Hogyan lehet a tévéd hangminősége a legjobb?

/ október 30, 2018/ TV

 

A televíziók képminőségének a színvonala drámai mértékben megnőtt az utóbbi években, ám a jó hangminőség létrehozása még mindig problémákba ütközik. Természetesen minden tévé rendelkezik saját, beépített hangrendszerrel, az LCD és OLED televíziók esetében azonban a probléma nemcsak az, hogy hogyan illeszthetők a külső hangsugárzók, hanem hogy a hang minősége megfelel-e az elvárásainknak.

Cikkünkben a hangrendszerek, ezen belül is a külső hangrendszerek integrálási lehetőségeinek járunk utána. Tarts velünk!

Belső hangrendszerek

Egyes gyártók már tettek erőfeszítéseket a televíziók belső hangrendszereinek feljavítására. A hangzást támogató funkciók – pl. DTS Studio Sound, a Virtual Surround, a Dialog Enhancement és a Volume Leveling- meglétét még a televízió kiválasztásakor ellenőrizd, még a vásárlás előtt.

Érdekesség: A Sony innovatív Acoustic Surface technológiát alkalmaz az OLED készülékeiben. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy nem külső hangrendszerből vagy állványba épített hangsugárzóból érkezik a hang, hanem a televízió hátlapjára gyárilag felszerelt úgynevezett Actuator-panelből. Az Actuator-panel az általa létrehozott hang és a képernyőn megjelenő tartalom pontosabb térbeli társítását teszi lehetővé.

Segítségre van szükséged a választáshoz? – Mi támogatunk a döntésedben: olvasd el cikkünket a témában!

A tévé csatlakoztatása külső hangrendszerhez

A televízió belső hangszóróinál lényegesen jobb alternatívát kínál egy hangrendszerhez való csatlakoztatás. Ehhez, a tévé márkájától és modelljétől függően négy lehetőség közül választhatsz. Antennán, kábelen, okos tévé esetében áramforrásokon keresztül történő, vagy integrált külső hangrendszerhez való csatlakozással.

 

Mindenki szeretne, ha tévéjének hanghatása a lehető legjobb lenne. Ezt négyféle módon is megtehetjük, a tévénktől függetlenül: az egyik legjobb megoldás, ha tévéhez külső hangrendszert integrálunk, de lehetséges antennán, kábelen és külső áramforrásokon keresztül történő csatlakozás.

 

MEGJEGYZÉS:

Az alábbi opciók használatakor be kell lépned a tévéd Beállítások menüjébe és aktiválnod kell a televízió hangkimeneti funkcióit:

 • a hangkimenet belsőről külsőre történő átkapcsolását,
 • a használni kívánt speciális funkció aktiválását.

RCA csatlakozások

A tévé hangélmény-javításának legegyszerűbb módja a televízió analóg sztereó kimeneteinek – más néven RCA kimeneteknek- csatlakoztatása a rendelkezésre álló külső audio rendszerhez.

Íme, néhány tipp:

 • Csatlakoztasd a kábeleket a tévé analóg hangkimenetéből a külső hangrendszer – házimozi-rendszer, a sztereó vevőkészülék, vagy hangszóró- megfelelő hangbemenetére. Ritkán, de előfordulhat, hogy a tévékészüléket nem lehet szabványos hangszórókhoz csatlakoztatni.
 • Az RCA-csatlakozó kimenetek kétcsatornás sztereó hangot küldnek a tévéről a külső hangrendszerre.
 • Ha ezt a kapcsolódási lehetőséget egy hangsávval használod, ellenőrizd, hogy van-e a hangzónának bármilyen hangnövelő képessége – például virtuális térhangzás-, ami kibővítheti a hangszínt.
 • Ha házimozi-rendszerhez csatlakozol, ellenőrizd a további hangbeállításokat, például, hogy van-e Dolby Prologic II vagy IIx a készüléken. Ha van, akkor továbbra is képes lesz surround hangélményt biztosítani.
 • Néhány tévén az RCA hangkimeneti csatlakozások helyett mini-jack (3,5 mm) kimenetek találhatóak. Ebben az esetben olyan RCA-adapterkábelt használj, amin van sztereó mini-jack csatlakozó is.

MEGJEGYZÉS:

Hangsúlyozzuk, hogy sok új televíziónál az RCA vagy 3,5 mm-es analóg csatlakozások már nem állnak rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy ha új tévét vásárolsz és az audio rendszered csak analóg hangbemenetekkel rendelkezik, meg kell győződnöd arról, hogy a megvásárolni kívánt tévének ténylegesen van-e analóg hangkimeneti opciója.

Ha nem rendelkezik vele, akkor be kell ruháznod egy új audiorendszerbe, amely a következő két szakaszban tárgyalt digitális optikai hang és/vagy HDMI-ARC csatlakozási lehetőségeket biztosítja.

Digitális optikai csatlakozások

OPT

 • A tévékészülékek hangjának külső hangrendszerre történő küldésére az optikai digitális audiokimenet (OPT-kimenet) használata a legmegfelelőbb.
 • Csatlakoztasd a digitális optikai kimenetet a hangsugárzó vagy házimozi-rendszer megfelelő digitális optikai bemenetén (csakúgy, mint az RCA-csatlakozási opciónál).
 • Márkától és modelltől függően ez az opció nemcsak kétcsatornás sztereó jelet ad, hanem 2 vagy 5.1 csatornás audio jelet is biztosít, amit a házimozi-rendszer megfelelően dekódol. (Egyre több tévéműsort sugároznak 2 vagy 5.1 Dolby Digital rendszerben, valamint DTS 2.0 + kódolással.)

 

Szeretnéd tudni, hogy melyik kábel, adapter csatlakozó, egyéb “kütyü” mire való? – Olvasd el a témáról írt cikkünket!

HDMI-ARC

 • A televízió digitális audio-hozzáférésének másik módja az Audio Return Channel (HDMI-ARC). Ezt az opciót HDMI-csatlakozással rendelkező HDMI-ARC feliratú televízió esetében tudod kihasználni.
 • A HDMI-ARC funkció lehetővé teszi a tévéről származó audio jel átvitelét házimozi-rendszerhez vagy házimozi-vevőkészülékhez anélkül, hogy külön digitális vagy analóg audio csatlakozást kellene biztosítanod a televízió és a külső hangrendszer között.
 • Gyakorlatilag ugyanaz a kábel, amely a HDMI-ARC feliratú HDMI bemeneti csatlakozóhoz csatlakozik, nemcsak fogadja a bejövő videojeleket, hanem a televízióból származó hangjeleket is visszaadhatja olyan vevőegységnek, ami rendelkezik HDMI-ARC kompatibilis kimenettel.

 

A HDMI ARC egy rendkívül hasznos feature, melynek segítségével a tévé audiojelét külön digitális vagy analóg audio csatlakozás nékül lehet biztosítani.

 

Bluetooth

 • Ennek az opciónak az az előnye, hogy vezeték nélküli. Nem szükséges kábel ahhoz, hogy a hangot átvihesd a tévéddel kompatibilis külső hangrendszerre, a funkció azonban csak korlátozott számú televízión érhető el.
 • Többnyire a Samsung (Sound Share) és LG (Sound Sync) televíziók rendelkeznek Bluetooth csatlakozási lehetőséggel.

 

+1 jótanács:

Akár hangsugárzóra, akár házimozi-rendszerre ruházol be, mindig érvényesítsd a készülék garanciáját, illetve nézz utána annak, hogy van-e lehetősége a kiterjesztett garancia megkötésének!