A Face ID beállítása és használata az iPhone XS-en – 1. rész

/ október 9, 2018/ Használati utasítás, Mobiltelefon

 

Megvetted már a legújabb iPhone XS-t? Szuper! Elmondhatod magadról, hogy tiéd a világ legelismertebb technológiai újításait jegyző Apple, prémiumkategóriás mobiltelefonja. 5000 milliárd művelet másodpercenként? Meg se kottyan a telefon 6 magos processzorának, 4 magos grafikus egységének és a 8 magos neurális feldolgozó egységnek, ami elengedhetetlen feltétele a gépi tanulásnak. Bizony, ez a formás telefon nem pusztán okos, de nagyon okos. Megtanul téged, az életed, a preferenciáidat.

A bemutató után számos portál lehozta, hogy mire képes. De hogyan kell használni? Ez már sokkal érdekesebb és praktikusabb információ! Az iPhone XS egyik legfontosabb tulajdonságáról, a Face ID rendszerről és annak beállításáról lesz szó ezúttal.

 

Mi is az a Face ID?

Az iPhone XS készülékek egyik banner funkciója az arcazonosító. A képernyő tetején elhelyezett apró hardver által előállított Face ID az emberi szem számára észlelhetetlen infravörös érzékelővel vizsgálja meg, hogy az a személy, aki engedélyezi a feloldást, jogosult-e egyáltalán a műveletre.

Az arcazonosító beállítása

Alapértelmezés szerint az iPhone XS az első alkalommal történő beállításakor megkérdezi, hogy szeretnéd-e használni az arcazonosítót. Ha számodra valamiért nem ez a megfelelő pillanat, ne aggódj. Később is bármikor megteheted. (Beállítások-> Arcazonosító-> Kód-> Set Up Face ID.)

Nézzük a folyamatot!

Az arc szkennelése

Gyors és egyszerű. Érintsd meg a Get Started feliratot, ezután megjelenik az arcod, ahogy azt az előlapi kamera látja. Ez az arcazonosításnak az egyetlen olyan lépése, ami a kamerát használja, minden más a már említett infravörös érzékelővel történik.

Az új iPhone XS-en is megtalálható a sci-fibe illő Face ID, vagyis az arcfelismerő rendszer. A Get Started gomb megnyomásával indul is a szkennelés kamerával, ezután pedig a rendszer már az infravörös érzékelőket használja.

 

Pozícionáld az arcod a megjelenő képkockába. Az érzékelő arcként azonosítja a képed, a négyzet körré szűkül, és olyan hangot fogsz hallani, mintha egy szuperszámítógép szkennelné az arcodat. A program megkér arra, hogy lassan fordítsd el a fejedet jobbra, majd balra. Így tudja teljes egészében feltérképezni a vonásaidat, a csak rád jellemző ismertetőjegyeidet.

Az alkalmazás kiválasztása

Most, hogy az arcazonosítót bekapcsoltad, kiválaszthatod, hogy melyik alkalmazással akarod használni. Alapértelmezetten az arcazonosító feloldja a telefont amikor közvetlenül a telefonra nézel, de ezen az alkalmazáson kívül az Apple Pay, iTunes és App Store, Safari accountjaid bármelyikét használhatod. Ezek jelszavát automatikusan kitölti a program, attól függően, hogy melyiket választottad. Harmadik féltől származó azonosító applikációt is választhatsz, de akár ki is kapcsolhatod ezeket és maradhatsz az iPhone Unlocknál.

A Face ID felodlja az Apple Pay, az iTunes, az App Store és a Safari accountjaidat is.

Kód a lelke mindennek

Miután bekapcsoltad az arcazonosítót, meg kell adnod egy egyedi kódot. Ez akkor nagyon hasznos funkció, ha hosszú ideig volt inaktív a telefonod, vagy nem sikerült az arcazonosítóval hitelesíteni a belépési szándékodat, mert például elfelejtetted levenni a napszemüveged. A Beállításoknál a Face ID&Passcode elemben érintsd meg a jelszó megváltoztatása opciót. Itt meg kell adnod egy új kódot, ehhez válaszd ki az Egyéni alfanumerikus kód lehetőséget. Ahhoz hogy ezt be tudd ütni, számbillentyű helyett a teljes billentyűzetkijelzést kell használnod. Valóban, kicsit több időt vesz igénybe, de az alfanumerikus kód használata nagyobb biztonságot ad, mint egy szimpla számsorozatból álló kód.

Hosszú távú anyagi védelem

Amellett, hogy a legújabb, csúcskategóriás telefonod virtuális védelméről gondoskodsz, nem árt, ha a fizikai behatásokat is szem előtt tartod. Ez alatt nem csak az iPhone XS szériával kompatibilis védőtok beszerzését értjük.

Már a vásárláskor vedd számításba, hogy milyen kockázatoknak lehet kitéve és hogy a kalkulált, valamint az előre nem látható körülmények milyen léptékű anyagi veszteséggel járnak. Baleseti garanciával a mobiltelefonod, mint hosszú távú befektetésed biztonságáról gondoskodhatsz. Tájékozódj Baleseti Garancia-kalkulátorunk használatával, vagy hívd munkatársunkat a lehetőségeid felméréséhez!

Tarts velünk a cikk következő részében is, ahol megmutatjuk, hogyan tudod használni az iPhone XS arcfelismerő funkcióját!