7 tévhit az élelmiszerek fagyasztásáról

/ szeptember 4, 2018/ Hűtőszekrény

Amikor sort kerítünk a hűtőgép és a fagyasztó leolvasztására, kitakarítására, akkor derül ki, hogy mennyi felhasználatlan, vagy lejárt szavatosságú élelmiszert „raktározunk”. Ennek oka nem feltétlenül a hanyagság, inkább egy-egy tévhit. Sok esetben nem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi ideig tarthatók el az élelmiszerek a hűtőgépben és a fagyasztóban. Áldozatául esünk azoknak az általánosan elterjedt mítoszoknak, melyek a fogyasztói társadalom felhalmozásközpontú nézeteiből erednek.

Tarts velünk! Cikkünkben leromboljuk a hűtést-fagyasztást övező mítoszokat!

Tévhit rombolás indul!

#1 – Bármit le lehet fagyasztani.

Megfelelő körülmények között bármi megfagy, ez tény, de számos élelmiszernek kifejezetten árt a fagyasztás:

  • Néhány leveles zöldség – pl.: saláta, spenót, sóska- gyakorlatilag ehetetlenné válik a fagyasztás-felolvasztás folyamata után.
  • A kávé különleges, finom aromáját olyan olajoknak köszönheti, melyek kémiai szerkezete éppen a fagyasztás miatt változik meg.
  • A tejszínes, krémes mártások esetében a fagyasztás-felolvasztás állagromlást eredményez.

Tévhit az, hogy bármit le lehet fagyasztani, ugyanis sok ételnél állagromlást eredményez.

A legártalmasabb tévhit:

#2 – Bármeddig elállnak az élelmiszerek a fagyasztóban.

Technikailag igen, de élelmiszerbiztonsági szempontból azonban szigorú időhatárokat kell figyelembevenni.

Íme, egy kis iránymutatás a különböző élelmiszerek hűtőgépben, fagyasztóban való tárolásának időmaximumáról:

 

Hűtőgépben

Fagyasztóban

Felbontott felvágottak

3-5 nap

1-2 hónap

Bontatlan, vákuum-csomagolt felvágottak

szavatossági időig tárolhatók a hűtőgépben

1-2 hónap

Bacon

1 hét

1 hónap

Sütnivaló kolbász

1-2 nap

1 hónap

Zsírosabb húsú halfélék

Soványabb húsú halfélék

1-2 nap

1-2 nap

2-3 hónap

Nyers darált hús

1-2 nap

3-4 hónap

Sertés-, marha-, bárányhús

3-5 nap

1 év

Szárnyasok

1-2 nap

9-12 hónap

Levesek, főzelékek

3-4 nap

2-3 hónap

Főtt, sült, rántott húsok

3-4 nap

1-6 hónap

Tojás- csirke-, tonhal-, tésztasaláta

3 nap

nem tárolható fagyasztóban

Gyümölcsök

3-4 nap

1 év

Zöldségek

3-4 nap

8-18 hónap

Kenyér

nem tárolható hűtőgépben

3 hónap

Vaj, margarin

szavatossági ideig tartsuk csak a hűtőgépben

6-9 hónap

Egész tojás

3-5 hét

– nyers fehérje: 12 hónap,

–    szétválasztott sárgája: nem tárolható fagyasztóban

– fehérje+sárgája együtt: 12 hónap

Főtt tojás

1 hét

nem tárolható fagyasztóban

A tárolás minősége befolyásolja a fagyasztóban való eltarthatóság időtartamát.

Sok élelmiszerről hisszük azt, hogy bármeddig eláll a fagyasztóban, holott ez tévhit. Sok esetben maximum fél, egy évig tárolhatóak az élelmiszerek.

Ahogy a hűtőgépbe helyezéshez, úgy a fagyasztáshoz is elő kell készíteni az élelmiszereket.
Minden, előzetesen alaposan megtisztított és megmosott alapanyagról és nyersanyagról tiszta konyharuhával, vagy papírtörölközővel itassuk fel a nedvességet.
Csakis száraz állapotban tegyük a hűtőgépbe és a fagyasztóba az élelmiszereket, mégpedig légmentesen záródó dobozban vagy fagyasztózacskóban.

Nem állunk meg itt, van még számos egyéb tévhit!

#3 – A fagyasztás megöli a baktériumokat.

Élelmiszerbiztonsági szempontból ez a legveszélyesebb tévhit. A fagyasztóban tárolt élelmiszerekben a baktériumok nem elpusztulnak, csupán inaktívak, azaz nem szaporodnak, nincs anyagcseréjük. A baktériumokat kizárólag a hőkezelés képes elpusztítani, ezért süssük, főzzük át jól a fagyasztóból kivett húsokat, halakat.

Tévhit: a fagyasztás nem öli meg a baktériumokat, csupán inaktívak lesznek a fagypont alatti hőmérséklettől.

#4 – A fagyasztott ételek kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a piacon, boltban kaphatók.

Valójában az ellenkezője az igaz. A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek még egészségesebbek lehetnek, mint a szupermarketekben, piacokon értékesített, akár több hete leszüretelt termékek. Ha a legoptimálisabb időben történik a szüretelés, betakarítás, majd a fagyasztás – ipari körülmények között előkészítés és gyorsfagyasztás- a haszonnövények tápanyag-, vitamin- és rosttartalma akkor a legmagasabb.

Arra viszont oda kell figyelni, hogy a fagyasztóban csupán lelassul a tápanyagvesztés, de nem áll le. Ezért nem szabad az eltarthatósági maximumon túl a fagyasztóban tárolni a gyümölcsöket és zöldségeket. Amikor feldolgozásra kerülnek, ügyeljünk a hőérzékeny vitaminok kíméletes hőkezelésére.

#5 – A már felolvadt ételt nem lehet újrafagyasztani.

Technikaailag nincs akadálya, de az élelmiszerbiztonság és a kulináris élvezetek rovására megy az újrafagyasztás. Ha kevesebb, mint két órát töltött a fagyasztón kívül az étel és még nem olvadt ki teljesen, vissza lehet fagyasztani, de amikor legközelebb kivesszük a fagyasztóból, a hőkezelési maximumot szigorúan tartsuk be.

#6 – A fagyasztóban nem kell rendszerezni úgy, mint a hűtőgépben.

A fagyasztó ajtaja közelében a hőmérséklet ingadozik minden alkalommal, amikor az ajtót kinyitjuk. Bár az élelmiszer fagyos maradhat, a fagyasztás folyamata lelassul. Ennek következményeként nagyobb jégkristályok alakulnak ki, amik az élelmiszerek finom rostszerkezetét szó szerint elvágják, tönkretéve ezzel annak állagát. Ennek elkerülése érdekében a fagyasztott élelmiszereket a fagyasztó hátsó részén tartsa, ahol a legoptimálisabb és a legkevésbé változékony a hőmérséklet.

#7 – Ha áramszünet van, azonnal ki kell pakolni a fagyasztót és mindent fel kell dolgozni.

Ennek pont az ellenkezője az igaz. A fagyasztók 48 órán át képesek megőrizni a belső hőmérsékletet, feltéve, ha az ajtót nem nyitogatjuk. Ennyi idő alatt általában a szolgáltató megoldja az áramkimaradás problémáját.

Reméljük, hogy e tévhitek eloszlatásával nem csupán takarékosabb, de felelősségteljesebb és egészségesebb szemlélet kialakításához segítünk hozzá Téged és családodat.