A hűtő otthoni karbantartása

/ szeptember 27, 2018/ Hűtőszekrény

Az, hogy a háztartási gépek kényelmesebbé teszik az életünket, nem kérdés. Egyrészt megkönnyítik a házimunkát, másrészt optimálisabb időgazdálkodást tesznek lehetővé számunkra. Energiafüggő „családtagjaink” között csak egy olyan van „akinek” a munkáját sehogyan sem tudjuk önerőből helyettesíteni, mégis, általában a legmostohább sors jut neki: a hűtőszekrény. A hűtő otthoni karbantartása rendszeres művelet kéne, hogy legyen. Cikkünkben ehhez adunk útmutatást.

A hűtő otthoni karbantartása – milyen szempontok alapján végezzük?

Egy mai, modern hűtőszekrény, amennyivel többet tud a „dédszüleinél”, annál érzékenyebb és igényesebb, éppen ezért, a rendszeres karbantartása nélkülözhetetlen a költséghatékony és hosszútávú működéshez.

Hőleadás:

 • Fontos, hogy a működés közben termelődő hő képes legyen távozni, ezért a kondenzátorrácsot rendszeresen portalanítani kell, mégpedig évente minimum kétszer,
 • Ha porszívót alkalmazunk, a kárpittisztításhoz használt kisebb kefés fejet csatlakoztassuk a csőhöz,
 • Puha sörtéjű ecsetet is használhatunk erre a célra,
 • A hőleadás alapfeltétele a levegő megfelelő áramlása, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig legyen elég hely a hűtőszekrény mögött (bizonyos típusoknál mellette) és alatt.
A hűtő otthoni karbantartása során fontos, hogy a hő távozhasson, ezért portalanítsd a kondenzátorrácsot és hagy elég helyet a hűtő mögött.

A hűtő vásárlása nem lehet ötlet-vezérelt cselekedet. Alaposan körül kell járni a témát, és ennek mentén meghatározni azt, hogy milyen hűtőt válasszunk. Ehhez nyújtunk segítséget a következő cikkünkkel >>> Hűtőgép vásárlás okosan: amire mindenképp oda kell figyelni.

Jól záródó ajtó:

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól záródik-e a hűtő ajtaja. Ehhez a klasszikus papírlapos teszt a legegyszerűbb megoldás:

 • Tegyünk egy papírlapot a hűtő ajtajához és úgy csukjuk be,
 • Ha a papírlap a helyén marad, nem csúszik, nem esik le, akkor a hűtő ajtaja jól záródik,
 • Ha igazán körültekintőek akarunk lenni, alul, középen és felül is teszteljük le, biztos, ami biztos.

Higiénia és leolvasztás:

A fagyasztótér állapota tökéletes indikátor a leolvasztás idejének meghatározásához: minél vastagabb a jégréteg, annál kisebb hatásfokkal és nagyobb energiafelhasználással működik a hűtő.

 • Ne hagyjunk romlott, lejárt szavatosságú élelmiszert a hűtőben,
 • Évente egyszer olvasszuk le, alaposan tisztítsuk ki és fertőtlenítsük a hűtőt,
 • A tisztításhoz és fertőtlenítéshez alkalmazzuk a hagyományos ecetes-vizes, vagy szódabikarbónás megoldást a kemikáliák, vegyszerek helyett,
 • A jegesedés-mentesítés a no-frost hűtők esetében sem mellőzhető; évente egyszer azokat is engedjük le és takarítsuk ki.

A leolvasztás a No-Frost hűtők esetében is szükségessé válhat! Olvasd el cikkünket a témában >>> Jégcsákány helyett – miért nem hűt a hűtő?

Olvadékvíz távozása:

Ellenőrizzük, hogy az olvadékvíz eltávozását biztosító nyílás nincs-e eltömődve. Ez azért fontos, mert a hűtő belsejébe elfolyó olvadékvíz rozsdásodást idéz elő, azt pedig egyetlen szerelő sem tudja érdemben kezelni.

Fontos, hogy a leolvadt víz megfelelően távozni tudjon, ezért mindig ellenőrizd, hogy a nyílás nincs-e eltömődve.

A hűtő otthoni karbantartása már csak a költséghatékonyság tekintetében is lényeges. Az elhanyagolt hűtő a pénztárcánkon bosszulja meg magát, mégpedig a jelentősen megnövekedett villanyszámlával. Arról nem is beszélve, hogy egy kevés idő és energia ráfordítása megmenthet bennünket a szükségtelen javíttatás, vagy esetleg egy újabb hűtő idő előtti vásárlásának költségeitől is.

Amennyiben bármilyen kérdése, vagy kételye merülne fel a témával kapcsolatban, hívja bizalommal szakértő kollégáinkat, akik folyamatosan állnak rendelkezésre.