Hogyan válassz robotporszívót – igények és szempontok

/ október 23, 2018/ Robotporszívó

 

Képzeld el, hogy egy fárasztó nap után hazaérsz és szembesülsz azzal, hogy a takarítás halogatása hova nőtte ki magát. Te pedig egyszerűen csak ledőlsz a kanapéra egy jó könyvvel, vagy bekapcsolod a tévét és megnézel pár részt a kedvenc sorozatodból. Kellemes gondolat!

Miért ne történhetne valóban így? Bár a valóság ennél egy kicsit árnyaltabb, de ha ésszerűen választottál partnert a takarításhoz, mégpedig egy robotporszívó “személyében”, akkor valami hasonlót érezhetsz. Mivel nem könnyű eldönteni, hogy milyen robotporszívót válasszunk, hogy az valóban tökéletesen kiszolgálja az igényeinket, összeállítottunk egy vásárlási segédletet.

 

A választás szempontjai

Az alapgépektől a smart funkciós okosporszívókig igen bő a választék, de ahány ház, annyi szokás, mint tudjuk. Az eltérő életkörülmények és igények megmutatkoznak a háztartásunkon is, ennek megfelelően a gyártók a különböző igényeknek megfelelően állították össze a konstrukcióikat.

Azt, hogy milyen robotporszívót veszünk, leginkább a következő szempontok alapján kell meghatároznunk:

Mekkora a ház, lakás mérete

A porszívózás hajnalán 20 négyzetméterenként “pihentettük” a porszívót, azaz szobáról-szobára haladva tíz-tizenöt percet, vagy még többet vártunk arra, hogy a túlmelegedett motor újra működési hőmérsékletre hűljön. A porszívó hatékonyságának ugyanis semmi köze a motorteljesítményhez; a megmozgatott levegő-mennyiség és a légáramlás függvénye. A légáramlás emellett a motor túlmelegedésének megakadályozásához is szükséges. A hagyományos porszívók esetében a rendszeresen eltömődő porzsák miatt csökkenő szívóteljesítmény kompenzálásához és a levegőáramlás biztosításához volt szükség az egyre nagyobb elektromos teljesítményre, melyet 2014-ben 1600 wattban maximalizáltak, a szívóteljesítményt pedig 500 wattban.

A csúcsmodell robotporszívók 30-36 wattos teljesítménye első ránézésre tehát, eltörpül elődeiké előtt. Azonban a robotporszívók esetében sem a teljesítmény a mérvadó, sokkal inkább a speciális keferendszer, és a többszörös takarítás.

A speciális keferendszer: a bivalyerős porszívók előtti korokban a szőnyegporolás nehézkes és fárasztó feladat volt, ennek emlékét őrzik a szőnyegporoló-állványok. A hatalmas motorteljesítmény azonban megadta a tökéletes takarítás illúzióját, az állványok árván maradtak, a szőnyegek pedig évtizedek porát őrzik a rostok között. A hagyományos porszívókkal ellentétben a robotporszívók speciális keferendszerrel rendelkeznek, melyek nem csupán felszívják a port, hanem kikefélik és ki is porolják azt, így a szőnyeg mélyebb szerkezetéből is képesek eltávolítani a szennyeződést.

 

A hagyományos porszívókkal ellentétben robotporszívók olyan speciális keferendszerrel rendelkeznek, amelyek a szőnyeg belsejébe is képesek behatolni, eltávolítva így a sok évtizedes port.

 

A többszörös takarítás: egy hagyományos porszívóval a saját erőnket és energiánkat használjuk egy adott terület takarításához. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy hetente egyszer 2-5 alkalommal végighúzogatjuk a porszívófejet a padló vagy szőnyeg egy részén és haladunk tovább. A robotporszívó azonban sokkal alaposabb nálunk. Egyrészt a szőnyegek mélyebb rétegeit is megtisztítják, másrészt akár hetente többször is igénybevehetjük “őket”. Sem időt, sem energiát nem veszítünk eközben, a lakásunk pedig sokkal tisztább és élhetőbb környezetté válik.

Néhány robotporszívó, mint például az Eufy RoboVac 11, jobban jeleskedik a kisebb léptékű belterek, panel- és társasházi lakások, kisebb családi házak takarításában, míg a Samsung Powerbot R7070-es modellek, melyek méretesebb porgyűjtő-tartállyal rendelkeznek, akár 2000 négyzetméteres területekkel is megbirkóznak.

 

Mekkora a robotporszívó mérete

Hagyományos esetben a porszívózáskor elkerülhetetlen a hajolgatás, a bútorok tologatása, hiszen a porszívó feje beleütközik a bútorok aljába, peremébe, ami hosszú távon a berendezési tárgyaink rongálódásával jár. Ezt megelőzendő, azt is figyelembe kell venni tehát, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a takarításhoz. A Dyson 360 Eye, több mint 10 cm magas, így nem fér be mindenhova, ellenben a kisebb, 7,5 cm magas Shark Ion Robot könnyebben navigál a szűk helyeken.

Milyen a padlóburkolat

A legtöbb modell mind a szőnyegen, mind a keményebb felületeken jó hatásfokkal működik, de azért itt is mutatkoznak eltérések.

