A konyhától a N.A.S.A. laborokig – hűtés kicsiben és nagyban

/ szeptember 20, 2018/ Hűtőszekrény

Olvasási idő: 3 perc

 

Amikor eljön az ideje az új hűtő és/vagy fagyasztó vásárlásának, a hétköznapi ember fejében valószínűleg nem fordul meg, hogy milyen nagy és változatos a hűtők és fagyasztók világa. Mindenkinek volt már szerencséje mobil fagylaltoshoz vagy cukrász hűtőpulthoz, de úgy igazán, teljes mélységéig valószínűleg senki sem gondolta még át, hogy milyen hűtők és fagyasztók szolgálják a jóléti társadalmakat.

Ebben a cikkben egy tartalmas és reményeink szerint érdekes hűtéstechnológiai utazásra invitálunk Téged a konyhától a N.A.S.A. laborokig.

 

Háztartásban használható „civil” hűtők

Ahogy azt említettük, az általános konyhai hűtők és fagyasztók csupán a jéghegy csúcsát képezik. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a személyes igényeink túlmutatnak ezen és kiderül, hogy a konyhai gépparkunk fajtáját és kapacitását meghaladó eszközre van szükségünk.

Hogyan bővítheted az otthonod és vendégeid kényelmét szolgáló gépparkodat?

 • A konyhaszekrénybe beépíthető általános hűtők és fagyasztók helyet takarítanak meg. Otthonod és konyhád hangulata, dizájnja is sokkal kellemesebbé válik például a munkapultba építhető fiókos hűtővel, mélyhűtővel.
 • Ha gyakran látod vendégül a barátaidat, munkatársaidat, a borhűtő, italhűtő, vagy akár egy komplett bárhűtő maximálisan  támogatni fogja az eseményt. Nem kell a hűtőben, fagyasztóban helyet csinálni, átcsoportosítani, ki- és bepakolni az üdítős palackokat, sörösdobozokat.
 • Ha igazán nagyban gondolkodsz, vagy a FIFA döntőre készülsz vendégül látni a barátaidat, a topra beállított, nagyképernyős UHD tévé mellett, a csapolóval felszerelt sörhűtővel és a jégkockagyártóval minden bizonnyal le fogod őket nyűgözni.
 • Ha kirándulást, kempingezést tervezel, a szivargyújtóról működtethető kompakt hűtőládák és -dobozok teszik majd kényelmesebbé az eseményt, melyek között olyan is akad, ami vállpánttal rendelkezik. Ezeknek a hűtő-fagyasztóládáknak saját, beépített akkumulátoruk van, így azzal sem kell vesződnöd, hogy az otthoni fagyasztódat jégakkuk tárolásával terheld. Ebből következik, hogy a túra vagy nyaralás alatt sem kell azon törnöd a fejed, hogyan hűtsd le a strandon az üdítőket, ha kiolvadt a jégakku.

A hűtéstechnológia során használt hűtők skálája igen széles. Egy cukrászpult hűtője például merőben eltér a háztartásban hűtőktől.

 

Ipari és kereskedelmi hűtők

Ha a céged profilja miatt van szükséged új hűtő- és fagyasztóegységekre, a vállalkozásod típusától függően számtalan különféle eszköz közül választhatsz.

 • A vendéglátó- és élelmiszeripari hűtőegységek nagyon gazdag választékban kaphatóak vagy egyedi igényre is rendelhetők.
 • Az átadóhűtő, a fagylaltos- és cukrászati hűtő alapértelmezett eszköz egy cukrászdában vagy étteremben.
 • Akár éttermet vezetsz, akár rendezvényszervezőként dolgozol, a feltét- és salátás hűtőpult, kiegészíti a gépparkodat, illetve a hűtött bankettkocsi is hosszútávú beruházás, ami mindenképpen megéri a befektetett pénzt.
 • Az alapanyagok frissességét hűtött munkaasztalok integrálásával tudod garantálni, valamint
 • a konyhai hulladékhűtő konténer használatáért még az ÁNTSZ-től is kapsz egy piros pontot.

Nemcsak annak a főnöknek kell gondolnia a hűtéstechnológiára, aki a vendéglátó- vagy élelmiszeriparban tevékenykedik. Bármilyen céget is vezetsz, az alkalmazottaid, beosztottaid sokkal produktívabbak, ha olyan fizetésen kívüli pro bono juttatásokkal gondoskodsz a kényelmükről, mint például:

 • Italhűtő,
 • Jégkockagyártó,
 • Adagolós ivóvízhűtő-tartály.

Kiemelten érvényesek ezek a „beállítások” akkor, ha az alkalmazottaid fizikai munkát végeznek; a védőitalról való gondoskodás nem holmi szeszélyes engedékenység, hanem egészségvédelmi előírás.

Gyógyszerészeti és laboratóriumi hűtők

Az egészségügy és a tudományos kutatás-fejlesztés sem nélkülözheti a hűtő-fagyasztó rendszereket. Az egészségügyi intézmények, valamint az IT-technológiától a részecskefizikán át az űrkutatásig bezárólag a tudományos kutató-laboratóriumok hőérzékeny, és sok esetben veszélyes mintákkal és alapanyagokkal dolgoznak. Az igény megteremtette a kínálatot is; olyan hermetikusan zárt hűtők és fagyasztók állnak a rendelkezésre, melyek robbanásbiztos belső térrel rendelkeznek, valamint beépített akkumulátorral.

A laboratóriumi hűtők már-már szinte NASA technológiával készülnek.

 

Ebben a szegmensben fontos a minták és alapanyagok mozgathatósága, amit az állítható magasságú, görgős lábú asztalra szerelt hűtő- és fagyasztóegységek integrálásával tud biztosítani a laboratórium. Azt, hogy a mikroprocesszoros vezérlés és a digitális kijelző alapértelmezett ezeknél a hűtőknél, nem a luxus diktálja, hanem a biztonság.

Ha érdekesnek találtad a cikket, olvass még a témában >>> Hűtőforradalmak – tévedések és találmányok nyomában.

 

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post