Tippek és trükkök Chromecast használatához – 1 rész.

/ október 18, 2018/ Laptop, Okoseszközök, TV

 

Korábban már több cikkünkben is említést tettünk a Google tévéokosító „kütyüjéről”, a Chromecast-ről. Ezúttal nem csak érintjük a témát, de alaposan ki is bontjuk! A Chromecast a kevésbé okos tévékkel rendelkezők számára is utat nyit a streamelés birodalmába, ám az eszköz ennél jóval többet tud. Számos egyéb hasznos funkciót kínál, de a Spotify és a Netflix bűvöletében ezeket rendszerint figyelmen kívül hagyják a felhasználók.

Most induló cikksorozatunkban csokorba szedtük ezeket a funkciókat, hogy Te teljes egészében élvezhesd a Chromecast nyújtotta előnyöket! Tarts hát velünk!

 

Mielőtt belevágnánk a tippek és trükkök ismertetésébe, fussuk át együtt a Chromecast beállításának lépéseit.

Chromecast beállítása

Már két éve, hogy a Google elindította a tévéokosító böngészős támogatását; természetesen a Google saját, Chrome böngészőjéről van szó. A Google Cast bővítmény lehetővé teszi, hogy a tévédre “átlődd” a számítógépen megjelenő tartalmat, a böngésző pedig automatikusan szabályozza a képminőséget és a felbontást. (Természetesen a sávszélesség függvényében.) Használatához elég egy jobb kattintás a számítógép kijelzőjén.

A Chromecast ugyan tévéokosító, de a használatához azért pár, alapvető eszközre szükség van:

 • Televízió – nem baj, ha nem okos, de rendelkezzen:
  • HDMI bemenettel,
  • Wifi-hozzáféréssel vagy ethernet hálózati csatlakozóaljzattal.
  • USB porttal.
 • Számítógép, okostelefon – pl. iPhone-, vagy tablet:
  • Telepített Google Home alkalmazás,
  • Google Chrome böngésző (min. 51-es verzió; ezen már alapértelmezetten fut a Google Cast bővítmény).

 

A ChromeCast bővítmény segítségével a PC-d vagy a telefonod kijelzőjén megjelenő tartalmat átlőheted akár a tévédre is.

 

Ha minden a rendelkezésedre áll, megkezdheted a Chromecast beállítását:

 • Győződj meg róla, hogy mindkét eszköz látható-e ugyanazon a hálózaton.
 • Csatlakoztasd a Chromecast-et a tévékészülék HDMI portjához, majd keresd a számítógépen vagy mobileszközön a Chromecast beállítási oldalt, a Google Home applikációban.
 • Nyisd meg a Google Home alkalmazást, > További beállítások- fül> a TV és hangszórók- fül> megjelenik a csatlakoztatott eszközök listája.
 • A Chromecast Google Home-hoz való kapcsolódáshoz egyszerűen csak érintsd meg, vagy kattints a + szimbólumra a kijelző alján.

Megjegyzés: Ha a wifi-hálózathoz történő csatlakoztatás után a rendszer még mindig nem látja a Chromecast-et, előfordulhat, hogy módosítanod kell a router beállításait!

 

Használj ethernet adaptert!

A Chromecast Ultrával ellentétben a szabványos Chromecast nem rendelkezik ethernet porttal, de ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnod az internet csatlakozásért folytatott harcot! Eredeti, kompatibilis ethernet adaptert közvetlenül a Google-tól vásárolhatsz. Az adaptert a fali aljzatba dugod, majd a Chromecast USB-portjához csatlakoztatod. Az adapter áthidalja a gyenge wifi okozta problémákat, ezzel garantálja számodra a vezetékes internetkapcsolat megbízhatóságát.

 

Végeztél az első lépésekkel?

Íme a tippek és trükkök tárháza:

 

Tükrözd androidos telefonodat a Chromecast használatával!

