Teszteld a tudásod – milyen élelmiszerek tárolására nem való a hűtő?

/ szeptember 13, 2018/ Hűtőszekrény

Bizonyos ételek, alapanyagok és nyersanyagok tárolására nem alkalmas a hűtő, ennek ellenére szinte hagyomány, hogy ott tartjuk őket. A paradicsom, az alma, őszibarack és egyéb gyümölcsök, zöldségek a piacról vagy a boltokból vásárlás után automatikusan a hűtőgépbe kerülnek, pedig nem oda valók. Teszteld a tudásod cikkünk segítségével – melyek azok az élelmiszerek, amik nem a hűtőszekrénybe valók!

Milyen élelmiszerek tárolására nem alkalmas a hűtő?

Gyümölcsök, zöldségek

A következő gyümölcsök egy természetes kémiai folyamat miatt nem tárolhatók a hűtőgépben:

 • alma
 • őszibarack
 • szilva
 • körtefélék

Ezek a gyümölcsök etilént termelnek, ami egyéb tulajdonságai mellett érésgyorsító vegyi anyag. Ha ezek közül bármelyiket is a hűtőszekrényben tartod, az egyéb ott tárolt gyümölcsökben és zöldségekben felgyorsul az érési folyamat. Pár nap alatt túlérnek, majd összefonnyadnak és levet eresztenek. A folyamat közben különböző baktériumok és penészgombák szaporodnak fel, ami pedig a hűtőgépben tárolt tejtermékeket és húsféléket teszik fogyaszthatatlanná.

A hűtőgép rendszeres takarítása, leolvasztása az üzemeltetés alapfeltétele. Ennek hiányában még a körültekintően tárolt élelmiszerek is megromlanak, valamint tönkremehet a hűtőgép.

A felelős hűtőszekrény használatról a következő cikkünkben olvashatsz >>>Jégcsákány helyett felelős hűtőhasználat, avagy miért nem hűt a hűtő

Az alma, az őszibarack, a szilva, és a körtefélék tárolási helye sem a hűtő, ugyanis nem tesz jót sem az ízüknek, sem az állaguknak.
 • Különleges helyet foglal el a haszonnövények között az avokádó, mely gyümölcs, zöldség és gyógynövény egyszerre. Az avokádó sok esetben kerül a piacokra még éretlen állapotában, mert leszedés után is érik. A folyamat gyorsítása érdekében helyezzük egy polcra a kamrában az etilént kibocsátó gyümölcsökkel, így pár nap múlva fogyasztható állapotúvá válik.
 • Amellett, hogy magas tápanyagtartalmát a banán képtelen megőrizni a hűtőszekrényben, az avokádóhoz hasonlóan utánérő haszonnövény. A hűtőgépben az utánérés folyamata lelassul, vagy be sem indul, helyette viszont megromlik a banán.
 • A hűtőben tárolt paradicsom állaga kásássá, lisztessé válik, ízét és aromáját elveszíti, így a fogyasztásának élvezeti értéke romlik.
 • Ezeket a gyümölcsféléket nyugodtan lehet tárolni szobahőmérsékleten, ha egy-két napon belül elfogyasztjuk. Egyéb esetben pedig hűvös kamrában tároljuk, lehetőség szerint annak sötétebb polcán, vagy a padlószinten rekeszben.

Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy úgy tekintenek a hűtőszekrényre, mintha időkapszula volna; amit egyszer beletettek, az örökké friss marad. Ez azonban nincs így. A természetes biokémiai folyamatok csupán lelassulnak, de nem az örökkévalóságig.

Olvasd el cikkünket a témában >>> Mire figyeljünk a hűtőnk használata közben

Zöldségek közül a következőket ne tartsuk a hűtőgépben:

