A konyhától a N.A.S.A. laborokig – hűtéstechnológia

/ szeptember 20, 2018/ Hűtőszekrény

 

Amikor eljön az ideje az új hűtő és/vagy fagyasztó vásárlásának, a hétköznapi ember fejében valószínűleg nem fordul meg, hogy milyen nagy és változatos a hűtők és fagyasztók világa. Mindenkinek volt már szerencséje mobil fagylaltoshoz vagy cukrász hűtőpulthoz, de úgy igazán, teljes mélységéig valószínűleg senki sem gondolta még át, hogy milyen hűtők és fagyasztók szolgálják a jóléti társadalmakat. Ebben a cikkben egy tartalmas és reményeink szerint érdekes hűtéstechnológia utazásra invitálunk Téged a konyhától a N.A.S.A. laborokig.

Hűtéstechncológia kicsiben

A háztartásban használható „civil” hűtők

Ahogy azt említettük, az általános konyhai hűtők és fagyasztók csupán a jéghegy csúcsát képezik. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a személyes igényeink túlmutatnak ezen és kiderül, hogy a konyhai gépparkunk fajtáját és kapacitását meghaladó eszközre van szükségünk.

Hogyan bővítheted az otthonod és vendégeid kényelmét szolgáló gépparkodat?

 • A konyhaszekrénybe beépíthető általános hűtők és fagyasztók helyet takarítanak meg. Otthonod és konyhád hangulata, dizájnja is sokkal kellemesebbé válik például a munkapultba építhető fiókos hűtővel, mélyhűtővel.
 • Ha gyakran látod vendégül a barátaidat, munkatársaidat, a borhűtő, italhűtő, vagy akár egy komplett bárhűtő maximálisan  támogatni fogja az eseményt. Nem kell a hűtőben, fagyasztóban helyet csinálni, átcsoportosítani, ki- és bepakolni az üdítős palackokat, sörösdobozokat.
 • Ha kirándulást, kempingezést tervezel, a szivargyújtóról működtethető kompakt hűtőládák és -dobozok teszik majd kényelmesebbé az eseményt, melyek között olyan is akad, ami vállpánttal rendelkezik. Ezeknek a hűtő-fagyasztóládáknak saját, beépített akkumulátoruk van, így azzal sem kell vesződnöd, hogy az otthoni fagyasztódat jégakkuk tárolásával terheld. Ebből következik, hogy a túra vagy nyaralás alatt sem kell azon törnöd a fejed, hogyan hűtsd le a strandon az üdítőket, ha kiolvadt a jégakku.
A hűtéstechnológia során használt hűtők skálája igen széles. Egy cukrászpult hűtője például merőben eltér a háztartásban hűtőktől.

Hűtéstechnológia nagyban

Ipari és kereskedelmi hűtők

Ha a céged profilja miatt van szükséged új hűtő- és fagyasztóegységekre, a vállalkozásod típusától függően számtalan különféle eszköz közül választhatsz.

 • A vendéglátó- és élelmiszeripari hűtőegységek nagyon gazdag választékban kaphatóak vagy egyedi igényre is rendelhetők.
 • Az átadóhűtő, a fagylaltos- és cukrászati hűtő alapértelmezett eszköz egy cukrászdában vagy étteremben.
 • Akár éttermet vezetsz, akár rendezvényszervezőként dolgozol, a feltét- és salátás hűtőpult, kiegészíti a gépparkodat, illetve a hűtött bankettkocsi is hosszútávú beruházás, ami mindenképpen megéri a befektetett pénzt.
 • Az alapanyagok frissességét hűtött munkaasztalok integrálásával tudod garantálni, valamint
 • a konyhai hulladékhűtő konténer használatáért még az ÁNTSZ-től is kapsz egy piros pontot.

A hűtéstechnológia, mint juttatás

Nemcsak annak a főnöknek kell gondolnia a hűtéstechnológia integrálásáról, aki a vendéglátó- vagy élelmiszeriparban tevékenykedik. Bármilyen céget is vezetsz, az alkalmazottaid, beosztottaid sokkal produktívabbak, ha olyan fizetésen kívüli pro bono juttatásokkal gondoskodsz a kényelmükről, mint például:

 • Italhűtő,
 • Jégkockagyártó,
 • Adagolós ivóvízhűtő-tartály.

Kiemelten érvényesek ezek a „beállítások” akkor, ha az alkalmazottaid fizikai munkát végeznek; a védőitalról való gondoskodás nem holmi szeszélyes engedékenység, hanem egészségvédelmi előírás.

Gyógyszerészeti és laboratóriumi hűtők

Az egészségügy és a tudományos kutatás-fejlesztés sem nélkülözheti a hűtéstechnológia rendszereit. Az egészségügyi intézmények, valamint az IT-technológiától a részecskefizikán át az űrkutatásig bezárólag a tudományos kutató-laboratóriumok hőérzékeny, és sok esetben veszélyes mintákkal és alapanyagokkal dolgoznak. Az igény megteremtette a kínálatot is; olyan hermetikusan zárt hűtők és fagyasztók állnak a rendelkezésre, melyek robbanásbiztos belső térrel rendelkeznek, valamint beépített akkumulátorral.

A laboratóriumi hűtők már-már szinte NASA-szintű hűtéstechnológia alkalmazásával készülnek.

Ebben a szegmensben fontos a minták és alapanyagok mozgathatósága, amit az állítható magasságú, görgős lábú asztalra szerelt hűtő- és fagyasztóegységek integrálásával tud biztosítani a laboratórium. Azt, hogy a mikroprocesszoros vezérlés és a digitális kijelző alapértelmezett ezeknél a hűtőknél, nem a luxus diktálja, hanem a biztonság.

Ha érdekesnek találtad a cikket, olvass még a témában >>> Hűtőforradalmak – tévedések és találmányok nyomában.