A vertikális integráció rajongói értékelni fogják, hogy az androidos eszközök tartalma Chromecast használatával tükrözhető a tévére. A szolgáltatás az Android OS 4.4.2 vagy újabb verziójú androidos eszközökön futtatható. A tükrözés elindításához egyszerűen csatlakoztasd androidos készüléked a wifire, majd:

 • Nyisd meg a Google Cast alkalmazást,
 • Érintsd meg a navigációs fiókot a bal felső sarokban,
 • Kattints a „Cast Screen” gombra,
 • Válaszd ki a Chromecast-et és állítsd be.

Immár, a telefonodon aktuálisan megjelenő információt láthatod a tévéden is.

 

A Chromecast képes arra, hogy tükrözze az okostelefonod tartalmát. Így a telefodon megjelenő tartalmat már az okostévén is láthatod.

3D virtuális valóság

Van 3D tévéd? Szuper! A Chromecast segítségével az androidos telefonod tartalmát is megtekintheted rajta, természetesen 3D-ben!

 • Aktiváld az SBS-módot a 3D tévén; ezt általában a televízió ‘Beállítások’ menüjében találod.
 • Töltsd le a Google Freemium alkalmazást az okostelefonodra, majd indítsd el.
 • Tükrözd az okostelefon tartalmát a televíziókészülékhez, ahogy azt az előző pontban írtuk.
 • Dőlj hátra, tedd fel a 3D szemüveget és élvezd a virtuális térhatást!

 

Google Dia

Vannak olyan fotóid, amiket szeretnél diavetítés formájában megmutatni a családodnak, barátaidnak? Részletesen dokumentáltad a gyerek első lépéseit, az első önálló biciklizést, a bravúros gólokat vagy az aquaparkos élményeket? A személytelen tartalommegosztás helyett meg akarod mutatni a családnak mindezt egy kellemes, közösen elköltött vasárnapi ebéd után? Mennyivel élvezetesebb mindezt egy vetítés formájában megosztani ahelyett, hogy a mobiltelefont vagy tabletet járatjátok kézről-kézre! Oszd meg a mobileszközöd fotóit a Google Diák opcióval, készíts prezentációt, majd a Chromecast-en keresztül továbbítsd a tévédre.

 

Videók közvetítése

Bár a Chromecast nem úgy működik, mint az Apple TV vagy a Roku, de a számítógépen vagy a házi hálózaton tárolt videókat is átviheted, ha a Chrome támogatja a fájltípust.

 • Chrome böngészője alatt nyiss egy új lapot.
 • Egyidejűleg nyomd meg a CTRL + O gombokat.
 • Keresd meg és válaszd ki a számítógépedről lejátszani kívánt videót.
 • Ez lehetőséget ad arra, hogy a laptop, asztali gép vagy házi hálózat merevlemezein, vagy egy csatlakoztatott külső meghajtón tárolt videókat a tévén is lejátszhasd.

Ha a Chrome böngésző nem támogatja a videód fájltípusát, akkor sincs veszve semmi! Mit tehetsz ilyenkor? Erre mutatunk megoldást a következő részben, valamint azt is megmutatjuk, hogyan tudja támogatni a Chromecast a mozgásvezérlős játékokat, továbbá kitérünk rá, hogyan dobhatod fel vele egy üzleti út során a szállodai szoba  magányát.

Ne feledd, minden okos eszközöd, legyen az tévé, laptop, vagy tévéokosító, csak akkor tud gondoskodni a szórakoztatásodról és arról, hogy a nagyvilág pulzusán tarthasd az ujjad, ha te is körültekintően gondoskodsz annak védelméről. A vásárlói gondoskodás kiterjesztett garancia és/vagy baleseti garancia formájában teszi számodra lehetővé, hogy az okos eszköz vásárlása valóban felelős döntés legyen.

Térképezd fel lehetőségeidet, használd a Business Box kalkulátorát! >>> Vásárlói gondoskodás