Hogyan használd a klímaberendezést télen?

/ november 8, 2018/ Fűtéstechnológia, Klímaberendezés, Légkondicionálás, Tanácsadás

Klímaberendezés vásárlásakor jogosan felmerülő kérdés, hogy olyan klímát válasszunk-e, amelyik fordított ciklusban is képes működni, azaz nemcsak hűteni, de fűteni is tudunk vele. A válasz véleményünk szerint: igen. Azokban az otthonokban főként, ahol a téli fűtés nem oldható meg önállóan, azaz a lakók kizárólag a központi távfűtésre hagyatkozhatnak. Ilyen esetben a fordított ciklusú klímaberendezés az átmeneti időszakokban kisegítheti a tulajdonosokat. De mi a helyzet akkor, ha egy család úgy dönt, hogy a gáz-, vagy vegyes tüzelésű kazán beüzemelése helyett a fordított ciklusú klímaberendezéssel akar fűteni egész télen? Ebben a cikkünkben utánajárunk, hogy milyen klímaberendezések közül választhatunk, valamint, hogy milyen előnyei vannak a klímaberendezés fűtési szezonban való használatának.

Klímaberendezések típusai

Monoblokk klíma

A kül- és beltéri egység ugyanazon dobozban kap helyet.

  • Ablakklíma: előnye a könnyű és gyors telepítés, kezelés, és az egyszerű karbantartás/szervizelés. Hátránya, hogy a zajszintje miatt egyes helyiségekben – pl. hálószoba, gyerekszoba- való alkalmazása jelentősen rontja az életminőséget.
 • Mobilklíma: előnye a hordozhatósága – ott használhatjuk, ahol éppen szükség van rá-, valamint, hogy nem igényel telepítési munkálatokat, és telepítési nyilatkozatot. A csőnek biztosítani kell a kimeneti helyet, ezt vagy úgy érhetjük el, hogy kivezetjük a falon (megközelítőleg 15 centiméter átmérőjű lyukat biztosítva számára), vagy a csövet kivezetjük az ablakon. A kétcsöves változata gazdaságosabb, hiszen a levegőt nem bentről szívja el, hanem a külső környezetből pótolja. Hátránya ugyanaz, mint az ablakklíma esetében: a zajszint.

Rögzített vagy split klíma

A kül- és beltéri egységek két külön szerelvényben kaptak helyet, a hűtőközeg a két egység közötti csövekben kering. A külső egységek szinte ugyanolyanok, azonban a beltéri egységek lényegesen különbözhetnek egymástól.

  • Parapetklíma: tetőterek és speciális helyiségekhez ajánlott, ablak alatt függőlegesen, vagy mennyezeten elhelyezhető beltéri egység.
 • Mennyezeti kazettás klíma: nagy légterű helyiségek, pl. irodák, üzletközpontok, üzemegységek, raktárak belső hőmérsékletének szabályozására alkalmas, álmennyezetbe építhető beltéri egység.

Oldalfali klíma: a legáltalánosabban elterjed típus, a mennyezet alatti oldalfalon telepített beltéri egységgel.

A split - vagyis rögzített - klímáknak két fajtáját különböztetjük meg: a parapetklímát, mely leginkább tetőterekben ajánlott és a mennyezeti kazettás klímát, amely inkább irodákban vagy beltérben.

A fordított ciklusú, split klímaberendezés működése

A klímaberendezés valójában ún. levegő-levegő hőszivattyú, amiben az elpárolgó vagy kondenzálódó hűtőközeg közvetlenül a levegővel cserél hőt.

Fordított ciklusban a külső környezetből elvont hőt hasznosítja:

  • A klímaberendezés a kültéri egység felületi hőmérsékletét alacsonyabb hőfokon tartja, mint amilyen a környezet hőmérséklete. (Tehát pl. ha odakint éppen nulla fok van, a külső egység lamellái pedig mínusz tíz fokosak, akkor megvalósulhat a hőfelvétel.)
 • Ezt a felvett hőt áramoltatja és adja le a klíma a szobákban.

Itt máris két olyan tényezővel találkozunk, ami a klímaberendezés élettartamát befolyásolhatja:

  • A levegő páratartalma miatt a hőcserélő lefagyásának lehetősége valós, tehát időnként a hőcserélőt le kell olvasztani. A legegyszerűbb módja ennek az, ha megfordítjuk a folyamatot, azaz normál ciklusban használjuk a klímát. Ilyenkor a melegebb belső környezetből elvont hőmennyiség leolvasztja a külső egység lamelláin esetlegesen lefagyott párát.
 • A másik tényező, hogy minél alacsonyabb a környezeti hőmérséklet, annál nehézkesebb belőle kinyerni a megfelelő fűtőteljesítményt. A fordított ciklusban is működő klímaberendezések általában mínusz tizenöt fokos külső környezeti hőmérsékletig használhatók, de ez nem azt jelenti, hogy ha ennél hidegebb van, nem lehet vele fűteni. A klímaberendezés működni fog mínusz húsz fokban is, csak kisebb hatékonysággal.

Mindkét tényező figyelmeztet arra, hogy egy fordított ciklusban is működő klímaberendezés mindenképpen igényli részünkről a felelősségteljes vásárlói magatartást. Vedd igénybe a Business Box kalkulátorát a lehetőségeid felméréséhez, valamint tájékozódj oldalunkon a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia opcióiról.

A téli klímahasználat előnye, hogy a hőmérsékletet akár szobánként szabályozhatod, és sokat spórolhatsz vele.

A klímaberendezés téli használatának előnyei

Energiahatékony megoldást nyújt a lakás fűtésére és a hagyományos fűtési megoldásoknál lényegesen biztonságosabb is. Ezen kívül:

  • a belső hőmérséklet szobánként szabályozható,
  • megújuló forrásból táplálkozva melegíti fel a szobákat (levegő-levegő hőszivattyú),
  • távolról is vezérelhető, szabályozható a működése,
  • szűri a szobák levegőjét,
 • páramentesít.

Tippek a hatékonyság érdekében:

  • a hőveszteség megelőzéséhez zárd be az ajtókat, ablakokat,
  • szellőztetés előtt kapcsold ki a klímaberendezést,
  • minden olyan helyiséget, ahol nincs beltéri egység telepítve és/vagy nem szükséges a fűtése, szintén zárjunk be, ezzel megakadályozható a hőelvezetés,
  • ha van redőny vagy függöny, estére mindenképpen húzd le és el – ezzel is csökkenthető a hőveszteség, főleg ha az ablaküveg nem hőszigetelt.
  • amikor nem tartózkodsz otthon, állítsd le a klímaberendezést,
  • tartsd tisztán és üzemkész állapotban,
  • ügyelj arra, hogy a hó és a jég ne akadályozza a klímaberendezés működését,
 • gondoskodj a klímaberendezés rendszeres karbantartásáról és szervizeléséről.

+1 előny:

Azzal, hogy télen fordított ciklusban működteted a klímaberendezést, elkerülheted a nyári ún. száraz indulást, tehát akadály és zökkenőmentesen indíthatod be, amikor eljön a hűtés ideje.