csatlakozási pont van, ez normál esetben elég szokott lenni. Ugyanakkor még otthon is szükséged lehet több bemenetre.

Ha több USB-portra van szükséged, érdemes egy USB-HUBot vásárolnod.

  • Külső merevlemezt és optikai meghajtót is szeretnél csatlakoztatni a laptopodhoz?
  • Egy pendrive-ról vagy fényképezőgépről, kameráról szeretnél adatokat áthúzni a gépedre?
 • Mindeközben a telefonodat is a laptopról töltöd és még a hűtőpadot is be kéne dugnod valahová?

Egy USB-HUB általában négy bemeneti porttal rendelkezik, de olyan hub-ok is vannak a piacon, amik ennél több lehetőséget adnak, sőt…

Olyan USB-HUB is elérhető már, amin a portok külön ki-, és bekapcsolhatóak, valamint mini USB bemenettel is rendelkeznek.

HDMI-VGA adapter

A laptop hordozhatósága mindenképpen előny, ugyanakkor előfordulhat, hogy bizonyos portok hiánya miatt a funkciója nem tölti be a hivatását. Például előadást kell tartanod, de a projektoron csak VGA bemenet van, vagy egyszerűen csak filmet szeretnél nézni, de a tévéden nincs HDMI bemenet, kizárólag VGA. Ezekben az esetekben célszerű a HDMI-VGA adapter használata.

Dokkoló állomás

Kezdetben a dokkoló állomásokat speciálisan, egyfajta laptophoz gyártották, ám a technológia fejlődésével a típusspecifikus gyártás gazdaságtalanná vált. Ráadásul ma már wi-fi kapcsolattal bármilyen eszköz csatlakoztatható a számítógéppel.

Miért bír akkor mégis jelentőséggel a fizikai kapcsolat?

Nos, a wi-fi sebessége nem mindig felel meg a célnak. Ha az otthoni vagy munkahelyi hálózaton egyszerre több számítógép, illetve egyéb okos eszköz is egyszerre, egy időben fut az meghaladhatja a router kapacitását.

 A router segítségével laptopodat akár teljes értékű PC-ként használhatod.

A másik ok, hogy a legújabb szupervékony ultrabookok nem rendelkeznek olyan mennyiségű és minőségű csatlakozási porttal, amire szükséged lehet. Az ultrabook teljesítménye és „tudása” viszont számodra fontos.

A dokkoló állomás (DockStation) célja, hogy a laptopodat teljes értékű asztali PC-ként tudd használni.

Különböző eszközök számára szolgál beépített csatlakozási portokkal. Ilyen lehet például:

  • akkumulátor,
  • külső ODD és HDD,
  • hálózati kártya,
  • videókártya,
  • laptop hűtőpad,
 • kábelcsatlakozási portok (ethernet, VGA, HDMI, USB, USB-mini, USB-C)

A miniatűrizációs trend ma már abszolút zseb-kompatibilissé változtatta a dokkoló állomásokat, amelyek könnyűek és kicsik. A kategória pehelysúlyú bajnoka a mobiltelefonokhoz gyártott dokkoló állomás, amivel a mobiltelefon válik pillanatok alatt asztali számítógéppé.

Mint látod, rengeteg lehetőséged van arra, hogy a laptopod csatlakozási lehetőségeinek körét bővítsd. Reméljük, hogy találtál a cikkünkben olyan tippet, amit akár már ma hasznosítani tudsz.

Még egy utolsó tanács:

Tekints hosszútávú befektetésként a laptopodra és a hozzá tartozó kiegészítőkre, éppen ezért soha ne felejtsd el vásárláskor érvényesíteni a garanciát!