Teszteld a tudásod – a hűtő melyik részére és mit kell tenni?

/ szeptember 11, 2018/ Hűtőszekrény

A hűtőszekrény nem csupán egy tárolóeszköz a hűtendő élelmiszerek számára. A hűtő ma már csúcskategóriás technológia, amely optimális körülmények között tárolja nyers, előkészített és elkészített ételeidet, megőrizve azok ízét és aromáját. Nem pusztán polcokkal és rekeszekkel rendelkezik, de különböző hőmérsékleti zónákkal is. Akkor tudod kihasználni a hűtőd lehetőségeit – és egyúttal csökkented az energiafogyasztását-, ha az élelmiszereket és alapanyagokat a megfelelő helyen tárolod a hűtőgépben. Ha tudni akarod, hogy mindent jól csinálsz-e, teszteld le a tudásod cikkünk segítségével!

Mélyhűtő

Kezdjük a nyilvánvaló dolgokkal: egyértelmű, hogy a fagyasztók mélyhűtött, vagy fagyasztandó dolgokat tárolnak.

  • az elkészített jégkocka marad a fagyasztóban,
  • fagyasztott gyümölcsök,
  • fagyasztott zöldségek,
  • hús, hal, tenger gyümölcsei,
  • későbbi felhasználás céljából például:
  • tortillák, tésztaporok és akár tojások, utóbbiak feltörve, héj nélkül, zárható dobozban,
  • kenyeret legfeljebb három hónapig fagyaszthatod, de sose tárold a hűtőszekrényben!

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mit és mennyi ideig lehet fagyasztani, a 7 tévhit az élelmiszerek fagyasztásáról című cikkünket feltétlenül olvasd el!

Az ételeket légmentesen zárható, fagyasztást álló tárolódobozokba tedd! Az elmosható, újrafelhasználható, légmentesen zárható műanyag fagyasztózacskók is használhatók erre a célra.

Ne használj üveget, vagy plasztik uzsonnás-zacskót! Előbbit a törékenysége, utóbbit az élelmiszerben felszívódó, egészségkárosító melléktermékek és a környezetvédelmi szempontok miatt kell mellőzni. Szintén nem való a fagyasztóba az a lábos, fazék, amiben megfőzted az ételt, sem a kiürült margarinos doboz.

Ne felejtsd el, hogy a fagyasztó nem időkapszula! A rendszeres leolvasztás szükségéről bővebben itt olvashatsz >>> Jégcsákány helyett felelős hűtőhasználat, avagy miért nem hűt, a hűtő

A hűtő felső polcain egyenletes hőmérséklet. Ide kerüljenek a felhasználandó maradékok, bontott élelmiszerek, például fóliás felvágottak, és a bogyós gyűmölcsök.

A hűtő ajtója

Az ajtók a legmelegebb hűtőszekrény részei. Azokat az élelmiszereket tedd ide, amelyek a leginkább ellenállnak a káros hatásoknak, például:

  • fűszerolajok,
  • borecet,
  • vinaigrette,
  • felbontás után hűtendő szószok, öntetek, pl.:
    • barbacue-szósz,
    • szójaszósz,
    • ketchup,
    • majonéz,
  • felbontott gyümölcslevek.

A hűtőgépek egyik általános konstrukciós hibája, hogy beépített vagy kiemelhető tojás- valamint vajtartót applikálnak a hűtő ajtajába. Ez egy járványügyi csapda! A tojásban, vajban, tejben felszaporodó baktériumok száma és ezzel együtt az egészségügyi kockázat is nő, ha ha itt tárolod ezeket a nyersanyagokat, élelmiszereket.

Az ajtó a hűtő legmelegebb része, így oda csak tubusos élelmiszert, illetve szószókat rakj, vajat, tojást vagy margarint ne.

Hogy miért?

Alapvetően is a hűtőgép ajtaja melegszik fel a leghamarabb és a leggyorsabban, főleg, ha főzés közben sűrűn nyitogatják. Éppen ezért a tojás és a különböző tejtermékek egyáltalán nem valók ide, hiszen ezek különösen érzékenyek a hőre.

A Business Box tanácsa:

A hűtő tisztántartásával, rendszeres karbantartásával
megelőzheted a baktériumok és egyéb kórokozók elszaporodását a hűtőben.
Erről bővebben itt olvashatsz >>> Egészségünk stratégiai partnere: a hűtő

A hűtő felső polcai

A hűtőszekrény felső polcain a legegyenletesebb hőmérséklet, míg az alsó polcok a leghidegebbek. Az éttermi konyhák egyik eltanulható stratégiája, hogy olyan ételeket kell itt elhelyezni, amelyeket nem kell főzni:

  • maradékok,
  • italok, pl.:
    • szénsavas és szénsavmentes ásványvíz, üdítőitalok,
    • behűtött tea,
  • fogyasztásra kész élelmiszerek, pl.:
    • ravioli, tortellini,
    • humusz,
    • felvágottak,
    • kolbászok, szalámik.
  • bogyós gyümölcsök.

A hűtő alsó polcai

Az alsó polcokon tárold:

  • a még aznap felhasználandó nyers húst, és a tenger gyümölcseit,
  • a tojást,
  • tejtermékeket.

Annak érdekében, hogy megakadályozd a baktériumok más területekre történő elterjedését, mindent a saját, eredeti csomagolásában tárolj. Különítsd el a húst, halat a tojástól és tejtermékektől tárolódobozok, vagy a frissen tartó rekesz segítségével.

Hagyj elég helyet a hűtőszekrény polcai között! A hideg levegő akadálytalan áramlása előfeltétele a hűtésnek.

Mivel a hűtő leghidegebb része alsó polc, természetesen sör tárolására is kiválóan alkalmas. Ezen kívül a húst, a halat és a tojást is érdemes ide rakni.

Rekeszek

A rekeszek célja, hogy fenntartsák a gyümölcsök és zöldségek állagmegőrzését elősegítő nedves állapotot. Arra azonban fokozott figyelmet kell fordítani, hogy a sérült, megnyomódott zöldségek, gyümölcsök hamarabb romlanak, megpenészedhetnek a nedves-párás közegben.

A zöldségeket és a gyümölcsöket külön rekeszben tárold!

Figyelem!

  • A gyümölcsöket és a zöldségeket meg kell mosni étkezés előtt, ez nyilvánvaló. Azt azonban már kevesebben veszik figyelembe, hogy a mosás eltávolítja a gyümölcsök és zöldségek saját, természetes védőbevonatát.
  • Ez a gyakran viaszos réteg a növény immunrendszerének terméke, a fertőzésektől, kórokozóktól – gomba, baktérium, vírus- óvja a termést. Ebből következik, hogy ha megmosott gyümölcsöt, zöldséget teszel a rekeszekbe, az hamarabb meg fog romlani, mint a mosatlan.
  • A tévhittel ellentétben, nem minden zöldség, illetve gyümölcs tárolható a hűtőszekrényben, ilyen pl. az alma, az őszibarack, a paradicsom, a szilva, a körtefélék, és a sárgadinnye.
  • A megmosott zöldséget és gyümölcsöt inkább a hűtőszekrény felső polcára tedd, ahol szem előtt van, és nem felejted el, hogy gyorsan fel kell használni. Ez különösképpen érvényes a bogyós gyümölcsökre, valamint a gombára.
  • Ha van egy hűvös kamrád, a zöldséget és gyümölcsöt inkább ott tárold a hűtő helyett.

Reméljük, hogy a cikkünk támogatni fog téged abban, hogy a villanyszámládat és az egészségedet is megkímélve rendezhesd át a hűtődet!