7 tévhit az élelmiszerek fagyasztásáról
Amikor sort kerítünk a hűtőgép és a fagyasztó leolvasztására, kitakarítására, akkor derül ki, hogy mennyi felhasználatlan, vagy lejárt szavatosságú élelmiszert „raktározunk”. Ennek oka nem feltétlenül a hanyagság, inkább egy-egy tévhit. Sok esetben nem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi ideig tarthatók el az élelmiszerek a hűtőgépben és a fagyasztóban. Áldozatául esünk azoknak az általánosan elterjedt mítoszoknak, melyek a fogyasztói társadalom felhalmozásközpontú nézeteiből erednek.
Tarts velünk! Cikkünkben leromboljuk a hűtést-fagyasztást övező mítoszokat!
Tévhit rombolás indul!
#1 – Bármit le lehet fagyasztani.
Megfelelő körülmények között bármi megfagy, ez tény, de számos élelmiszernek kifejezetten árt a fagyasztás:
- Néhány leveles zöldség – pl.: saláta, spenót, sóska- gyakorlatilag ehetetlenné válik a fagyasztás-felolvasztás folyamata után.
- A kávé különleges, finom aromáját olyan olajoknak köszönheti, melyek kémiai szerkezete éppen a fagyasztás miatt változik meg.
- A tejszínes, krémes mártások esetében a fagyasztás-felolvasztás állagromlást eredményez.
A legártalmasabb tévhit:
#2 – Bármeddig elállnak az élelmiszerek a fagyasztóban.
Technikailag igen, de élelmiszerbiztonsági szempontból azonban szigorú időhatárokat kell figyelembevenni.
Íme, egy kis iránymutatás a különböző élelmiszerek hűtőgépben, fagyasztóban való tárolásának időmaximumáról:
|
Hűtőgépben |
Fagyasztóban |
Felbontott felvágottak |
3-5 nap |
1-2 hónap |
Bontatlan, vákuum-csomagolt felvágottak |
szavatossági időig tárolhatók a hűtőgépben |
1-2 hónap |
Bacon |
1 hét |
1 hónap |
Sütnivaló kolbász |
1-2 nap |
1 hónap |
Zsírosabb húsú halfélékSoványabb húsú halfélék |
1-2 nap 1-2 nap |
2-3 hónap |
Nyers darált hús |
1-2 nap |
3-4 hónap |
Sertés-, marha-, bárányhús |
3-5 nap |
1 év |
Szárnyasok |
1-2 nap |
9-12 hónap |
Levesek, főzelékek |
3-4 nap |
2-3 hónap |
Főtt, sült, rántott húsok |
3-4 nap |
1-6 hónap |
Tojás- csirke-, tonhal-, tésztasaláta |
3 nap |
nem tárolható fagyasztóban |
Gyümölcsök |
3-4 nap |
1 év |
Zöldségek |
3-4 nap |
8-18 hónap |
Kenyér |
nem tárolható hűtőgépben |
3 hónap |
Vaj, margarin |
szavatossági ideig tartsuk csak a hűtőgépben |
6-9 hónap |
Egész tojás |
3-5 hét |
– nyers fehérje: 12 hónap, – szétválasztott sárgája: nem tárolható fagyasztóban – fehérje+sárgája együtt: 12 hónap |
Főtt tojás |
1 hét |
nem tárolható fagyasztóban |
A tárolás minősége befolyásolja a fagyasztóban való eltarthatóság időtartamát.
Ahogy a hűtőgépbe helyezéshez, úgy a fagyasztáshoz is elő kell készíteni az élelmiszereket.
Minden, előzetesen alaposan megtisztított és megmosott alapanyagról és nyersanyagról tiszta konyharuhával, vagy papírtörölközővel itassuk fel a nedvességet.
Csakis száraz állapotban tegyük a hűtőgépbe és a fagyasztóba az élelmiszereket, mégpedig légmentesen záródó dobozban vagy fagyasztózacskóban.
Nem állunk meg itt, van még számos egyéb tévhit!
#3 – A fagyasztás megöli a baktériumokat.
Élelmiszerbiztonsági szempontból ez a legveszélyesebb tévhit. A fagyasztóban tárolt élelmiszerekben a baktériumok nem elpusztulnak, csupán inaktívak, azaz nem szaporodnak, nincs anyagcseréjük. A baktériumokat kizárólag a hőkezelés képes elpusztítani, ezért süssük, főzzük át jól a fagyasztóból kivett húsokat, halakat.
#4 – A fagyasztott ételek kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a piacon, boltban kaphatók.
Valójában az ellenkezője az igaz. A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek még egészségesebbek lehetnek, mint a szupermarketekben, piacokon értékesített, akár több hete leszüretelt termékek. Ha a legoptimálisabb időben történik a szüretelés, betakarítás, majd a fagyasztás – ipari körülmények között előkészítés és gyorsfagyasztás- a haszonnövények tápanyag-, vitamin- és rosttartalma akkor a legmagasabb.
Arra viszont oda kell figyelni, hogy a fagyasztóban csupán lelassul a tápanyagvesztés, de nem áll le. Ezért nem szabad az eltarthatósági maximumon túl a fagyasztóban tárolni a gyümölcsöket és zöldségeket. Amikor feldolgozásra kerülnek, ügyeljünk a hőérzékeny vitaminok kíméletes hőkezelésére.
#5 – A már felolvadt ételt nem lehet újrafagyasztani.
Technikaailag nincs akadálya, de az élelmiszerbiztonság és a kulináris élvezetek rovására megy az újrafagyasztás. Ha kevesebb, mint két órát töltött a fagyasztón kívül az étel és még nem olvadt ki teljesen, vissza lehet fagyasztani, de amikor legközelebb kivesszük a fagyasztóból, a hőkezelési maximumot szigorúan tartsuk be.
#6 – A fagyasztóban nem kell rendszerezni úgy, mint a hűtőgépben.
A fagyasztó ajtaja közelében a hőmérséklet ingadozik minden alkalommal, amikor az ajtót kinyitjuk. Bár az élelmiszer fagyos maradhat, a fagyasztás folyamata lelassul. Ennek következményeként nagyobb jégkristályok alakulnak ki, amik az élelmiszerek finom rostszerkezetét szó szerint elvágják, tönkretéve ezzel annak állagát. Ennek elkerülése érdekében a fagyasztott élelmiszereket a fagyasztó hátsó részén tartsa, ahol a legoptimálisabb és a legkevésbé változékony a hőmérséklet.
#7 – Ha áramszünet van, azonnal ki kell pakolni a fagyasztót és mindent fel kell dolgozni.
Ennek pont az ellenkezője az igaz. A fagyasztók 48 órán át képesek megőrizni a belső hőmérsékletet, feltéve, ha az ajtót nem nyitogatjuk. Ennyi idő alatt általában a szolgáltató megoldja az áramkimaradás problémáját.