 • tökfélék: a magas ásványianyag-tartalmú tökfélék ropogós, rostokban dús állaga tönkremegy a hűtőszekrényben.
 • sárga- és görögdinnye: a hűtőgépben tárolt dinnyefélék béta-karotin és antioxidáns tartalma megy tönkre, valamint szintén kásás állagúvá válnak, aromájuk „hűtőízű” lesz.
 • hagyma, fokhagyma: a hűtőgépben tárolt hagymafélék állagromlása legendás. Megpuhulnak, vagy kásás állagúvá válnak, értékes illóolajaik tönkremennek, ásványi anyagaik úgyszintén. A magas nedvességtartalom miatt ráadásul még meg is penészednek.
 • burgonya: a hűtőgépben keményítőtartalma cukorrá változik.
 • sárgarépa: a dinnyékhez hasonlóan béta-karotin tartalma elvész a hűtőgépben. Alapvetően magas nedvességtartalmú zöldség, a hideg, nedves környezetben a rostjai közt tárolt nedvessége elszivárog, állaga megromlik.
 • kígyóuborka: ropogós, rostdús állaga sérül, ha a hűtőgépben tartjuk, valamint levet ereszt, megsavanyodik és megpenészedik.
Hűtő helyett a kamrába tedd a sárgarépát, az uborkát, a hagymát, a sárgadinnyét, a görögdinnyét és a tökféléket, ezek ugyanis hamar elvesztik ízüket és szottyossá válnak.

Hűtő helyett tartsuk a kamrában:

Tojás:

Meglepő lehet az információ, pedig egyáltalán nem új felfedezés: alapvetően a tojás sem való a hűtőszekrénybe. Eleink kútházban, hűvös kamrapolcon, vagy talajközeli rekeszben, kosárban tárolták a mosatlan tojásokat.

A varázsszó valójában a mosatlan:

 • A tojásnak ugyanis van egy természetes védőrétege, ami bevonja a héjat. Ez a védőréteg óvja a tojást és az abban növekvő csibét a kórokozóktól.
 • Eredendően az ép héjú tojásban nincs kórokozó, sőt, valójában sokkal kisebb eséllyel fertőz, mint bármilyen más, állati eredetű élelmiszer. Amíg a tojás védőrétege és héja ép, külső fertőzéstől sem kell tartani, így a szobahőmérséklet sem fog ártani a tojásnak. Szamos Miklós cukrászmester ajánlása szerint 5-12°C fokon, tompább végével felfelé, szárazon tisztított állapotban, papírtálcán tároljuk a tojást hűvös kamrában.
 • Ha mindenképpen mosott állapotban és a hűtőben akarjuk tárolni, akkor tegyük a hűtő legfelső polcára, hogy szem előtt maradjon, mivel pár napnál tovább így nem tartható el a tojás. A szárazon tisztított, de nem mosott tojás a hűtőgépben egy hónapig áll el íz- és állagvesztés, romlás nélkül.

Arról, hogy mit és hol javasolt tartani a hűtőgépben, egy korábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

Kenyér:

 • Főleg az extrém hőség miatt tárolják sokan hűtőgépben a kenyeret, ami helytelen.
 • A kenyér úgy finom, ha a héja ropogós, a bele pedig puha marad, a hűtőszekrényben azonban pont ennek az ellenkezője történik. A kenyér bele megkeményedik, a héja pedig magába szívja a hűtőgépben keringő hideg levegő nedvességtartalmát és megpuhul.
 • Ha szeretnénk ropogós kenyeret enni mindennap, vagy ruházzunk be egy megfelelő minőségű kenyértartóra, vagy szeletelve fagyasszuk le a kenyeret, ami így 2-3 hónapig is eltartható a hűtőgép fagyasztórekeszében.

Méz:

Sokan, attól tartva, hogy a melegben megromlik a méz, hűtőgépben tartják azt. Ami már csak azért is helytelen, mert egy jól záródó üvegben a méz romolhatatlan csodája a biológiának.

Semmiképp sem a hűtő a méz tárolásának legalkalmasabb helye, ugyanis az antioxidánsai tönkremennek a hidegben.
 • A méz antioxidánsai viszont nem, hogy nem szeretik a hideget, de teljesen tönkremennek a hidegben.
 • Emellett a méz elveszíti folyós állagát is, sokkal hamarabb kristályosodik, mint szobahőmérsékleten.
 • Ez pusztán esztétikai probléma, de azért fontos számunkra a selymesen csordogáló, aranyló méz.

Reméljük, hogy cikkünkkel hozzájárulhattunk ahhoz, hogy élelmiszereid minél tovább megőrizzék frissességüket… a hűtőn kívül is.