5+1 tipp elavult laptopod felhasználására

/ október 4, 2018/ Laptop

 

Bármilyen új, és erős, és szupertrendi is a laptopod, pár év múlva már nem lesz az, sőt… egy 4-8 éves gép már elavultnak számít. Joggal vetődik fel a kérdés: mit lehet kezdeni egy régi laptoppal? Nem kell feltétlenül megszabadulni tőle, hiszen számos lehetőség nyílik arra, hogy más módon vedd hasznát a számítógépednek, mint „ifjúkorában”.

Tarts velünk, nézzük át együtt, hogy mit tudsz kezdeni a régi laptopoddal!

Csinálj belőle szervert!

Otthoni fájlmegosztó-szervernek az alacsony energiafelhasználású, elavult laptopok különösen alkalmasak.

A régi laptopod a szerverszoftver telepítése után NAS – Network Attached Storage- azaz hálózatra csatolt adattároló lesz, és a következő feladatokat látja el:

 • Fájlmegosztás,
 • Nagy mennyiségű adat tárolása,
 • Jogosultságkezelés,
 • Házi hálózaton belüli streamelés lehetősége,

Ha felszereld a számítógépet egy külső meghajtóval, vagy az optikai meghajtó helyére SSD-kártyát applikálsz, akár médiszerverként is funkcionálhat a régi laptopod.

Olvasd el a témához kapcsolódó korábbi cikkünket >>>

Tágítsd a komfortzónád – kösd hálózatba az okos tévéd!

Tanítsd vele a gyereket!

Az, hogy a srácoknak saját számítógépük van, nem újkeletű jelenség. Arra a célra, hogy megtanulják az alapvető számítógép használati ismereteket, egy kifutóban lévő, vagy régi laptop tökéletes eszköz. Ma már az is előfordul, hogy eleve olyan házifeladatot kapnak, amit számítógép nélkül nem is tudnak elkészíteni.

 

Egy elavult laptop kiválóan alkalmas arra, hogy tanítsd vele gyereked és el tudja rajta végezni a házifeladatát.

 

Célszerű hát, ha az irányításod, útmutatásod mellett sajátítják el azokat a számítógép kezeléséhez, használatához szükséges készségeket, melyeknek később nemcsak az iskolában, de a munkahelyükön is hasznát veszik:

 • Programok kezelése, telepítése, futtatása, törlése,
 • Adatbázis-készítés és kezelés,
 • Táblázatszerkesztés,
 • Dokumentációkezelés,
 • Levelezés, csatolmányok kezelése,
 • Felhőkezelés,
 • Projektmenedzsment rendszerek ismerete, és használata,
 • Videólejátszás, videószerkesztés,
 • Prezentációk elkészítése,
 • Képszerkesztés.

Babamonitor, biztonsági kamera, házi-videó

Talán különösen hangzik, hogy egy elavult laptopot babamonitorként is lehet használni, pedig ennél szebb és hasznosabb funkciót talán nem is tölthet be egy elavult laptop.

A beépített, vagy perifériaként a laptophoz integrált webkamerával azonban nemcsak abban lehetsz biztos, hogy a kisbabád nyugodtan alszik fent az emeleten.

 • Ha – mielőtt elmész otthonról-, a nappaliban helyezed el a laptopod, akkor biztonsági kameraként is használhatod, így otthonod biztonságát is kezedben tarthatod. Mindehhez csupán az iSpy-t, egy nyílt forráskódú szoftvert kell letöltened a gyártó oldaláról >>> ITT.
 • Ha éppen házibarkács videók készítéséből, kézműveskedésből, vagy egyéb, videóra rögzíthető és streamelhető tevékenységből szeretnél passzív jövedelemhez jutni, megteheted ezt anélkül, hogy felesleges kiadásokkal terheled magad. Az elavult laptopod ebben is partnered lehet. Csinálj egy uStream, vagy YouTube csatornát, töltsd fel a videóidat, készíts élő-felvételt, építsd fel a közösségedet.

 

Egy régi notebookot akár bébiőrzőként is használhatsz, így nem kell aggódnod akkor sem, ha épp nem vagy a szobában.

Modernizálás, feljavítás

A kifutóban lévő, régi laptopok – némi feljavítás után- még tökéletesen ellátják a funkciójukat. A témáról cikksorozatot indítottunk, melynek első két részét a következő linkekre kattintva érheted el:

Javítsd fel a laptopod teljesítményét – 1. rész

Javítsd fel a laptopod teljesítményét bővítéssel – A RAM-bővítés

Add el!

A használt, régi laptopok eladása ésszerű döntés, már csak gazdasági szempontból is. Az biztos, hogy nem fogod tudni behozni a vételi árának még az 50%-t sem, jó, ha a tizedéért elmegy. Ha azonban túl tudsz tekinteni a saját szempontjaidon, rájössz arra, hogy valójában az új- és még újabb konstrukciók iránti igény, egy öngerjesztő folyamattá alakítja az újratermelést.

Sok esetben maguk a gyártók tüntetik fel rossz színben alig pár éves konstrukcióikat, például pusztán azzal, hogy blokkolják a szoftverfrissítési lehetőségeket. Érthető ez is; el akarják adni az újabb modelleket. (Egyes elméletek szerint a beépített amortizáció része a konstrukcióknak, ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk és a gyártók üzleti etikáját sem áll szándékunkban megkérdőjelezni.)

Ez a jelenség leginkább az ún. gamer laptopok esetében harapózott el. A játékfejlesztés hihetetlenül gyorsan fejlődő IT-ágazat és bizony előfordulhat, hogy a vadonatúj géped a 1-2 év múlva már nem fogja tudni futtatni a csúcskategóriás játékaid következő részeit. Számos esetben eleve úgy dobják piacra a játékok folytatásait, hogy ahhoz már egy fejlettebb grafikus kártyára, vagy erősebb CPU-ra van szükség.

Azonban, ha számodra a környezettudatosságon túl a gazdasági szempont sem megvetendő, akkor hagyod kifutni az elavult laptopodat. Ha neked már nincs rá szükséged, eladod valakinek, akinek értéket jelent.

+1 tipp: Ajándékozd el…

…nálad szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkezőknek. Az a laptop, amire neked már nincs szükséged, más számára kiemelkedő értékkel bírhat. Meglehet, hogy éppen a te laptopoddal és támogatásoddal tud kitörni/továbblépni a célja felé.

 

Köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottál, reméljük, hogy hasznos és értékes információval szolgáltunk a számodra.