Tippek és trükkök Chromecast használatához – 2. rész

/ október 25, 2018/ Használati utasítás, TV

 

Cikksorozatunk első részében bemutattuk, hogyan kell beállítani a Chromecast „tévéokosítót”, valamint elkezdtük annak ismertetését, hogy milyen lehetőségeket rejt még magában ez az eszköz. A további lehetőségek feltárásával szeretnénk támogatni abban, hogy felfedezd: van élet a Netflixen túl. Tarts hát velünk újra, hiszen ez az apró szerkezet számos módon lehet a hasznodra.

 

Médiaszerver futtatása Chromecasten keresztül

Előző cikkünk végén beszéltünk arról, hogy a számítógépen vagy a házi hálózaton tárolt videókat is átviheted a tévékészülékre, ha a Chrome támogatja a fájltípust. A varázsszó ezúttal a fájltípus. Mivel a Chrome nem tudja lejátszani az összes lehetséges videófájl-típust, harmadik féltől származó alkalmazásra lesz szükséged.

Itt jön be a képbe a Plex Media Server alkalmazás, ami képes átalakítani egy videót egy másik formátumra, így a Chromecast-re optimalizált videók nem fognak pufferelni vagy késni.

A Plex DLNA technológia segítségével kommunikál a helyi hálózaton, ezért győződj meg arról, hogy azonos router-re kapcsolódik-e a tévé és a számítógép is (ethernet vagy wireless csatlakozás).

Okostelefonon lényegében ugyanazok a beállítási lépések, mint desktopon vagy laptopon, ezért nem részletezzük azt külön.

 

A Chrome nem tudja lejátszani az összes videófáj-típust, így szükséged lehet a Plex Media Server nevű alkalmazásra. A szolgáltatás segítségével a videók nem fognak késni és pufferelni, így akadálytalan lesz a lejátszás.

Kövesd a következő lépéseket:

Ellenőrizd, hogy a Plex képes-e kommunikálni a Chromecast-el:

 • Chromecast beállítása: írd be a chrome://cast URL-t a Google Chrome böngészőbe, és nézd át a megjelenő készülékek listáját.
 • Plex beállítása: ha az eszköz nincs megfelelően konfigurálva, akkor írd be a chrome://cast URL-t a Chrome-böngészőbe majd a Ready to cast helyett a Click to set up opcióra kattints.
 • Miután a Chromecast kommunikál a számítógéppel, erősítsd meg a kódot a tv-készülékén. Ha a kód megegyezik, kattints a Tovább gombra.
 • Ha egynél több Chromecast van a tulajdonodban, nevezd el azt, amelyiket használod.
 • Töltsd ki a vezeték nélküli hálózat adatait.

Most a Plex kiszolgálónak képesnek kell lennie arra, hogy kommunikáljon a Chromecast-tel.

Optimalizáld a Plex szervert a Chromecast-hez az igényeidnek megfelelően:

Az általános konfigurációhoz két módosítást kell végrehajtanod annak érdekében, hogy csökkentsd a Chromecast eszközön futó fájlok méretét.

 • Nyisd meg a Plex webes ügysegédet, kattints a Beállítások menüpontra.
 • Görgess lefelé, kattints a Transcoder menüpontra.
 • Módosítsd az általános Transcoder minőségi beállításokat a nagyobb sebességű kódolás előnyben részesítéséhez.
 • Görgess lefelé, állítsd be a Háttér átkódolását közepes vagy magasabb értékre. Ez a beállítás csökkenti a stream fájl méretét, és felszámolja a kis sávszélesség okozta streaming hibákat.
 • Mentsd el a beállításokat és térj vissza a Plex könyvtárába.

Könyvtár létrehozása:

 • Hozz létre mappákat az alapján, hogy milyen típusú médiaelemeket tartalmazzon.
 • Kattints a multimédiás fájlokat tartalmazó (képek, videók, zenék, stb.) számítógépeden/mobileszközödön tárolt mappára.
 • A Plex ekkor a kiválasztott mappa minden multimédiás tartalmát átnézi, majd hozzáadja a könyvtár mappáihoz azokat, amelyek az adott mappa tulajdonságainak megfelelnek.
 • Tetszőleges számú mappát adhatsz hozzá a könyvtáradhoz.
 • A Plex folyamatosan ellenőrzi az tartalmakat a számítógépen/mobileszközön megjelölt mappákban, és hozzá is adja a könyvtárhoz az új médiaelemeket, valamint eltávolítja a törölteket.

Ezek után Neked csupán annyi a dolgod, hogy kiválasztod azt a médiaelemet, amit a Chromecast segítségével a tévéden meg akarsz tekinteni.

 

Ahhoz, hogy a tévéd, mint óriás kijelző maximális támogatást nyújtson számodra, gondoskodj arról, hogy erre a teljes élettartamában képes legyen. A Business Box vásárlói gondoskodás szolgáltatásának keretében a javítási asszisztencia és a kiterjesztett garancia mellett a baleseti garancia áll rendelkezésedre, mint lehetőség.

A Chromecast használata a szállodai szobában

A szálloda által nyújtott televíziós szolgáltatás nem feltétlenül elégíti ki a vendégek igényeit, de a Chromecast hordozható wifi hozzáférési ponttal lehetővé teszi, hogy feldobd a szállodai estéket.

 

A Chromecast wifi hotspottal lehetővé teszi, hogy akár a szállodában is tudd használni az alkalmazást. Egyszerűen csatlakoztasd a Chromecastet a szálloda tévéjéhez és kapcsold be a mobil wifit. Ezután csatlakoztathatod is a hordozható kütyüdet a vezeték nélküli hálózathoz.

 • Javasoljuk, hogy vigyél magaddal egy hordozható wireless hotspotot, mert a szállodák wifi-hálózatán elég sokszor lassú a streaming, nem is beszélve arról, hogy a szolgáltatás igénybevételéért gyakran felárat számolnak fel.
 • Csatlakoztasd a Chromecastod a szállodaszoba tévéjéhez.
 • Kapcsold be a mobil wifid.
 • Csatlakoztasd a Chromecastot és a mobileszközödet/laptopod a vezeték nélküli hálózathoz.

A szinkronizálás után már képes leszel bármilyen tartalmat közvetíteni a szállodai televízióhoz, pontosan úgy, mintha otthon tennéd ugyanezt.

Megjegyzés:

 • A telefon mobil hotspotként működik, de szem előtt tartja az adatkorlátaidat – a Chromecast tehát gyorsan „felfalhatja” a rendelkezésedre álló adatmennyiséget.
 • Néhány hotel a tévékészülékek HDMI bemenetét zárolás alá helyezi, korlátozva ezzel a harmadik féltől származó eszközök használatát.

A Chromecast tévéokosító valóban nagyszerű találmány, azonban tévé vagy mobileszköz nélkül önmagában csak egy USB-eszköz. Ahhoz, hogy valóban sokáig élvezhesd az előnyeit, elsősorban a tévéd és a mobileszközöd biztonságáról kell gondoskodnod. Nézz utána annak, hogy a vásárlói gondoskodás milyen lehetőségeket ad a kezedbe, kalkulátorunk segítségével részletesebb képet kaphatsz az opcióidról.

Ilyen esetben azt javasoljuk, hogy hagyd ott a szállodaszoba magányát és inkább fedezd fel a várost, vagy ülj be egy pubba, vagy más szórakozóhelyre a barátaiddal.

Hiszen tévét nézni, játszani, otthon is tudsz.