E-book olvasó, a Te igényeid szerint!

/ november 13, 2018/ Egyéb

 

Tény, hogy az e-book olvasó praktikussága és haszna az olvasni kedvelő emberek számára vitathatatlan, azonban nem is olyan egyszerű eldönteni azt, hogy a kínálatból melyik olvasó a megfelelő számunkra. A választás még nehezebb, amióta a tabletek is megjelentek a palettán, illetve a mobiltelefonok is alkalmassá váltak e-book olvasásra. A döntést megkönnyítendő, összeállítottunk egy útmutatót a legfontosabb szempontokkal.

 

A kijelző típusa

Amikor e-book olvasót választasz, kérdezd meg magadtól, hogy a könyveket LCD-kijelzőn akarod-e olvasni, vagy inkább az E Ink elektronikus papír verziót részesíted előnyben.

Az LCD kijelző színes, érintőképernyős funkciója praktikus és gyorsabb navigációt tesz lehetővé, az E Ink viszont kíméli a szemet, valamint hosszabb akkumulátor időt és élettartamot biztosít. Amennyiben nem szeretnél dönteni a két tulajdonság között, azt javasoljuk, hogy válassz hibrid olvasót!

Ezen felül a következő szempontokat vedd figyelembe:

  • felbontás,
  • kontraszt,
  • belső/külső világítás,
  • fényerőszabályozás,
  • éjszakai mód.

Méret

Az e-book olvasó legpraktikusabb haszna, a memóriája mellett a hordozhatósága. A méret tehát nagyon is fontos szempont, ugyanakkor ezt a kritériumot nem lehet feláldozni a miniatürizáció trendjének oltárán.

A szem a kisebb méretű olvasófelületen jobban elfárad, nem véletlen, hogy a legnépszerűbb e-book olvasók mérete a kereskedelmi forgalomban kapható könyvek általános A5 (148×210 mm) és B5 (165×235 mm) szabvány méreteihez hasonló nagyságúak. Értelemszerűen a mobiltelefon felületén való olvasás átmenetileg hasznos lehet, de hosszú távon biztos, hogy nem a megfelelő választás.

 

Az e-book olvasód kiválasztása előtt vedd figyelembe, hogy mekkora felbontást szeretnél, milyen megvilágítással. Az E Ink például kiváló alternatívája lehet a papírkönyveknek, hiszen hosszú akkumulátor időt biztosít és kíméli a szemet is.

 

Az e-book olvasók tömege elhanyagolható, főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy egyetlen e-olvasón egy egész könyvtárnyi olvasnivalót vihetsz magaddal. Egy optimális méretű e-könyv olvasót ugyan nem lehet csak úgy zsebre vágni, mint egy mobiltelefont, de egy kisebb kézitáskában kényelmesen belefér, vagy a kompatibilis tokkal önmagában is hordozható.

Az e-book olvasó sérülékeny eszköz, de vásárlói gondoskodással megelőzheted a nagyobb problémákat.
Tájékozódj oldalunkon a baleseti garancia és a kiterjesztett garancia lehetőségeiről! A Business Box kalkulátorával hét modell, köztük az Amazon Kindle és a Kobo garancia opcióiról kaphatsz bővebb információt.

Felület

 

Az e-olvasó eszközök vezérlése gombokkal, érintőképernyővel vagy a kettő kombinációjával történik. A gomb alapú vezérléssel működő e-book olvasók kevesebb energiát igényelnek, pontosabbak, de használatuk a körülményektől függően nehezebb lehet. Az érintőképernyők sokkal intuitívabb felhasználást biztosítanak, de sérülékenyebbek is, valamint jobban terhelik az akkumulátort.

 

Akkumulátor élettartam

Attól függően, hogy elsődlegesen otthon vagy útközben használod-e gyakrabban az e-book olvasót, az akkumulátor élettartam és a töltöttség releváns szempont. Az alapkészülékek jóval hosszabb akkumulátor élettartammal rendelkeznek, és sokkal tovább használhatók egyetlen töltéssel, mint azok, amelyek egyéb, extra funkciókkal is támogatják a felhasználói élményt.

 

A Kindle olvasók csupán az Amazon által szabadalmaztatott .azw-t formátumot támogatják.

 

Tehát, ha wi-fi kapcsolatra van szükséged, zenét hallgatsz, videót is nézel, azaz az e-book olvasód valójában egy hordozható multimédia center, számíts arra, hogy az akkumulátor töltöttségi ideje és élettartama jelentékenyen csökkenni fog az igénybevétel gyakoriságától függően.

E-book formátumok

Az e-book olvasó nemcsak szórakozásra, de tanulásra és munkához is használható, tehát fontos szempont, hogy minél többféle adatformátumot legyen képes kezelni. A vásárlás előtt mérlegeld, hogy a felhasználás során milyen típusú dokumentumformátumokra lehet szükséged, valamint, hogy milyen formátumú e-könyveket, dokumentumokat érhetsz el egy adott olvasóval.

 

Figyelem:

Az Amazon szabadalmaztatott formátumát, az .azw-t csak az Amazon Kindle eszközök támogatják, más e-book olvasón nem fogod tudni használni az ilyen formátumú e-könyvet, e-dokumentumot.

Kapacitás

 

Ez határozza meg, hogy mennyi médiát tudsz tárolni az e-book olvasón. A nagy kapacitás akkor fontos, ha nemcsak írott dokumentumokat, de vizuális tartalmat is szeretnél magaddal vinni. Ilyen esetben inkább multimédiás e-olvasót válassz, vagy olyan e-book olvasót, ami SD-kártyával bővíthető.

Hozzáférés

 

Az e-book olvasó mit sem ér e-könyvek nélkül. A készüléktől függően az e-olvasó közvetlen hozzáférést biztosíthat egyes e-book üzletekhez, ami extra kényelmet, szélesebb választékot biztosít a számodra, valamint könnyebben elérhetővé teszi az e-formátumban is kiadott legújabb könyveket.

Az olyan eszközök, amelyek nem rendelkeznek közvetlen hozzáféréssel, még mindig képesek megjeleníteni a kompatibilis e-könyveket, de azokat előbb le kell töltened a számítógépedre, majd – ha szükséges, akkor konvertálás után- feltöltened az e-book olvasóra.

+1 szempont: konvertálás

A vásárlás után derül ki, hogy olyan fájlformátumra van szükséged, amit az e-olvasód nem támogat? Ilyen esetben konvertálnod kell a tartalmat. A teljesség igénye nélkül, íme két opció:

  • A Calibre nyílt forrású cross-platform szoftver, ami amellett, hogy a leggyakoribb formátumok oda-vissza konvertálására képes, virtuális könyvtárba rendezi az e-könyveidet.
  • A Mobipocket Creator segítségével a számítógépeden tárolt dokumentumokat e-olvasó kompatibilissé varázsolhatod.