  • A Neato Botvac Connected érzékelői gyorsan alkalmazkodnak a felszíni változásokhoz: amikor szőnyeget érzékel, visszahúzza a kemény padlófelület tisztítására alkalmas keféket.
  • A szőnyeg, dekorációs funkcióján túl hasznos kiegészítője is az adott helyiségnek, hiszen szigetel. Lehet padlószőnyeg, perzsaszőnyeg, rövid- vagy hosszúszálú, rojtos és még sorolhatnánk. A robotporszívó azonban nem minden szőnyeggel olyan „barátságos”. Ha kedveljük a rojtos, vagy hosszúszálú szőnyegeket, ne az alacsonyabb magasságú robotporszívók közül válasszunk, mert azok előszeretettel csípik be a rojtokat, szálakat.
  • Keményfa padlóhoz az Eufy Robovac 11 robotporszívót ajánljuk, ha azonban csempe, padlólap vagy PVC- burkolatú a lakás, az ésszerű választás egy olyan padlótisztító robot, amit kifejezetten nedves takarításra terveztek. Ilyen például az iRobot Braava, ami száraz és nedves mikroszálas kendőket egyaránt használ a csempézett vagy linóleumos felület megtisztításához.

 

Házikedvenc a lakásban

Aki kisállatot tart a lakásban, tisztában van azzal, hogy az állatok szőre hullik. A szőr eltávolítása pedig időigényes, hiszen a hagyományos módszerek nem mindig célravezetőek. Ha azt hisszük, hogy minden robotporszívó alkalmas erre a célra, talán nem is tévedhetnénk nagyobbat. Szőrös házikedvenc mellé olyan robotporszívót vegyünk, ami valóban megbirkózik a feladattal.

  • A Samsung Powerbot R7070, a Neato Botvac Connected és az iLife V3s könnyedén távolítja el a levedlett szőrt és az emberi hajat is. A laborteszteken ez a három modell bizonyult a legmegbízhatóbbnak e tekintetben.

 

A robotporszívó kiválasztása esetén arra is figyelni kell, ha háziállatot tartunk otthon, ugyanis nem mindegyik porszívó képes arra, hogy eltüntesse a macskánk vagy épp a kutyánk szőrét. Állatbarát porszívók a Samsung Powerbot R7070, a Neato Botvac Connected és az iLife V3s. Ezek könnyen eltávolítják a szőrt és az emberi hajat is.

 

  • Állattartók és/vagy allergiában szenvedők számára az úgynevezett HEPA filterrel rendelkező porszívó elengedhetetlen tartozéka a háztartásnak. A HEPA filter segít eltávolítani az allergéneket, legyenek azok poratkák, állati eredetű allergének, vagy a szellőztetéskor a lakásba áramló fű-, fa-, virágpollenek.
  • A HEPA filter akár a 0,3 mikron átmérőjű részecskéket is megköti, ami nem csoda, hiszen eredendően radioaktív szennyeződés kiszűrésére tervezték.

 

Okosotthonba okosporszívót

Az internet nemcsak ember és ember, de ember és gép között is kapcsolatot teremt az okos alkalmazásokon és eszközökön keresztül. Azt már megszoktuk, hogy az okostelefonunkra, tabletünkre különböző alkalmazásokat töltünk le, de az már a Smart Home, azaz az Okos otthon jövőbelátó vízióját vetíti előre, hogy a háztartási eszközeinkkel is kommunikálhatunk,  akár távolról is.

Az egy hálózatba kötött elektronika nem merül ki a médiaszerver, az okostévé és a streaming lehetőségeiben. Egy olyan világban, ahol a hűtőszekrény képes „bevásárolni” és étrendváltoztatást javasolni a tulajdonosának, nem olyan meglepő, ha a robotporszívó kiválasztásának szempontjai között a felhasználói élmény, mint funkció, kiemelt jelentőséggel bír.

A robotporszívók alkalmazásai az Amazon Alexa vagy a Google Asszisztens integrációját teszik lehetővé. Az iRobot Roomba 980, a Neato Botvac Connected vagy a Samsung Powerbot R7070 mindegyike kínál társalkalmazást, ám az alkalmazások jellemzői különbözőek lehetnek.

Ütemezhető például a napi rendszeresség a Shark Ion Robot esetében, de például a Neato kompatibilis alkalmazás a teljes útvonaltervezést is felkínálja, sőt, akár a mobiltelefonunk segítségével meg is nézhetjük, hogy hol tart a takarításban a porszívónk.

 

Az akkumulátor élettartama

Egy kis alapterületű lakás/ház esetében az akkumulátoridő nem feltétlen szempont a választásnál, hiszen átlagosan másfél órát képes futni a robotporszívó, egyes csúcsmodellek pedig akár két órát is bírnak újratöltés nélkül.

Nagy alapterületű lakás esetén azonban célszerű olyan modellt választani, ami visszatér a bázisára, feltölti magát, majd ott folytatja a takarítást, ahol abbahagyta.

 

Költségvetési szempontok

A robotporszívók esetében nem puszta sztereotípia a többet fizetsz-többet kapsz elv. A drágább modellek több funkciót és teljesebb felhasználói élményt nyújtanak a kedvezőbb ár-érték arányú robotporszívóknál.

Mielőtt lemondanánk ezeknek a csúcstechnológiás porszívónak a megvásárlásáról a befektetett költség mértéke miatt, gondoljuk át, hogy egy hagyományos porszívóhoz képest mit is kapunk még a pénzünkért.

  • A robotporszívó időt takarít meg? – Igen!
  • Kényelmesebbé teszi az életünket? – Igen!
  • Egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb általa az otthonunk tisztán tartása? – Igen!
  • Segítségével szórakoztató formában taníthatjuk meg a gyerekeket arra, hogy maguk gondoskodjanak a szobájuk tisztaságáról? – Igen!

Átgondolt választást igényel, de garantáltan megéri ezeknek a kis háztartási robotoknak az igénybevétele. Reméljük, hogy cikkünk segítségével könnyebb lesz kiválasztani a legtökéletesebb robotporszívót.